«Αρχιτέκτονας ετών 49»

Του Χάρη Εμμανουηλίδη

Οι καλοκαιρινές διακοπές του Ράζβαν Λουτσέσκου τέλειωσαν πρόωρα το καλοκαίρι του 2017. Ένα τηλεφώνημα του Λούμπος Μίχελ έμελλε να είναι καθοριστικό για την συνέχεια στον πάγκο του ΠΑΟΚ. Έπειτα από την αποχώρηση του Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς μετά από 57 ημέρες και δυο ματς στο ενεργητικό του στις 11 Αυγούστου ο Ρουμάνος πλέον έχει λάβει το χρίσμα του νέου τεχνικού του ΠΑΟΚ.

MISSION ACCEPTED

Τίτλος στην Θεσσαλονίκη μετά από δεκαετίες. Ο τίτλος του πρωταθλητή έπρεπε να μπει στην τροπαιοθηκη του συλλόγου που οραματίστηκε να γεμίσει ο Ιβάν Σαββίδης. Η αποστολή δύσκολη φαινομενικά όπως είχαν διαμορφωθεί τα πράγματα , ένα ρόστερ αδούλευτο, με τρανταχτές απουσίες σε θέσεις «κλειδιά». Τα παιχνίδια μπροστά του πολλά, ο χρόνος για δουλειά λίγος. Ο αποκλεισμός από την Ευρώπη ήρθε για να δείξει στον «νέο» Ράζβαν, τι πίεση ένιωθαν οι «παλιοί», μια πίεση πρωταθλητισμού που έχει κάθε μεγάλη ομάδα.  Η προπονητολογία είχε αρχίσει ξανά (τελειώνει και ποτέ;) και ο προπονητής μπαίνει στο κάδρο πριν καλά – καλά ξεκινήσει την πορεία του. Ο κόσμος ζητάει μετάγραφες, ο προπονητής στηρίζει τους παίκτες του αλλά και ο ίδιος ξέρει τα κενά που υπάρχουν. Στο 90’ ο ΠΑΟΚ ντύνει τους Μαουρίσιο, Ζαμπράνο και τέλος το «πουλέν» της ασπρόμαυρης κερκίδας Αντελίνο Βιειρίνια με την ριγέ στολή και δειλά δειλά τα πρώτα χαμογελά κάνουν την εμφάνιση τους στις τάξεις των οπαδών.

ΠΑΖΛ.. ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ

Τα κομμάτια που έπρεπε να ενώσει πολλά, όμως ο χρόνος λίγος. Σε δηλώσεις του ο προπονητής του ΠΑΟΚ ζητάει ενάμισι μηνά για να δείξει στοιχεία από την δουλειά του, ένα χρονικό διάστημα που για ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό ίσως είναι πολύ, όμως τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά. Τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα εντάσσονται σιγά σιγά στο βασικό σχήμα. Η ομάδα βρίσκει ένα βασικό κορμό και δουλεύει πάνω σε αυτόν. Τα αποτελέσματα στην «άδεια» τουμπα έρχονται νικηφόρα το ένα μετρά το άλλο, όμως εκτός έδρας δεν πείθει η ομάδα. Τότε ο Ράζβαν Λουτσέσκου προσπαθεί να βρει και εκεί λύσεις με το παιχνιδι κόντρα στην πρώην ομάδα του στα Πηγάδια να είναι ίσως το πλέον κομβικό. «Φανέλα βασικού» σε Ελληνες και νέους, Κουλούρης και Λημνίος ξεχωρίζουν και δικαιώνουν τον προπονητή τους, το «διπλό» δίνει οξυγόνο που ήταν πολύτιμο την συγκεκριμένη στιγμη.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 100 ΜΕΤΡΑ

Ένας μαραθώνιος ζωής για τον ΠΑΟΚ μπαίνει στην τελική του ευθεία. Μετά το παιχνιδι στην Ξάνθη ο ΠΑΟΚ έδειξε πως πάτησε γκάζι. Ο προπονητής του άφησε πίσω τις δοκιμές, εμπιστεύτηκε τις σταθερές του, και δημιούργησε ρόλους μεσα στην ομάδα που έλειπαν. Το τακτικό κομμάτι χρήζει ξεχωριστής ανάλυσης, αλλά τα αποτελέσματα είναι φανερά σε όλους.

Πλέον κάθε παιχνιδι είναι τελικός και ο γεμάτος εμπειρίες στον «ασπρόμαυρο» πάγκο Ράζβαν το ξέρει καλά αλώστε φάνηκε και στις δηλώσεις του, « όλη η πόλη ζητάει του πρωτάθλημα, οπού σταθείς σου μιλάνε για αυτό». Τελικά ο ΠΑΟΚ μπήκε σε ένα «μονόδρομο» που έχει πολύ καλό οδηγό και άξιους συμπαραστάτες τους παίκτες, την οικογένεια Σαββίδη και τον λαό του που έχει μεταφέρει την διψά του σε ολόκληρο τον σύλλογο.

Ο αρχιτέκτονας στην ταυτότητα του έχει όνομα επίθετο και ηλικία, Ράζβαν Λουτσέσκου, ετών 49. Αφού πρώτα έχτισε -γκρέμισε – έχτισε πλέον του μένει μόνο το «ρετιρέ» για να ομορφύνει και άλλο την θέα του.