Αναδρομικό κούρεμα για χρέη στα Ταμεία

Τον επανυπολογισμό των οφειλών που έχουν δημιουργήσει χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες εξαιτίας της κρίσης, με βάση το νέο σύστημα και τις ασφαλιστικές εισφορές που προβλέπονται στον νόμο Κατρούγκαλου, προωθεί το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο των αλλαγών που διαπραγματεύεται το οικονομικό επιτελείο με τους εκπροσώπους των δανειστών στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Ο επανυπολογισμός θα αφορά τις οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και εκτιμώνται σε 15,8 δισ. ευρώ επί συνόλου 33,8 δισ. ευρώ, στο υπουργείο Εργασίας έχουν επισημάνει εδώ και καιρό ότι το παλαιό σύστημα αποδεδειγμένα εκτίναξε τις οφειλές σε δυσθεώρητα ύψη, αφού τις επέβαλλε σε πλασματικά εισοδήματα που αυξάνονταν ανά τριετία βάσει των ετών ασφάλισης.

Το σχέδιο περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, «κούρεμα» παλαιών οφειλών ακόμη και κατά 50%, με ταυτόχρονο επανυπολογισμό των οφειλών αυτών με βάση το 20% του φορολογητέου εισοδήματος που είχαν οι ασφαλισμένοι την περίοδο δημιουργίας των χρεών.

Η λογική του επανυπολογισμού με βάση τα πραγματικά δηλωθέντα εισοδήματα θα αφορά περιπτώσεις όπως πτωχευμένοι επιχειρηματίες, επιτηδευματίες που έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους κ.α., οι οποίοι βρίσκονται «εκτός» εξωδικαστικού μηχανισμού.

Η πρόταση του υπουργείου Εργασίας στηρίζεται, στον επανυπολογισμό των εισφορών με βάση τον νέο τρόπο που ορίζεται στον νόμο Κατρούγκαλου ώστε το χρέος να μειωθεί σημαντικά, καθώς οι οφειλόμενες εισφορές θα υπολογιστούν στο 20% του πραγματικού φορολογητέου εισοδήματος. Μάλιστα, καθώς κατά τη διάρκεια που υπάρχουν οφειλές ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν μπορεί να κάνει χρήση των παροχών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, προτείνεται επίσης η αφαίρεση του ποσού που αντιστοιχεί στις εισφορές υγείας (6,95%).

Το εισόδημα θα εντοπίζεται από τις φορολογικές δηλώσεις των ετών κατά τα οποία δημιουργήθηκαν τα χρέη. Η νέα οφειλόμενη εισφορά θα υπολογίζεται στο 20% επί του εν λόγω εισοδήματος.

Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο οι νέες οφειλόμενες εισφορές να υπολογιστούν για όσους βρίσκονται κοντά στην συνταξιοδότηση, με βάση το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα, δηλαδή με βάση τον εκάστοτε κατώτατο μισθό (σήμερα 586 ευρώ).

Με το παλιό σύστημα οι ασφαλισμένοι πλήρωναν εισφορές ανάλογα με την κλάση που ανήκαν, βάσει των ετών ασφάλισής τους. Κάθε τρία χρόνια η μετάταξη στην ανώτερη κλίμακα ήταν υποχρεωτική και στην υψηλότερη, το μηνιαίο ασφάλιστρο ήταν 605 ευρώ το μήνα.

Αν το σχέδιο υλοποιηθεί, θα σημάνει αυτόματα την έξοδο στην σύνταξη χιλιάδων εγκλωβισμένων ελεύθερων επαγγελματιών που λόγω ύψους των οφειλών τους δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη.

Κερδισμένοι θα είναι οφειλέτες με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και οφειλές άνω των 4.000 € (προς ΟΓΑ), των 20.000 € (προς ΟΑΕΕ) και των 15.000 € (προς ΕΤΑΑ).

Αν το χρέος είναι μικρότερο, ο οφειλέτης συνταξιοδοτείται και παρακρατείται μέρος της σύνταξής του για τη σταδιακή αποπληρωμή των οφειλών του.

Πηγή: dikaiologitika.gr
Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi