Αιτήσεις για ένα εκατ. συνταξιούχους με αναδρομικά από 1.000 έως 25.000 ευρώ

Κρυφή ανατροπή που βάζει «κόφτη» στα αναδρομικά των παράνομων μειώσεων, για 2,5 εκατ. συνταξιούχους, αποκαλύπτεται μέσα από τα νέα ενημερωτικά σημειώματα των συντάξεων.

Όσοι δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής αίτηση στον ΕΦΚΑ και στο Γενικό Λογιστήριο για να τα κατοχυρώσουν, είναι πιθανό να χάσουν και μέρος των διεκδικούμενων χρημάτων τους. Μέχρι τώρα αιτήσεις ακύρωσης και επιστροφή των παράνομων μειώσεων έχουν κάνει περίπου 1.650.000 συνταξιούχοι.

Σχεδόν 1 εκατ. συνταξιούχοι δεν έχουν κάνει αίτηση και καλό θα είναι να σπεύσουν μέχρι την εκπνοή του χρόνου, κάνοντας ηλεκτρονική αίτηση στον ΕΦΚΑ έως και την 31η Δεκεμβρίου 2018.

Το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» του Ελεύθερου Τύπου δημοσιεύει σήμερα τα μυστικά των αναδρομικών για 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους με τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν στις επόμενες 15 μέρες πριν κλείσει ο χρόνος για να μη χάσουν ποσά που δικαιούνται.

Τα αναδρομικά ξεκινούν από την επιστροφή Δώρων της τάξης των 1.000 και 1.400 ευρώ στις χαμηλές κύριες και επικουρικές συντάξεις των 500 και 700 ευρώ και φτάνουν ή ξεπερνούν τις 25.000 ευρώ για συνταξιούχους που παίρνουν πάνω από 1.000, 1.400 και 1.500 ευρώ.

Η λύση, όπως φαίνεται, θα δοθεί εντός του 2019, με μια ρύθμιση που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει επιστροφή παράνομων μειώσεων σε πολλές δόσεις.

Το κλειδί είναι για πόσους μήνες θα είναι αυτές οι επιστροφές, γιατί η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι ζήτημα αναδρομικών υφίσταται για 11 μήνες που είναι από τότε που εκδόθηκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (Ιούνιος 2015) μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016). Τα δικαστήρια όμως θεωρούν ότι και μετά το νόμο οι παράνομες μειώσεις εξακολουθούν να επιβάλλονται και εγείρονται διεκδικήσεις για αναδρομικά μέχρι και Δεκέμβριο 2018, δηλαδή για 42 μήνες.

Το 2019 που θα αλλάζουν -χωρίς να μειωθούν- οι συντάξεις δεν θα μπορούν να διεκδικηθούν αναδρομικά, γιατί οι νέες συντάξεις θα είναι επανυπολογισμένες με το νόμο Κατρούγκαλου και με προσωπικές διαφορές, χωρίς πουθενά να αναφέρονται οι παράνομες μειώσεις.

Οι αιτήσεις είναι το «α» και το «ω», ώστε όλοι οι συνταξιούχοι να έχουν κατοχυρώσει το δικαίωμα σε αναδρομικά και να μη πέσουν στην παγίδα του 2019.

Πηγή: eleftherostypos.gr