Breaking News
«Πρόσφυγες και Ελλάδα: Ταπείνωση στο όνομα της επιβίωσης», της Ανδριάνας Μακρή

«Πρόσφυγες και Ελλάδα: Ταπείνωση στο όνομα της επιβίωσης», της Ανδριάνας Μακρή

Έχουν περάσει λίγοι μήνες μόλις από την προσωρινή(;) εγκατάσταση των προσφύγων στη χώρα μας και προλάβαμε κιόλας να συνηθίσουμε την όλη κατάσταση. Δεν βλέπεις σχεδόν κανέναν πια να προβληματίζεται σχετικά με το θέμα, ειδικά σε μια περίοδο που τα προβλήματα της επιβίωσης αυτών των ανθρώπων είναι τόσο μεγάλα, που δε θα έπρεπε να «στέκουν» έτσι απλά απαρατήρητα. Με αφορμή το ρεπορτάζ του CNN σχετικά με το πως πολλοί έφηβοι πρόσφυγες εκδίδονται στην πορνεία στους δρόμους της Αθήνας και συγκεκριμένα στην πλατεία Βικτωρίας, ήρθε η στιγμή νομίζω, να γίνει μια σοβαρή συζήτηση επί του θέματος, όχι μόνο αναφορικά με το ζήτημα της πορνείας, αλλά με τη συνολική τραγική κατάσταση της επιβίωσης των προσφύγων.

πρόσφυγες και επιβίωση

Σχετικά με το προαναφερόμενο ρεπορτάζ του CNN, να πούμε πως σύμφωνα με στοιχεία, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ζουν πάνω από 1.200(!) ασυνόδευτα παιδιά και έφηβοι, πράγμα που μας δείχνει -για ακόμη μια φορά- τις σοβαρές ελλείψεις πρωτοβουλίας και ουσιαστικής βοήθειας που έχει ολόκληρη η σημερινή πολιτική γενιά (και όχι μόνο). Έτσι λοιπόν, ανήλικες έφηβοι καταφεύγουν στην πορνεία, προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν. Μπορείς πραγματικά να καταλάβεις άραγε την κατάσταση;

Παιδιά που γλίτωσαν τον πόλεμο, έρχονται εδώ να αντιμετωπίσουν τη «μάχη» της επιβίωσης, μια μάχη που μέχρι στιγμής τουλάχιστον, φαίνεται να είναι χαμένη από την ίδια την ταπείνωση που αισθάνονται. Δηλώνουν φυσικά, πως δεν το κάνουν επειδή τους αρέσει, αλλά γιατί είναι η μόνη τους επιλογή, ώστε να μπορέσουν να ζήσουν και κάποια στιγμή να συγκεντρώσουν χρήματα για να καταφέρουν να φύγουν από την Ελλάδα. Δεν είμαστε εδώ για να γίνουμε κριτές των επιλογών αυτών των ανθρώπων, για να «κουνήσουμε το δάχτυλο» απέναντι σε τέτοιες πράξεις ως δήθεν αξιοπρεπείς και αναμάρτητοι. Το παραπάνω περιστατικό, είναι ένα ακόμη τραγικό δείγμα της ανικανότητάς μας να βοηθήσουμε πραγματικά αυτούς τους ανθρώπους. Ναι, είναι δύσκολο να φροντίσουμε χιλιάδες αβοήθητα άτομα, μα κάναμε άραγε την ανάλογη προσπάθεια; Μάλλον, όχι.

Ας μην σταθούμε μόνο σε αυτό το γεγονός, αλλά να δούμε και άλλα πολλά προβλήματα των προσφύγων. Πολλά είπα; Σχεδόν αμέτρητα. Είμαστε πια στην «καρδιά» του χειμώνα και ενώ οι περισσότεροι παρακαλούμε να ρίξει λίγο χιόνι -έτσι νομίζουμε πως θα δούμε «άσπρη» μέρα βλέπεις- οι πρόσφυγες έρχονται αντιμέτωποι με το κρύο μέσα σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Τα δήθεν οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας δε μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των ανθρώπων, καθώς πολλά από αυτά καταρρέουν, άλλα εμφανίζουν συνεχώς προβλήματα, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να κοιμούνται τελικά σε σκηνές και ό,τι άλλο μπορούν να βρουν εκείνη τη στιγμή. Ναι, όλα αυτά μέσα στο κρύο. Οι αρρώστιες; όπως είναι φυσικό, πολλές!

Συχνά επεισόδια, φωτιές στις εγκαταστάσεις, ατυχήματα και σαν να μην έφταναν όλα αυτά κάποιοι «ευαίσθητοι» συμπολίτες μας, όπως είδαμε πριν μερικούς μήνες, είχαν το θράσος να μην επιθυμούν την είσοδο των προσφύγων μαθητών στα ελληνικά σχολεία. Κάποιοι άλλοι πάλι «δημοκρατικοί» και «φιλεύσπλαχνοι» δεν χάνουν ευκαιρία για να επιτεθούν εναντίον των προσφύγων. Ναι, όλοι ξέρουμε σε ποιους αναφερόμαστε.

Όλα αυτά λοιπόν, δεν μπορεί να μη σε έχουν βάλει ακόμη σε σκέψεις και όχι, δεν εννοώ να προσφύγουμε στην εύκολη λύση του «οι πολιτικοί μας δεν κάνουν τίποτα». Το θέμα είναι, να κατανοήσει ο καθένας από εμάς πως έχει μερίδιο ευθύνης σε ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Ναι, κι όμως. Ευθύνεσαι που δε βοήθησες έστω στο ελάχιστο κάποιον πρόσφυγα που σίγουρα το χρειαζόταν. Έχεις μερίδιο ευθύνης αν δεν αντιδράς σε ρατσιστικές πολιτικές και πράξεις μίσους εναντίον αυτών των ανθρώπων. Ως πότε λοιπόν θα μένουμε αμέτοχοι;

Αλλά ναι, για ακόμη μία φορά συνηθίσαμε μια ακόμη δυσάρεστη κατάσταση και αυτό -δυστυχώς- είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Έλληνα σήμερα!

 

About Ανδριάνα Μακρή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*