Αιχμές Νοτοπούλου προς Ταχιάο για την καθαριότητα

Την κριτική της προς τον συνυποψήφιο της Νίκο Ταχιάο, ασκεί η πρώην υπουργός, Κατερίνα Νοτοπούλου όσον αφορά την υπόθεση με τους 192 συμβασιούχους στον τομέα της καθαριότητας  και όσα διαδραματίστηκαν στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας, στη Θεσσαλονίκη.

Χαρακτηριστικά η ίδια με ανακοίνωση της τόνισε πως «έδωσε πάτημα στο στο υποψήφιο του κ. Μητσοτάκη να μας εξηγήσει για μία ακόμα φορά το… όραμα του για το πως θέλει διοικήσει στο δήμο».

Αναλυτικά η ανακοίνωσή της:

Η συζήτηση στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, που αφορούσε τη δουλειά 192 συμβασιούχων στον τομέα καθαριότητας, έδωσε πάτημα στο υποψήφιο του κ. Μητσοτάκη να μας εξηγήσει για μία ακόμα φορά το… όραμα του για το πως θέλει διοικήσει στο δήμο. Είναι γνωστό ότι η πολιτική του οικογένεια μέχρι και το τέλος του 2014 σχεδίαζε χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων στους ΟΤΑ – κυρίως, αλλά όχι μόνο, στον τομέα της καθαριότητας – και την εκχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες, είτε με τη μέθοδο του άουτσόρινγκ είτε με εργολαβίες, όπως είχε συμβεί άλλωστε στα κτήρια και τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών μετά την απόλυση του μόνιμου προσωπικού καθαριότητας από τον κ. Μητσοτάκη. Τώρα στο στόχαστρο της κριτικής του κ. Ταχιάου υποτίθεται ότι βρίσκονται οι πελατειακές σχέσεις μεταξύ της διοίκησης του δήμου και των συμβασιούχων, είμαι βέβαια ότι θα ξέρει κάτι παραπάνω έχοντας υπηρετήσει το καθεστώς 1985 – 2010, αλλά στην πραγματικότητα ο στόχος του είναι συνολικά οι εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας και η εκχώρηση σε ιδιώτες.

Σε ότι αφορά το θέμα των συμβασιούχων.

Ο δικομματισμός της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ,  με τη γνωστή νοοτροπία ιδιοκτήτη του κράτους, αξιοποίησε την τεράστια δεξαμενή των θέσεων εργασίας στο Δημόσιο για την αναπαραγωγή του. Έτσι έγινε καθεστώς η μαζική κατάχρηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, που απαγορεύει τόσο το ελληνικό (άρθρο 8 παρ. 3 του νόμου 2112/20) όσο και το ενωσιακό δίκαιο (οδηγία 70/1999). Αυτή η μαζική κατάχρηση διέπλασε το καθεστώς πατρωνίας και ομηρίας των συμβασιούχων στην καθαριότητα και αλλού για πολλές δεκαετίες.

Το πρόβλημα επέτεινε το καθεστώς των μνημονίων, που οδήγησε σε δραστική μείωση του προσωπικού στην τοπική αυτοδιοίκηση με μαζική έξοδο τακτικού προσωπικού στη συνταξιοδότηση. Παράλληλα η μνημονιακή απαγόρευση, ουσιαστικά, πρόσληψης τακτικού προσωπικού οδήγησε σε συνέχιση της χρησιμοποίησης συμβασιούχων για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών των Δήμων. Την επαναφορά αυτής της μνημονιακής απαγόρευσης θέλει να επαναφέρει το κόμμα του κ. Ταχιάου.

Καθαρά λόγια λοιπόν: Η ανατροπή αυτής της μαζικής εμπορίας της ανάγκης των ανθρώπων για εργασία μπορεί να γίνει μόνο

α) με πρόσληψη τακτικού προσωπικού με διαδικασίες ΑΣΕΠ

β) με παράλληλη προστασία ωστόσο των συμβασιούχων / θυμάτων της κατάχρησης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που επιλέγουν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους, όπως επιτάσσει το ελληνικό και το  ενωσιακό δίκαιο. Για την προστασία αυτή έχουν ήδη εκδοθεί εμβληματικές αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αποδοκιμάζουν ρητά την κατάχρηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Από την άλλη πλευρά η χρησιμοποίηση εργολάβων για τις υπηρεσίες των Δήμων, εκτός του ότι, όπως αποδείχθηκε, είναι πολύ ακριβότερη για τους Δήμους, θα διαιωνίσει την απεχθή εκμετάλλευση ανθρώπων με άλλη νομική μορφή, εξίσου ή και πιο παράνομη ακόμη.