Έρχονται τα 54α Δημήτρια – Τι θα δούμε στην κορυφαία γιορτή πολιτισμού

Της Βιβής Κοτσαπουϊκίδου

Ένας από τους πιο σημαντικούς θεσμούς της Θεσσαλονίκης, τα Δημήτρια, επιστρέφουν από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 21 Οκτωβρίου 2019. Το πρόγραμμα θα είναι αρκετά πλούσιο, με τον επισκέπτη έχει την επιλογή ανάμεσα σε εκδηλώσεις θεάτρου, χορού και μουσικής, αλλά και εικαστικές εκθέσεις και ημερίδες.

Χθες Τρίτη παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου τα 54α Δημήτρια, με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Στεφανία Τανιμανίδου, να κάνει λόγο για την ιστορικότητα του θεσμού, ενώ πρόσθεσε: «Φέτος, ο Δήμος Θεσσαλονίκης παραδίδει στην πόλη ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων, πόνημα και κόπο πολλών ανθρώπων, που φέρει το αποτύπωμα και της προηγούμενης δημοτικής Αρχής. Ευχαριστούμε όλους όσοι συνέβαλαν και ελπίζουμε να αποτελέσουν οι εκδηλώσεις των 54ων Δημητρίων τη ‘’ζύμη’’ για τον καινούριο χαρακτήρα της επόμενης διοργάνωσης, που τόσο ανάγκη έχει η Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, προσπαθούμε να εστιάσουμε σε τι απαντούν, τι αφορούν και ποιος ο χαρακτήρας των Δημητρίων του ‘’αύριο’’ στο πεδίο της πολιτιστικής ζωής της πόλης και των κατοίκων της, όπως και της ευρύτερης περιοχής, στα πλαίσια ενός κόσμου που αλλάζει ταχύτατα και αναιρεί την άποψη που ισχυρίζεται ότι “όλα έχουν ειπωθεί και όλα τα έχουμε δει”».

Μπορεί ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, να μην παρευρέθηκε στο πάνελ, ωστόσο εκτός της Αντιδημάρχου, για το φεστιβάλ μίλησαν η συντονίστρια του καλλιτεχνικού προγράμματος των 54ων Δημητρίων, Θούλη Μισιρλόγλου, ο θεατρολόγος, Σάββας Πατσαλίδης, η χορογράφος, Δήμητρα Κορωναίου, αλλά και ο Δημήτρης Τρίκας, υπεύθυνος για τις επιλογές του μουσικού σκέλους, που έστειλε το μήνυμα του.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα Δημήτρια θα ενώσουν πολλούς από τους εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς μεταξύ των οποίων το ΚΘΒΕ, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Γαλλικό Ινστιτούτο και η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των 54ων Δημητρίων.