Breaking News
«Παγκόσμια Μέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», της Θεοδώρας Μάμαλη

«Παγκόσμια Μέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», της Θεοδώρας Μάμαλη

Ορισμός: Είναι τα βασικά κι θεμελιωμένα δικαιώματα που έχει ο κάθε άνθρωπος εκ γέννησης απλά κι μόνο γιατί είναι ανθρώπινο ον. Συνήθως αναγνωρίσιμα από εθνικό κι διεθνές δίκαιο τα ανθρωπινά δικαιώματα περιλαμβάνουν-σε απλουστευμένη μορφή- τα εξής: Είμαστε Όλοι Γεννημένοι Ελεύθεροι και Ίσοι, Μην Κάνεις Διακρίσεις ,Το Δικαίωμα στη Ζωή, Όχι Σκλαβιά, Όχι Βασανιστήρια, Έχεις Δικαιώματα Όπου κι αν Πηγαίνεις, Είμαστε Όλοι Ίσοι Ενώπιον του Νόμου, Τα Ανθρώπινα Δικαιώματά σου Προστατεύονται από το Νόμο, Μπορούμε όλοι να ζητήσουμε τη βοήθεια του νόμου όταν αντιμετωπίζουμε άδικη μεταχείριση, Όχι Άδικη Κράτηση, Το Δικαίωμα για Δίκη, Είμαστε Πάντα Αθώοι Μέχρι Αποδείξεως του Εναντίου, Δικαίωμα στην Ιδιωτική Ζωή, Ελευθερία της Μετακίνησης, Το Δικαίωμα στο να Αναζητάς Ασφαλή Τόπο να Ζήσεις, Δικαίωμα στην Εθνικότητα.

Ιστορική Αναδρομή: Το κίνημα που πυροδότησε την θέσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ξεκίνησε μετά την θηριωδία του Ολοκαυτώματος κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Επίσημα, στις 10 Δεκεμβρίου το 1948, στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι έγινε η Παγκόσμια Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Παρόλο που τα θεμελιώδη αυτά δικαιώματα είναι αναγνωρίσιμα από το διεθνές δίκαιο, από συντάγματα αλλά κι από μη κυβερνητικές οργανώσεις ο αγώνας για την διεκδίκηση τους ανά τον κόσμο δεν σταματά ποτέ.

 

Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση, και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης.
— Άρθρο 1 της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ.

Στη προσπάθεια ανάδειξης και κατανόησης της σημασίας της έννοιας των Ανθρωπίνων Δικκαιωμάτων, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως συνιστούν ηθικές αρχές και αξίες οικουμενικά αποδεκτές που αναμφίβολα έιτε οδηγούν στη δημιουργία προτύπων ανθρωπινης συμπεριφοράς είτε στην οριοθέτηση αυτής. Για τον λόγο αυτό χρίζουν ιδιαίτερης προστασίας τόσο αό το εθνικό όσο και από το διεθνές δίκαιο ανα τον κόσμο. Ένα καθεστώς δικαίου οφείλει να προστατεύει τα ζωτικής σημασίας ανθρώπινα δικαιώματα από τα εκάστοτε καθεστώτα καταπίεσης αυτών. Δεν είναι λίγα τα Διεθνή νομικά και πολιτικά όργανα των οποίων η δημιουργία συνίσταται στον σκοπό τους αυτό, δηλαδή την προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα από την απόδειξη και τον τερματισμό των απροκάλυπτων ή λανθανόντων παραβιάσεων και εν τέλει τον τερματισμό τους και την υποστήριξη στο σύνολο των πολιτών που της υφίσταντο. Η σημερινή μ΄/ερα επετείου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν στοχεύει σε μια ακόμη ημέρα μνήμης. Αποτελέι ημέρα διαρκούς υπενθύμισης των αναρίθμητων αγώνων που διεξήχθησαν στην προσπάθεια κατοχύρωσης εννοιών που στη σημερινή εποχή δικαθετουμε την ευχέρεια και πολυτέλεια να κάνουμε χρήση. Και ο λόγος για αγώνες διαρκείς, ατέρμονους, σκληρούς, χωρίς εύκολο και βέβαιο αποτέλεσμα, μέσα σε ένα κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο με επικίνδυνες και αβέβαιες για την εγώρια και διεθνή σκηνή εξελίξεις. Ας γίνει λοιπόν η σημερινή αυτή μέρα και όλα όσα για άλλη μια φορα πρόκειται να γραφούν με αφορμή αυτήν κίνητρο συνέχισης όλων αυτών των αγώνων όχι για την κατοχύρωση εννοιών, αρχών και αξίων που είναι νομικά και πολιτικά πλέον κατοχυρωμένες, αλλά για την δικατήρησή και διεύρυνση τοτς σε πρακτικό επίπεδο σε κάθε γωνιά του κόσμου, σε μια εποχή που το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι έιναι κάτι παραπάνω από ρευστό.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, σε ανάμνηση της υπογραφής της Παγκόσμια Διακήρυξης. Όραμά των εμπνευστών της, ένας κόσμος με δικαιώματα και ελευθερίες χωρίς διακρίσεις. Όραμα όλων εμάς των νέων σήμερα ένας κόσμος-μια κοινωνία που θα διέπετε από αυτές τις ηθικές αξίες.

About Θεοδώρα Μάμαλη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*