Από ενός μέχρι… 80 ετών στον 4ο Λαϊκό Δρόμο «Παναγιώτης Αφαλής»

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε και όλοι βρίσκονται σε ετοιμότητα για ένα από τα μαζικότερα αθλητικά γεγονότα της Βόρειας Ελλάδας, του 4ου Λαϊκού Δρόμου «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΦΑΛΗΣ», που διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά ο δήμος Νεάπολης-Συκεών και η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών (Κ.Ε.Υ.Ν.Σ.) αυτή την Κυριακή 7 Απριλίου 2019.

Από την μόλις ενός έτους Κυριακή-Μαρία Κ. που θα τρέξει από το… καρότσι της, μέχρι την 80χρονη, μέλος του Α΄ ΚΑΠΗ Συκεών και πλέον αθλητική Νίκη Καζαντζίδου, περισσότεροι από 9.500 δρομείς θα τρέξουν όλοι μαζί στην μεγάλη γιορτή του μαζικού αθλητισμού που εδραιώθηκε ως θεσμός, όχι μόνο στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, αλλά και σε ολόκληρη τη Β.Ελλάδα χάρη στην τεράστια συμμετοχή χιλιάδων πολιτών κάθε ηλικίας, που περνούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το μήνυμα του δήμου για τη δια βίου άσκηση και την προώθηση της ιδέας του αθλητισμού ως τρόπου ζωής.

Άσπρα, κόκκινα, πορτοκαλί, κίτρινα, πράσινα και μπλε χρώματα μπλουζάκια θα πλημμυρίσουν και φέτος τους δρόμους του δήμου που θα διασχίσουν οι δρομείς διανύοντας τις αποστάσεις των 5.000 μ. και των 1.000 μ., με αφετηρίες τη Νεάπολη και τις Συκιές αντίστοιχα και με κοινό τερματισμό το Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο «Μάνος Κατράκης» στη Δ.Ε. Συκεών.

 

Οι διαδρομές

Ο αθλητικός αυτός θεσμός είναι αφιερωμένος στον πρώην δήμαρχο Συκεών Παναγιώτη Αφαλή (1916-2015) που συνέδεσε το όνομά του με τις Συκιές, αφού διετέλεσε δήμαρχος επί σειρά ετών, και συγκεκριμένα από το 1964 έως το 1967, μια θητεία που διακόπηκε εξαιτίας του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών, και από το 1975 έως το 1988.

Η συμμετοχή στον 4ο Λαϊκό Δρόμο «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΦΑΛΗΣ» είναι δωρεάν.

Ο δρόμος των 5.000 μέτρων, με ώρα εκκίνησης τις 10 το πρωί, θα έχει ως αφετηρία την περιοχή Στρεμπενιώτη (τέρμα Ελ. Βενιζέλου, Δημοτικό Κατάστημα Νεάπολης), και ο τερματισμός του θα γίνει στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης» (Καρόλου Κουν 13, Συκιές), με το χρονικό όριο της διαδρομής να αγγίζει τις  2,5 ώρες.

Για να συμμετάσχει ένας δρομέας στα 5.000μ. θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας του. Η διαδρομή είναι η εξής: Ελ. Βενιζέλου – Κασταμονής- Μητροπόλεως – Γληνού – Οδ. Ελύτη – Μ. Τριανταφυλλίδη – Ελ. Βενιζέλου – Ανδ. Παπανδρέου – Κύπρου – Ρ. Φερραίου – Επταπυργίου – Οδ. Φωκά – Ζαχ. Γουναρίδη – Καρόλου Κουν (Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης»).

Ο δρόμος των 1.000 μέτρων, με ώρα εκκίνησης τις 10.30 το πρωί, θα έχει ως αφετηρία το δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών (Στρ. Σαράφη και Ι. Μιχαήλ 1), ενώ και αυτός ο τερματισμός θα γίνει επίσης στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης» (Καρόλου Κουν 13, Συκιές), με το χρονικό όριο της διαδρομής να είναι η μία ώρα.

Για τον δρόμο των 1.000μ. δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι, ενώ για τα παιδιά κάτω των 12 ετών κρίνεται απαραίτητη η συνοδεία γονέα ή δασκάλου. Η διαδρομή είναι η εξής: Μιχαήλ Καραολή – Ελ. Βενιζέλου – Δημ. Ανδρέου- Ρ. Φεραίου – Καρόλου Κουν (Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης»).

Στο λαϊκό δρόμο των 5.000μ. θα υπάρχει σταθμός υποστήριξης των δρομέων στα 2.500μ. (περιοχή Κύπρου με Ρ. Φεραίου), ενώ θα διατίθενται νερά και χυμοί, μπανάνες και μέλι που θα προσφέρουν οι χορηγοί του Λαϊκού Δρόμου (Βίκος, Καφέ Calderon, Μελίχρυσο), ενώ μέγας χορηγός της διοργάνωσης είναι και φέτος τα ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΣΙΡΔΑΡΗΣ.

Αποδυτήρια θα υπάρχουν στην αφετηρία (γήπεδο Νεάπολης) και στον τερματισμό (Γυμναστήριο Ανοιχτού Θεάτρου Συκεών), ενώ η παραλαβή των προσωπικών αντικειμένων των δρομέων που θα συμμετάσχουν στα 5.000μ. θα γίνει στην αφετηρία και η παράδοση τους στον τερματισμό.

Κατά τον τερματισμό τους όλοι οι δρομείς θα παραλάβουν αναμνηστικό δίπλωμα, ενώ οι τέσσερις πρώτοι (άντρες-γυναίκες) και από τις δύο διαδρομές, θα παραλάβουν από μία επιταγή  των 150 ευρώ για αθλητικά παπούτσια υψηλής τεχνολογίας από την εταιρεία αθλητικών ειδών Saucony, η οποία θα προσφέρει και από ένα μπλουζάκι υψηλής τεχνολογίας στους δεύτερους και τρίτους και των δύο διαδρομών.

 

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Για την ασφαλή διεξαγωγή του 4ου Λαϊκού Δρόμου «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΦΑΛΗΣ» έχουν ληφθεί από την Τροχαία ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε όλο το μήκος των διαδρομών, που ξεκινούν από τις 8 το πρωί της Κυριακής. Σύμφωνα με αυτές, από τις 8 π.μ. δεν θα επιτρέπεται η στάθμευση και από τις 9 π.μ. η κυκλοφορία και στάση όλων των οχημάτων κατά μήκος του δρομολογίου κίνησης των δρομέων του αγώνα των 5 χλμ.

Συγκεκριμένα, στις οδούς Ελ. Βενιζέλου, Κασταμονής, Μητροπόλεως, Καραβαγγέλη, Δημ. Γληνού, Οδυσσέα Ελύτη, Μ. Τριανταφυλλίδη, Ελ. Βενιζέλου, Ανδ. Παπανδρέου, Κύπρου, Ρήγα Φεραίου, Επταπυργίου, Οδ. και Απ. Φωκά, Ζαχ. Γουναρίδη καθώς και Καρόλου Κουν.

Επιπλέον, από τις 7 π.μ. δεν θα επιτρέπεται η στάθμευση, κυκλοφορία και στάση όλων των οχημάτων, προοδευτικά και ανάλογα με το χρονικό σημείο διέλευσης των δρομέων, στην οδό Ελ. Βενιζέλου, από την οδό Κασταμονής μέχρι την οδό Μ. Τριανταφυλλίδη και καθ’ όλο το πλάτος αυτής.

Επίσης, από τις 8 το πρωί δεν θα επιτρέπεται η στάθμευση και από τις 10 π.μ. η κυκλοφορία και στάση όλων των οχημάτων κατά μήκος του δρομολογίου κίνησης των δρομέων του αγώνα του 1 χλμ., και συγκεκριμένα στις οδούς Ν. Παρασκευά, Μιχαήλ Καραολή, Ελ. Βενιζέλου, Δημ. Ανδρέου, Ρήγα Φεραίου και Καρόλου Κούν.

Επίσης, από τις 8 π.μ. δεν θα επιτρέπεται η στάθμευση, η κυκλοφορία και στάση όλων των οχημάτων, προοδευτικά και ανάλογα με το χρονικό σημείο διέλευσης των δρομέων στην οδό Ιωάννου Μιχαήλ.

Οι περιορισμοί στην κυκλοφορία και στη στάση των οχημάτων θα εφαρμόζονται σταδιακά και ανάλογα με το σημείο κίνησης των δρομέων, ενώ οι εκδηλώσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν στη 1 μ.μ.