Έφη Αχτσιόγλου: Η υποκρισία και η αδράνεια της ΝΔ όξυναν τα προβλήματα στο προσφυγικό

«Η κυβέρνηση της ΝΔ πέρασε ένα χρονικό διάστημα αδράνειας στο προσφυγικό, διότι είχε κεκτημένη ταχύτητα από την αντιπολίτευση που έκανε ότι είναι πρόβλημα χειρισμού του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

«Αυτή η εσφαλμένη προσέγγιση την έκανε να αδρανήσει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Ήρθε καθυστερημένα να μιλήσει για γεωπολιτικούς λόγους που οδηγούν στο προσφυγικό-μεταναστευτικό και στις εισροές. Πέραν του ότι είναι υποκριτικό να πολιτεύεσαι με αυτόν τον τρόπο, η αδράνεια είχε ως αποτέλεσμα το πρόβλημα να ενταθεί. Στη Μόρια, για παράδειγμα, υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των προσφύγων. Τους αφήσαμε 5.000 και μέσα σε τρεις μήνες έγιναν 15.000», πρόσθεσε η κ. Αχτσιόγλου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε, «ως κυβέρνηση έθεσε από την πρώτη στιγμή το ζήτημα της ευρωπαϊκής αντιμετώπισης του προσφυγικού. Ότι δεν είναι ζήτημα επίδειξης αλληλεγγύης από μία μόνο χώρα αλλά ευρωπαϊκού χειρισμού. Αυτό δεν το ακολούθησαν όλα τα κράτη. Από την πλευρά μας καταφέραμε και σε επίπεδο διμερών επαφών να μπουν κάποιοι βασικοί κανόνες και εσωτερικά να οργανώσουμε κάποιες βασικές δομές φιλοξενίας, διαδικασίες εθελοντικών επιστροφών και επανένωσης οικογενειών».

Αναφερόμενη στο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο υπογράμμισε ότι «στα εργασιακά έχουμε μία καθαρή επιστροφή στις ρυθμίσεις του δευτέρου Μνημονίου. Η κυβέρνηση χτυπάει ξανά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οι οποίες δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας μηχανισμός για να αυξάνονται οι μισθοί των εργαζομένων σε κλαδικό επίπεδο». Σημείωσε, παράλληλα, ότι «το δεύτερο Μνημόνιο το 2012 κατήργησε τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, εμείς τις επαναφέραμε με σκληρή διαπραγμάτευση και η ΝΔ ξαναέρχεται τώρα εκτός Μνημονίου να τις καταργήσει εθελοντικά. Πρόκειται για έναν μηχανισμό o οποίος θα οδηγήσει άμεσα σε μειώσεις μισθών. Η κυβέρνηση έρχεται εκτός Μνημονίου να νομοθετήσει έναν μηχανισμό μείωσης μισθών εκ νέου».

Αναφερόμενη στον Προϋπολογισμό σημείωσε ότι «η ΝΔ καταθέτει έναν Προϋπολογισμό για το 2020 ο οποίος λέει ότι έχει περίπου 1,2 δισ. φοροελαφρύνσεις, δεν μας έχει απαντήσει αν αυτό της δημιουργεί κενό, που οι ευρωπαίοι λένε ότι δημιουργεί, και πώς θα το καλύψει. Χρησιμοποιεί όμως το 50% για να κάνει μείωση φορολογίας στα κέρδη των επιχειρήσεων. Αυτό δεν είναι μία επιλογή σύμφωνη με τις δικές μας αρχές ούτε με τις αναγκαιότητες της κοινωνίας. Αφορά έναν πολύ μικρό αριθμό επιχειρήσεων, καθώς οι περισσότερες δεν έχουν σημαντικά κέρδη. Και αποφεύγει να κάνει ρυθμίσεις όπως για την προκαταβολή φόρου, για παράδειγμα, που θα ήταν βασική».

Τέλος, η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «η ΝΔ και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στις θέσεις τους για την Ευρώπη ουδέποτε αναγνώριζαν ότι υπάρχει ζήτημα οικονομικής διαχείρισης εντός της Ε.Ε., περιφερειακών ανισοτήτων και ανάγκης αναδιανομής εισοδήματος μεταξύ των λεγόμενων πλούσιων και φτωχών χωρών».