Ανησυχία στην Ελλάδα: Ασθενής που νόσησε από κορωνοϊό, ξανακόλλησε!

Ανησυχία επικρατεί στον Εθνικό Οργανισμό Υγείας (ΕΟΔΥ) με περιστατικό πιθανής επαναλοίμωξης του κορωνοϊού, το οποίο καταγράφηκε στη χώρα μας. Ο ΕΟΔΥ έχει ενημερωθεί για μια ασθενή η οποία βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό στα τέλη Μαρτίου, νοσηλεύτηκε στον Ευαγγελισμό και έλαβε εξιτήριο στις 6 Απριλίου.

Η ίδια ασθενής βρέθηκε εκ νέου θετική όπως έδειξε το τεστ στο οποίο υποβλήθηκε όταν επισκέφθηκε το Σάββατο εφημερεύον νοσοκομείο.

Πλέον οι ειδικοί ασχολούνται ενδελεχώς με το περιστατικό και εξετάζουν αν πρόκειται για αληθινή ή η μη επαναλοίμωξη, όπως αναφέρει το protothema.gr.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για επαναλοίμωξη ασθενή με τη νόσο Covid-19.

Ο ΠΟΥ είχε επισημάνει στις 13 Απριλίου πως δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι, που έχουν ιαθεί από τον ιό, αντισώματα ικανά να πολεμήσουν μια δεύτερη μόλυνση. Έτσι, υπάρχει φόβος πολλοί ασθενείς να μην αποκτήσουν ανοσία.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τον ΠΟΥ, δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα.

Όλα είναι ανοιχτά για την ανταπόκριση των αντισωμάτων αυτών που έχουν ιαθεί από τον κορωνοϊό και αν αυτά τα αντισώματα παρέχουν ανοσία και για πόσο καιρό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters από τις 10 Απριλίου, 91 ασθενείς στη Νότια Κορέα που είχαν ιαθεί νόσησαν εκ νέου με κοροναϊό.

Όπως ανέφερε το δημοσίευμα, σύμφωνα με τον επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης της Κορέας Jeong Eun-kyeong, ερώτημα παραμένει αν οι συγκεκριμένοι ασθενείς προσβλήθηκαν εκ νέου από τον κοροναϊό ή αν ο ιός ενεργοποιήθηκε εκ νέου.

Κάποιοι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι το πρόβλημα βρίσκεται στην εγκυρότητα των τεστ ή ότι κατάλοιπα του ιού θα μπορούσαν ακόμη να βρίσκονται στα συστήματα των ασθενών και να μην είναι μολυσματικά ή να μην αποτελούν κίνδυνο τόσο για τον ασθενή, όσο και για τους άλλους.

Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, είχε τοποθετηθεί με αφορμή το περιστατικό της Νέας Κορέας, εκφράζοντας την άποψη πως δεν πρόκειται για πραγματική επαναλοίμωξη.

«Καταγράφηκαν ασθενείς που ελέγχθηκαν ξανά θετικοί για τον ιό, ενώ είχαν αρχικά αρνητικό έλεγχο, είχαν αναρρώσει. Αυτό μπορεί να αφορά κακή τεχνική στη λήψη των δειγμάτων, αλλά και μακρά παραμονή του ίδιου του υλικού του ιού χωρίς να μολύνει και χωρίς να συνοδεύεται από μετάδοση του ιού στον οργανισμό ενός ανθρώπου. Η ανίχνευση του ιού με μοριακό έλεγχο PCR μετά τις 2-3 εβδομάδες που έχει περάσει κάποιος τη νόσο, γνωρίζουμε ότι δεν ισοδυναμεί με μετάδοση και αυτό φαίνεται να τεκμηριώνεται και από δημοσιευμένα δεδομένα από μεγάλες ερευνητικές ομάδες του εξωτερικού» είχε αναφέρει τότε ο κ. Τσιόδρας.