Από πότε η Παρασκευή κρατάει τόσες μέρες;

Της Κωνσταντίνας Χαϊνά

Το φέραμε και στην Ελλάδα λένε! Προσφορές για λίγες μέρες, τρέξε να προλάβεις φωνάζουν τα καταστήματα! Δεν γίνεται να το χάσεις! Και όσοι είναι έστω και λίγο ξύπνιοι απλά γελάνε. Δεν χρειάζεται και πολύ μυαλό για να καταλάβεις την απάτη του “Black Friday” που μόνο Friday δεν είναι. Βέβαια, μάλλον εμείς οι Έλληνες είμαστε πιο χουβαρντάδες και ανοιχτοχέρηδες που το κρατάμε από 3 μέρες έως και 1 βδομάδα.

Έχω δει ξεκαρδιστικές διαφημίσεις αυτές τις μέρες στην τηλεόραση αλλά και στο ίντερνετ. Καμία ντροπή πλέον. Καμία αξιοπρέπεια. Παρατήρησα διαφήμιση που λέει “Black Friday! Day 1, day 2, day 3!” 3 μέρες Παρασκευή! Το καταφέραμε και αυτό στην Ελλάδα να μου πεις. Άλλη χαρακτηριστική διαφήμιση “Προσφοράρες που δεν ξανάγιναν! Από 799 ευρώ ΜΟΝΟ 499!”. Γιατί τα 800 ευρώ δεν τα είχα εύκαιρα αλλά τώρα που έγιναν 500 εντάξει τα έχω έτοιμα. Καμία σοβαρότητα πλέον σε αυτή την χώρα, έχουμε ισοπεδώσει τα πάντα. Πραγματικά αναρωτιέμαι πως υπάρχουν άνθρωποι που όντως πιστεύουν πως υπάρχουν πραγματικές προσφορές και εκπτώσεις, που περιμένουν πως και πως αυτή την περίοδο. Το πιο αστείο βέβαια είναι οι τεράστιες ουρές στα μαγαζιά για να προλάβουν όντως το προϊόν που θέλουν να αγοράσουν! Το έχουν πιστέψει τόσο μέσα τους που θα παλέψουν κιόλας για να μην το πάρει άλλος. Αλήθεια δεν ξέρω αν είναι για γέλια ή για κλάματα αυτή η κατάσταση.

Από την άλλη, ευτυχώς που ένα ποσοστό των Ελλήνων δεν είναι πρόβατα ώστε να ακολουθούν κάτι τέτοιο. Σκέφτεσαι για λίγα δευτερόλεπτα πως υπάρχει μία μικρή ελπίδα για αυτή την χώρα. Ο κόσμος έχει ξυπνήσει και δεν δέχεται ότι του πλασάρουν, πόσο μάλλον τις εν μέρει αποτυχημένες προσπάθειες κοροϊδίας. Γιατί περί κοροϊδίας πρόκειται. Παρατηρούσα σχόλια στα social media όταν ανακοίνωναν καταστήματα τις προσφορές τους, όλα ήταν ένα και ένα. Σατιρικά βέβαια τα περισσότερα, δόξα τω Θεώ. Τα καταστήματα χωρίς ίχνος θράσους να απαντάνε πως δεν πρόκειται για απάτες και ΠΡΟΦΑΝΩΣ οι εκπτώσεις που γίνονται είναι μοναδικές και να βλέπεις ότι η απάντηση του πελάτη σε αυτό να είναι απλά “χαχαχαχαχαχα” . Κάτι τέτοιες στιγμές απλά θέλεις να σπάσεις τον υπολογιστή.

Κλείνοντας, θα απορήσω ξανά αν η κατάσταση είναι για γέλια ή για κλάματα. Πραγματικά δεν ξέρω πως να νιώσω και πως να αντιδράσω για τον κόσμο γύρω μου. Για το μυαλό ορισμένων ανθρώπων. Αν δεν μπορούμε σαν χώρα να φέρουμε κάτι καινούριο από έξω με την ίδια επιτυχία και να γίνεται ο ίδιος χαμός, απλά να μην το κάνουμε. Γιατί να μπούμε σε αυτήν την διαδικασία; Γιατί να σκεφτόμαστε μόνο το κέρδος και την εκμετάλλευση; Μετά αναρωτιόμαστε γιατί έχουμε φτάσει ως εδώ. Τώρα θα μου πεις πως δεν περιμέναμε την “Black Friday” για να καταστραφούμε, αλλά θα σου απαντήσω εγώ πως από τέτοιες μικρές και γελοίες καταστάσεις φαίνεται πόσο μυαλό έχει ο κόσμος. Τελικά όντως μας χρειάζονται μνημόνια! Να τα 100στήσουμε!