«Από τον Ξέρξη στον Σαρράιγ» Διάλεξη του συγγραφέα Σπύρου Λαζαρίδη για τις Δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης

«Η δυτική ύπαιθρος της Θεσσαλονίκης σημαδεύεται από δύο μεγάλους δρόμους και πολλούς χειμάρρους.

Από τους προϊστορικούς χρόνους, οικισμοί ξεφύτρωναν ανάμεσά τους.

Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας διαμορφώνεται μια εικόνα ερημιάς με τρία μικρά τσιφλίκια να ορίζουν τον χώρο που καταλαμβάνουν οι σημερινές δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης.

Μετά την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους, το 1912, η περιοχή δεν προλαβαίνει να γνωρίζει ανθρώπους και να δέχεται εποικίσεις. Κατατρεγμένους και στρατιώτες, λαμπρά κτίρια και νεκροταφεία, αεροδρόμιο και στρατόπεδα, προσφυγικούς οικισμούς και τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης έχουν τη δική τους ιστορία, τα δικά τους μνημεία, τους δικούς τους ήρωες και καθημερινούς ανθρώπους.

Οι δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης είναι η άλλη πλευρά της πόλης, η οποία ήρθε στο προσκήνιο μετά από καταστροφές και έγινε κομμάτι της αναπόσπαστο. Ανταποδίδει μάλιστα με ένα δώρο ζωής και ελπίδας, βγαλμένο από τα σπλάχνα της: μια οικολογική ανάσα, ένα μητροπολιτικό πάρκο για όλη την πόλη».

Με τον συγγραφέα – καθηγητή Μέσης Εκπαίδευσης ΣΠΥΡΟ ΛΑΖΑΡΙΔΗ, συνεχίζεται τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου και ώρα 7.00 μ.μ., στο Κέντρο Πολιτισμού ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ (Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου), ο νέος κύκλος διαλέξεων του ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΛΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ με θέμα «Ιστορικές διαδρομές και ένας περίπατος στο Δήμο Παύλου Μελά» και Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Φωτιάδη.

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού Ιωσήφ Αράπογλου, το ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ και η Διεύθυνση υποστήριξης και ανάπτυξης της καθημερινότητας των Κοινωνικών ομάδων, σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε τις διαλέξεις με θέμα την τοπική Ιστορία.

Η παρακολούθηση όλων των διαλέξεων είναι ΔΩΡΕΑΝ.

 

Ο δημιουργικός Σπύρος Λαζαρίδης…

Γεννήθηκε, το 1958 στο Ηλιόλουστο του Κιλκίς και από το 1967 μένει στη Θεσσαλονίκη. Τελείωσε το Φυσικό τμήμα της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και εργάζεται ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση.

Τα πρώτα του ποιήματα δημοσιεύτηκαν το 1982 στο περιοδικό «Διαγώνιος» (αρ. 10, Θεσσαλονίκη, Ιαν. – Απρ. 1982). Από τότε συνεργάστηκε με ποιήματα, δοκίμια και μελέτες εκτός της «Διαγωνίου» και με τα περιοδικά: «Οδός Πανός», «Εντευκτήριο», «Τραμ», «Η λέξη», «2 τροχοί», «Θεσσαλονικέων πόλις», «Ο δημότης», «Δυτικώς», «Τάμαριξ», «ΠΟΛΗ».

Ποιήματά του ανθολογήθηκαν στη σειρά «Φωνές» των εκδόσεων Πρόσπερος, στο «Κατάλυμα νέων ποιητών της Θεσσαλονίκης 1980-1989» των εκδόσεων Μπιλιέτο, στο ιταλικό περιοδικό Private, N. 24, Bologna, Italia, χειμώνας 2002-03 και στην ανθολογία «A century of Greek poetry 1900-2000, Cosmos Publishing, River Vale, New Jersey, 2004.

Εξέδωσε βιβλία ποίησης, ιστορικές και λογοτεχνικές μελέτες, λευκώματα, ανθολογίες, θέατρο.

Ενδεικτικές εκδόσεις από το πλούσιο έργο του:

Γλυκιές σφαιρούλες απ’ τ’ όμορφό σου όπλο, ποιήματα, Εκδόσεις Διαγωνίου(1986)

Η μοτοσυκλέτα στην ελληνική λογοτεχνία, μελέτη, Εκδόσεις Διαγωνίου (1987)

Λαίμαργο βλέμμα, ποιήματα, Εκδόσεις Διαγωνίου (1990)

Λεμπέτ, μελέτη, έκδοση της Άλλης Πλευράς (1993)

Από το Βαρδάρι ως το Δερβένι, ιστορική καταγραφή μέχρι το 1920, μελέτη, εκδ. Ζήτρος (1996)

Η μοτοσυκλέτα στην ελληνική λογοτεχνία, β΄ έκδ., μελέτη, εκδ. Ζήτρος(1998)

Δι’ εγκαταστάσεως 1914, λεύκωμα, έκδοση του Δήμου Σταυρούπολης (2001)

Ο Σταύρακας ηγάπησεν, θέατρο, έκδοση του Δήμου Ευόσμου (2001)

Μέρες ποδοσφαίρου, μελέτη, έκδοση του Δήμου Σταυρούπολης (2002)

Βιβλία Σταυρουπολιτών, λεύκωμα, έκδοση του Δήμου Σταυρούπολης (2002)

Ξορκίζοντας το κακό, λεύκωμα, έκδοση του Δήμου Σταυρούπολης (2002)

Δι’ εγκαταστάσεως 1914, 2η έκδοση, λεύκωμα,  έκδοση του Δήμου Σταυρούπολης, (2006)

Ενδοσκεληδόν, ανθολογία έργων της ελληνικής λογοτεχνίας με ήρωες μοτοσυκλέτες και μοτοσυκλετιστές, ανθολογία, εκδ. Ζήτρος, Θεσσαλονίκη (2008)

Η μοναξιά του Ζέιτενλικ, η μακραίωνη κυοφορία των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης μέχρι το 1920, μελέτη, εκδ. Ζήτρος (2012)

ελαιώνας/zeitenlik, Ιεροσπουδαστήριο Μονής Λαζαριστών, το 2012 πίσω από το 1912 ως το 1859, κατάλογος έκθεσης (2012)

ελαιώνας/zeitenlik, Ιεροσπουδαστήριο Μονής Λαζαριστών, το 2012 πίσω από το 1912 ως το 1859, κείμενο σε τρεις γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά (2012)

Ίχνη όζας, διηγήματα, εκδ. Ζήτρος, Θεσσαλονίκη (2013)

Στα ίχνη του κόκκινου Κανάκη, μελέτη, έκδοση: Κέντρο Ιστορίας Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης (2014)

Εκείθεν της Αγίας Παρασκευής, το τοπίο της δυτικής υπαίθρου της Θεσσαλονίκης (1914-1919), μελέτη, εκδ. UNIVERSITY STUDIO PRESS (2016)

Μελάφτσα, Ηλιόλουστο: μνήμη πρώτων, βιβλίο 1, μελέτη (2017)