Αυτός είναι ο «νούμερο 1» διεθνής κακοποιός που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη

57χρονος γεωργιανής καταγωγής που έχει καταδικαστεί στην Ελλάδα ως αρχηγός μαφιόζικης οργάνωσης που έδρασε σε ευρωπαϊκές χώρες, συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη.
Ο λόγος για τον Λάσα Σουνανασβίλι, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από τον Μπάρακ Ομπάμα ως ο «Νούμερο 1» κακοποιός στον κόσμο. Τότε ο 57χρονος μέσω των συνηγόρων του είχε στείλε εξώδικο στην αμερικανική κυβέρνηση μετά τη δήλωση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

Ο 57χρονος Γεωργιανός είναι γνωστός με το ψευδώνυμο «το Λίπος» και συνελήφθη έπειτα από ευρωπαϊκό ένταλμα που εξέδωσαν εις βάρος του οι γαλλικές διωκτικές αρχές για διακεκριμένες κλοπές που έγιναν από το 2016 έως σήμερα.

Είχε συλληφθεί το 2012

Είχε συλληφθεί αρχικά τον Ιανουάριο του 2012 στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης, όπου διέμενε με ψεύτικα στοιχεία. Σε βάρος του εκκρεμούσαν διεθνή εντάλματα σύλληψης, που είχαν ζητηθεί από Ισπανία και Γεωργία, σύμφωνα πάντα με τα οποία διηύθυνε εγκληματική οργάνωση που πραγματοποιούσε απόπειρες ανθρωποκτονιών, εκβιασμούς, ξέπλυμα χρήματος κ.α. σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι ελληνικές αρχές λίγους μήνες αργότερα είχαν αρνηθεί την έκδοση του 57χρονου σε Ισπανία και Γεωργία ενώ το 2010 Ισπανοί αστυνομικοί είχαν κατηγορήσει Έλληνες συναδέλφους τους ότι είχαν εισπράξει 800.000 ευρώ προκειμένου να αφήσουν τον Σουσανασβίλι να διαφύγει από το ξενοδχείο Μακεδονίας Παλλάς στη Θεσσαλονίκη.

Κατηγορίες

Από επίσημα έγγραφα προκύπτει ότι οι Ισπανοί κατηγορούσαν τον Σουσανασβίλι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, «ξέπλυμα» χρήματος, απόπειρες ανθρωποκτονιών, παράνομη οπλοκατοχή κ.ά.

Από υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις μεταξύ του αδελφού του Λάσα, του Κάχα Σουσανασβίλι, με άτομο με μικρό όνομα Zaza (Νοέμβριος 2009) προκύπτει πως ο 57χρονος σχεδίαζε τη δολοφονία ατόμου (ονόματι Vladimir Dzhemalovich) στη Γαλλία. Οι τέσσερις πληρωμένοι δολοφόνοι (αναφέρονται ως «αθλητές» στις συνομιλίες) συνελήφθησαν στη Νίκαια στις 16 Ιανουαρίου 2010.

Σε άλλη περίπτωση, ο Λάσα φέρεται να δίνει (από την Ελλάδα) κατευθυντήριες οδηγίες για τη δολοφονία στην Ιταλία τεσσάρων πρώην μελών της οργάνωσης της οποίας φέρεται να ηγείται. Τα υποψήφια θύματα είχαν χάσει τον τίτλο «Vor V Zakone» εξαιτίας συνεργασίας τους με αντίπαλο του Λάσα Σουσανασβίλι. «Σε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των αδελφών Λάσα και Κάχα Σουσανασβίλι, ο δεύτερος, για να φέρει σε πέρας κάποια ενέργεια, δεν χρειάζεται μόνο την έγκριση του Λάσα, αλλά και οδηγίες για τον τρόπο δράσης», αναφέρουν έγγραφα των ισπανικών αρχών.

Με… προσωπικό μάγειρα

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Μακεδονίας της Κυριακής, ο Λάσα Σουσανασβίλι τους τελευταίους 18 μήνες βρίσκεται έγκλειστος στα Διαβατά. Ταλαιπωρημένος από τα προβλήματα υγείας του (έχει υποστεί εγκεφαλικό), μετάγεται συχνά στο νοσοκομείο, συνοδευόμενος από πάνοπλους αστυνομικούς της ΕΚΑΜ, καθώς θεωρείται υπ’ αριθμόν ένα στόχος για αντίπαλες μαφιόζικες οργανώσεις.

Στις φυλακές όμως είναι «αρχηγός», όπως ακριβώς τον αποκάλεσε στο δικαστήριο ο ισπανός αστυνομικός. Σωφρονιστικοί και κρατούμενοι επιβεβαίωσαν στη «ΜτΚ» ότι κρατείται μαζί με ακόμη ένα άτομο και όταν προαυλίζεται συνοδεύεται πάντα από τουλάχιστον πέντε, για λόγους ασφαλείας. Η διαμονή του στη φυλακή διαφέρει από αυτή των υπολοίπων κρατουμένων. Το κελί του διαθέτει air condition που αγόρασε ύστερα από αίτηση που έκανε ο ίδιος και εγκρίθηκε, λόγω των προβλημάτων υγείας του.

Κρατούμενοι έλεγαν ότι ο Λάσα στα Διαβατά διαθέτει «προσωπικό μάγειρα». Όπως επιβεβαίωσαν και σωφρονιστικοί υπάλληλοι, με την επίκληση των προβλημάτων υγείας, ο 52χρονος δεν τρώει το ίδιο φαγητό με τους άλλους κρατούμενους, αλλά προβλέπεται ειδικό μενού. Άλλωστε, ένας μάγειρας θεωρείται άνθρωπός του.

Το φαγητό, παρότι προέρχεται από δικό του πρόσωπο, δεν το τρώει εάν προηγουμένως δεν το δοκιμάσει ένας εκ των συντρόφων του, όπως τουλάχιστον έχει διαδοθεί στις φυλακές. Με τον τρόπο αυτό λαμβάνει μέτρα για την αποφυγή απόπειρας δηλητηρίασής του.