Απόκριες 2019: Οι πιο εντυπωσιακές παρελάσεις Καρναβαλιού ανά τον κόσμο

Carnivals brings out the child in everyone.

Του Κωνσταντίνου Τανιά

Έφτασε αυτή η εποχή του χρόνου, κατά την οποία τα χρώματα, οι μουσικές και οι χοροί συνθέτουν ένα ξέφρενο πάρτι, που διαρκεί μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες. Αναμφισβήτητα, οι Απόκριες είναι η αμέσως επόμενη πιο λαμπερή γιορτή του χρόνου, μετά τα Χριστούγεννα. Ως λάτρης των Αποκριών, δε θα μπορούσα να μη γράψω κάτι σχετικό με την περίοδο του Καρναβαλιού, την οποία κάθε χρόνο περιμένω με ανυπομονησία – σχεδόν σε παιδικό πλαίσιο θα έλεγα. Μιας και το Τριώδιο έχει ανοίξει, εγώ σου έχω τις πιο εντυπωσιακές παρελάσεις Καρναβαλιού, οι οποίες κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα σε πολλές περιοχές του κόσμου. Από τη Βραζιλία, μέχρι τη Γερμανία και από τη Γερμανία, μέχρι την Ελλάδα, ο εορτασμός του Καρναβαλιού ποικίλλει από χώρα σε χώρα.

 

Ρίο Ντε Τζανέιρο, Βραζιλία

Λαμπερά χρώματα, ξεσηκωτικοί χοροί, εντυπωσιακές παρουσίες και ξεφάντωμα μέχρι πρωίας. Αυτό είναι το καρναβάλι στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, το οποίο δικαιολογημένα βρίσκεται πρώτο στη λίστα των πιο εντυπωσιακών καρναβαλιών στον κόσμο. Κουστούμια που φαίνονται από χιλιόμετρα, μακιγιαρισμένα πρόσωπα, salsa και samba δίνουν και παίρνουν στις ημέρες των Αποκριών στην εκθαμβωτική αυτή πόλη της Βραζιλίας.

 

Βενετία, Ιταλία

Εκεί όπου οι εικόνες ξεπερνούν τη φαντασία και θυμίζουν περισσότερο ένα βασιλικό πάρτι, παρά μια παρέλαση καρναβαλιού. Στη Βενετία, κάθε χρόνο το καρναβάλι γιορτάζεται με ιδιαίτερο και συνάμα φαντασμαγορικό τρόπο, αφήνοντας στο κοινό τις πιο όμορφες εντυπώσεις. Οι Απόκριες στη Βενετία είναι η μεγαλύτερη και πιο σημαντική γιορτή της πόλης, που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από όλες τις γωνιές του πλανήτη.

 

Νίκαια, Γαλλία

Το Καρναβάλι στη Νίκαια, θεωρείται το πιο σημαντικό γεγονός στη Γαλλική Ριβιέρα. Με τους ρυθμούς και το κέφι στο «κόκκινο», το Καρναβάλι εκεί έχει μια ιδιαίτερη αίγλη, ενώ το πλήθος κόσμου που πηγαίνει να το θαυμάσει δύσκολα μπορεί να υπολογιστεί. Παρελάσεις, λουλουδοπόλεμοι, θεματικές βραδιές, συναυλίες και πολλά ακόμα συνθέτουν μια ξεχωριστή εικόνα, την οποία αξίζει κάποιος να θαυμάσει και να γίνει μέρος του γιορτινού παζλ.

 

Κολωνία, Γερμανία

Το Καρναβάλι της Κολωνίας είναι ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο παράξενα της Ευρώπης. Κάθε χρόνο στις 11/11, στις 11:11 αρχίζει πρώιμα η περίοδος του Καρναβαλιού για τους Γερμανούς. Κάτοικοι και τουρίστες, ξεχύνονται στους δρόμους και κατακλύζουν τις πλατείες, τα μπαρ και τις μπυραρίες της πόλης, με αποκορύφωμα την εβδομάδα της Σαρακοστής – σαράντα ημέρες πριν το Πάσχα των Καθολικών.

 

Πάτρα, Ελλάδα

Φυσικά, από τη λίστα δε θα μπορούσε να λείπει το μεγαλύτερο Καρναβάλι της χώρας μας. Το Πατρινό Καρναβάλι, μετρά πάνω από 180 χρόνια διοργάνωσης, δίνοντας ένα πιο γιορτινό κλίμα στην πόλη της Πάτρας. Μια κοσμογονία λάμψης, χορού, καλλιτεχνικής έκφρασης και ξεφαντώματος μέχρι τελικής πτώσης, καλούν ντόπιους και μη να ζήσουν μια από τις πιο αξέχαστες στιγμές της ζωής τους. Οι εκδηλώσεις στην Πάτρα για το Καρναβάλι αρχίζουν από τις 17 Ιανουαρίου και ολοκληρώνονται την Καθαρά Δευτέρα.

 

Ξάνθη, Ελλάδα

Για το κλείσιμο, θα παραμείνω εντός της χώρας μας και πιο συγκεκριμένα θα σε ταξιδέψω μέχρι την Ξάνθη. Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι είναι από τα πλέον φημισμένα στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, ενώ κάθε χρόνο ένα διαφορετικό θέμα επιλέγεται από το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης και βάσει αυτού οι σύλλογοι δημιουργούν τις καρναβαλικές στολές. Η φήμη του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού έχει περάσει τα τελευταία χρόνια τα σύνορα της Ελλάδας και έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστό και αγαπητό στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων. Επισκέπτες από την Βουλγαρία, την Τουρκία και τη Ρουμανία, έρχονται κάθε χρόνο στη χώρα μας για να δουν από κοντά το Καρναβάλι, ενώ πολλοί είναι αυτοί που συμμετέχουν και στην παρέλαση.

 

 

Πηγή πληροφοριών: dinfo.gr