Από σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης- «Φωτιά» η τιμή του

Ξεκινά σήμερα, 15 Οκτωβρίου, η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, με την τιμή του να κυμαίνεται από 1,15 € έως 1,25 €, ήτοι 20% πάνω από το προηγούμενο έτος.

Με μέση τιμή τα 1,15 ευρώ το λίτρο ωστόσο η τιμή αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,17-1,18 ευρώ για τα μεγάλα αστικά κέντρα, για την ηπειρωτική Ελλάδα και τις απομακρυσμένες περιοχές θα υπερβεί το 1,20 και στα νησιά το 1 , 28-1,30 ευρώ.

Η τελική επιβάρυνση των καταναλωτών εξαρτάται, εκτός από την τιμή και τις καιρικές συνθήκες, δηλαδή το πόσο το χειμώνα θα είναι ήπιο ή βαρύ.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια, που οφείλεται κυρίως στην αύξηση των φόρων αλλά και των διεθνών τιμών οδήγησε σε μεγάλη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης καθώς οι νοικοκυρές είτε δεν καταφέρνουν να καλύψουν τις δαπάνες, είτε κατευθύνονται σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης (κλιματιστικά , σόμπες, φυσικό αέριο στις περιοχές όπου υπάρχει δίκτυο).

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης σε σύγκριση με το 2003, οπότε καταγράφηκε το μέγιστο της κατανάλωσης με 4.248.403 μετρικούς τόνους, μειώθηκε κατά 72% καθώς το 2017 έκλεισε στα 1.172.142 μ.τ. 80% το 2013 οπότε η κατανάλωση είχε πέσει στα 959.233 μ.τ.)

Οι Ομοσπονδίες των βενζινοπωλίων και των πρατηριούχων ζητούν μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο (6 λεπτά το λίτρο) από 280 ευρώ που είναι σήμερα για να μειωθούν αντίστοιχα οι τελικές τιμές.

Η επιδότηση της θέρμανσης

Το μόνο ποσό που έχει προβλεφθεί στο κρατικό προϋπολογισμό για την παροχή ενίσχυσης για θέρμανση είναι το 15 εκατ. ευρώ που επαρκούν για τη διάθεση της χρηματοδότησης ύψους 12,5 λεπτών ανά λίτρο σε ό, τι πληρούν τις εισοδηματικές και περιουσιακές απαιτήσεις.

Στο υπουργείο Οικονομικών ελπίζουν ότι το Κομισιόν θα συμφωνήσει για την ύπαρξη υπερπληθυσμού κατά την εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για την καταβολή έκτακτης ειδικής διανομής.

Δικαιοδόχοι του επιδόματος θέρμανσης για την περίοδο από 15/10/2018 έως 30/4/2019 θα είναι:

(2017) είχαν ετήσια συνολική εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου 2018 κατείχαν αστικά ακίνητα (κτίρια και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.

β) Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι το 2017 είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η-1-2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

γ) Μονογονεϊκές οικογένειες που είχαν το 2017 ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η-1-2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

2. Το ποσό του επιδόματος θα ανέρχεται σε 0,125 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που αγοράζεται. Το ύψος του συνολικού ποσού του επιδόματος θα διαμορφώνεται για κάθε δικαιούχο ανάλογα με την Κλιματική Γεωγραφική Ζώνη στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Συγκεκριμένα, θα προβλέπεται και φέτος διαχωρισμός της επικράτειας της χώρας σε τέσσερις μεγάλες Κλιματικές Γεωγραφικές Ζώνες, σε κάθε μία από τις οποίες θα ισχύει διαφορετικό ανώτατο όριο επιδοτούμενων λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο κύριας κατοικίας. Ειδικότερα:

– Στην Α’ ζώνη, στην οποία περιλαμβάνονται οι νομοί Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας, το επίδομα θα χορηγείται για ποσότητα 25 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Συνεπώς, το επίδομα θέρμανσης στις περιοχές της ζώνης αυτής θα ανέρχεται σε 3,125 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (25 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,125 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).

– Στη Β’ ζώνη, η οποία περιλαμβάνει τους νομούς Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων και Χαλκιδικής, θα επιδοτούνται 15 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Συνεπώς, το επίδομα θέρμανσης στις περιοχές της ζώνης αυτής θα ανέρχεται σε 1,875 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (15 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,125 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).

– Στη Γ’ ζώνη, στην οποία εντάσσονται οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χίου, επιδοτούνται μέχρι οκτώ λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Ως εκ τούτου, το επίδομα θέρμανσης στις περιοχές της ζώνης αυτής θα ανέρχεται σε ένα ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (8 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,125 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).

-Στη Δ ‘ζώνη, στην οποία εντάσσονται οι περιοχές της Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων, Κυθήρων και των νησιών του Σαρωνικού, επιδοτούνται μέχρι πέντε λίτρα πετρελαίου θέρμανση ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Ως εκ τούτου, η επιχορήγηση θερμότητας στις περιοχές αυτής της ζώνης ανέρχεται σε 0,625 ευρώ ανά τ.μ. κύρια κατοικία (5 επιδοτούμενες λίτρα Χ επιδόματος 0,125 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).

Επιπλέον, οι ορεινοί Καλλικρατικές δήμοι που βρίσκονται στις περιοχές των ζωνών Β, Γ και Δ βρίσκονται στην αμέσως ανώτερη κλιματική ζώνη από εκείνη στην οποία ανήκει η περιοχή στην οποία ανήκουν, δηλαδή στις ζώνες Α ‘, Β’ και Γ ‘αντιστοίχως.

Πηγή: dikaiologitika.gr
Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi