Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητά τη Ρωσία για τη Συρία

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συγκαλεί η Ρωσία σχετικά με τις πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο εναντίον του καθεστώτος Άσαντ, στη Συρία.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε τα πλήγματα επιθετική ενέργεια εναντίον του κυρίαρχου συριακού κράτους, τονίζοντας πως οι ενέργειες των ΗΠΑ θα επιδεινώσουν την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία.

Επισήμανε μάλιστα πως η κλιμάκωση τη έντασης στη Συρία βλάπτει σοβαρά ολόκληρο το σύστημα διεθνών σχέσεων και μπορεί να προκαλέσει νέο μεγάλη προσφυγική έξοδο.

Ο κ. Πούτιν επανέλαβε την πάγια θέση της Μόσχας ότι η φερόμενη χημική επίθεση των συριακών δυνάμεων στην πόλη Ντούμα, που λειτούργησε ως αφορμή για τη δυτική επέμβαση, ήταν κάτι στημένο.

Ο ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον είχε νωρίτερα σημειώσει πως οι δυτικοί βομβαρδισμοί θα επιφέρουν συνέπειες, υποστηρίζοντας μάλιστα πως η Ρωσία απειλείται από τη συμπεριφορά της Δύσης.

Κάλεσμα στα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου Ασφαλείας σε θέματα ασφάλειας και ειρήνης απηύθυνε νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες.

Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Γκουτέρες καλεί όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να «κλιμακώσουν την κατάσταση».

Απευθυνόμενος τόσο στα Δυτικά κράτη όσο και στη Ρωσία, ο κ. Γκουτέρες κάλεσε τα μέλη του Συμβουλίου να βρουν κοινό τόπο και να ασκήσουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, ώστε να επιτρέψουν στον ΟΗΕ να διαδραματίσει τον ρόλο που του ανήκει.

Αναγνωρίζοντας το αδιέξοδο που έχει υπάρξει στις έως τώρα συνεδριάσεις του ΣΑ, ο κ. Γκουτέρες εκφράσει την έντονη απογοήτευσή του, όμως υπογραμμίζει πως τα μέλη οφείλουν να «πληρώσουν το κενό» που έχει δημιουργηθεί λόγω της έλλειψης συνεννόησης.

 

Πηγή: www.skai.gr