Ένα πάρκο για τους ήρωες της δασοπυρόσβεσης

Το ημερολόγιο έδειχνε Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 1994. Μια ακόμη απλή ημέρα του έτους, η οποία, όμως, έμελλε να εξελιχθεί σε αποφράδα, βυθίζοντας το πανελλήνιο σε πένθος. Ήταν η μέρα που «πάγωσε» η κοινωνία στο άκουσμα της είδησης για την πτώση του ελικοπτέρου τύπου Huey, το οποίο επιχειρούσε σε κατάσβεση φωτιάς σε περιοχή της Δράμας, μια πτώση που είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο συνολικά δέκα νέων ανδρών, τριών αξιωματικών της Αεροπορίας Στρατού και επτά δασοκομάντος.

Μεταξύ των θυμάτων και ο λοχαγός της Αεροπορίας, και χειριστής του ελικοπτέρου Στρατού, Θεόκλητος Καλφόπουλος, κάτοικος και δημότης εν ζωή Πεύκων, ο οποίος, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής, έπεσαν ως ήρωες εν ώρα καθήκοντος, αγωνιζόμενοι για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή Τερψιθέα του δήμου Παρανεστίου Δράμας.

Είκοσι τέσσερα χρόνια μετά τον άδικο χαμό των στελεχών της Αεροπορίας Στρατού και της Δασοπυρόσβεσης, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών τιμά τους ήρωες αυτούς με μια ειδική εκδήλωση τιμής και μνήμης, κατά την οποία θα γίνει και ονοματοδοσία του πάρκου των οδών Ακαδημίας και Σωτήρος σε «ΠΑΡΚΟ ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΣ».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο, Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018, στη 1 μ.μ., στη Δ.Ε. Πεύκων (Ακαδημίας και Σωτήρος), με ειδικό στρατιωτικό άγημα και τη μπάντα του στρατού να αποδίδουν τις δέουσες τιμές, παρουσία εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας και των τοπικών Αρχών. Όπως υπογραμμίζει η διοίκηση του δήμου, «στο πρόσωπο του Θεόκλητου Καλφόπουλου τιμάται όλο το πλήρωμα του ελικοπτέρου που έχασαν τη ζωή τους σε επιχείρηση κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς στο Παρανέστι Δράμας».

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Σεπτεμβρίου 1994, λίγο μετά το τελευταίο φως της ημέρας, ένα ελικόπτερο τύπου Huey, με τριμελές πλήρωμα και επιβαίνοντες άλλους επτά δασοκομάντος, απογειώθηκε από τη βάση του με σκοπό να συμβάλει στην κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή Περιστεριά. Μετά την εκτέλεση της αποστολής τους, οι δασοκομάντος επιβιβάστηκαν στο ελικόπτερο, το οποίο και αναχώρησε με προορισμό το Α/Δ Καβάλας. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της πτήσης το Huey προσέκρουσε σε ηλεκτροφόρα καλώδια και κατέπεσε σε βραχώδη περιοχή όπου συνετρίβη, με συνέπεια να σκοτωθούν όλοι οι επιβαίνοντες, που ήταν οι εξής: Θεόκλητος Καλφόπουλος, λοχαγός της Αεροπορίας Στρατού, Δημήτριος Σκουντάς και Δημήτριος Κωστόπουλος, αρχιλοχίες Αεροπορίας Στρατού, Ευάγγελος Κουτσογιώργης, Αντώνης Σφηνιάς, Μανώλης Λιάπης, Χρήστος Κρικόπουλος, Γρηγόρης Αδάμος, Γιώργος Τζιαγκίδης και Μανώλης Κεσικιάδης, δασοκομάντος.