Αλαλούμ με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Σε πολιτική και διπλωματική διελκυστίνδα μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας μετατρέπεται η υπόθεση της σύλληψης δύο Ελλήνων στρατιωτικών από Τούρκους στρατιώτες την περασμένη Πέμπτη.
Συγκεκριμένα, ο Μπεκίρ Μποζντάγ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας, δήλωσε χαρακτηριστικά, ερωτηθείς σχετικά με την υπόθεση ότι «οι στρατιωτικοί υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και της στρατιωτικής κατασκοπείας. Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη».

Η συγκεκριμένη φράση, η οποία προφανώς εντάσσεται στο πολιτικό παιχνίδι της Τουρκίας, ερμηνεύτηκε από τουρκικά ΜΜΕ ως άσκηση δίωξης για κατασκοπεία στους Έλληνες στρατιωτικούς καθώς η δήλωση Μποζντάγ μεταφέρθηκε αποσπασματικά, κάτι που μεταδόθηκε και από ελληνικά ΜΜΕ και τη δημόσια τηλεόραση, αν και λίγο αργότερα έγινε σαφές ότι δεν υφίσταται ζήτημα άσκησης δίωξης για στρατιωτική κατασκοπεία στους δύο στρατιωτικούς.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι ο Μποζντάγ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει συζήτηση για ανταλλαγή των Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που ήλθαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, λέγοντας ότι «η κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία οι οποίοι πέρασαν στην τουρκική πλευρά από την Ελλάδα, δεν αποτελεί ζήτημα για ανταλλαγή. Ούτε η Ελλάδα ζήτησε ανταλλαγή από την τουρκική κυβέρνηση ούτε η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή από την Ελλάδα».