Αλ. Χαρίτσης: «Προς όφελος της Ελλάδας η ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας»

«Η ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας”, τόνισε στην τηλεόραση του Alpha και την εκπομπή “Εκτός Γραμμής” ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, χαρακτηρίζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών “διπλωματική επιτυχία«. Ο κ. Χαρίτσης κάλεσε την κυβέρνηση «να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εφαρμογή της Συμφωνίας από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη” και “να σταματήσει να έχει το ρόλο του παρατηρητή των εξελίξεων».

«Δυστυχώς στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να παραμείνει κομπάρσος. Αντίθετα, είναι η Ιταλία που σήμερα αναλαμβάνει πρωτοβουλία να επανεκκινήσει τη συζήτηση για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλ. Χαρίτσης, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ «δεν υπέγραψε απλώς μια συμφωνία, αλλά άλλαξε το Σύνταγμα και το όνομα της χώρας. Κάτι που καμία ελληνική κυβέρνηση στο παρελθόν δεν τόλμησε να ζητήσει και το πέτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι: «Το μέλλον της γειτονικής χώρας και η ενταξιακή πορεία της στην ΕΕ είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, για να αποφευχθούν και οι εντάσεις στην περιοχή των Βαλκανίων και να μην επανέλθουν οι ακραίες εθνικιστικές φωνές εντός της γειτονικής χώρας, οι οποίες ανήκουν στο ίδιο Ευρωπαϊκό Κόμμα με τη ΝΔ».

«Να μην χάσουμε όσα χτίσαμε στο διπλωματικό επίπεδο»

Ο Αλ. Χαρίτσης επέκρινε την Τουρκία για τις «διαδοχικές, συνεχόμενες και προκλητικές παρεμβάσεις της», με χαρακτηριστικό παράδειγμα την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ, και υπογράμμισε ότι ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που εκκίνησε μια «πολυεπίπεδη διπλωματία, με τριμερείς συνόδους με τις γειτονικές χώρες, για να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα». «Δεν πρέπει να χάσουμε όσα χτίσαμε τα προηγούμενα χρόνια», συνέχισε ο Αλ. Χαρίτσης, υπενθυμίζοντας ότι «στη συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη δεν τέθηκε το θέμα, παρά μόνο εκ των υστέρων».

«Η Ν.Δ. θερίζει ό,τι έσπειρε στο προσφυγικό»

Τέλος, αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο εκπρόσωπος Τύπου άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι «κατάργησε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και απέφυγε την μεταφορά ευάλωτων ομάδων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, για να μην δυσαρεστήσει τους ‘δικούς’ της δημάρχους». «Δυστυχώς οδηγηθήκαμε σε μια έκρυθμη κατάσταση και η ΝΔ θερίζει ό,τι έσπειρε», συνέχισε ο Αλ. Χαρίτσης, χαρακτηρίζοντας το προσφυγικό ως «ένα από τα κρίσιμα θέματα σε διεθνές επίπεδο». «Εμείς δεν μιλήσαμε ποτέ για εύκολες λύσεις αλλά καταφέραμε να διαχειριστούμε με ανθρωπιά και αποτελεσματικότητα ένα τόσο σύνθετο γεωπολιτικό ζήτημα, τη στιγμή που η Ευρώπη αδιαφορούσε. Η ΝΔ ασκούσε ανεύθυνη αντιπολίτευση επί τέσσερα χρόνια κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό. Αν και πολύ καθυστερημένα, τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσγειώνεται στην πραγματικότητα», κατέληξε.