Αφιέρωμα: Τραγούδια με «άρωμα» γυναίκας

Ένα αφιέρωμα στα τραγούδια που έχουν γραφτεί για τις γυναίκες, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.

Της Χριστίνας Βρούβα

Ήταν 8 Μαρτίου 1857, όταν πραγματοποιήθηκε μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στη Νέα Υόρκη. Εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας  διαδήλωσαν στους δρόμους με βασικά αιτήματα καλύτερες συνθήκες εργασίας και μείωση των ωρών αυτής. Τελικά, ο σκοπός τους επετεύχθη.  

Η 8η Μαρτίου, έχει θεσπιστεί τα τελευταία 42 χρόνια από τον Ο.Η.Ε ως παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.

Δεν είναι λίγοι οι καλλιτέχνες που μέσα από τους στίχους τους «εξέφρασαν» τη σημαντικότητα της μάνας, της αδερφής, της συντρόφου και της φίλης. Είναι κομμάτια λοιπόν, που έχουν «άρωμα» γυναίκας, ακούγονται καθημερινά και δηλώνουν τη σημαντικότητα αυτών.

 

 

  • Φοίβος Δεληβοριάς- Εκείνη

 

Το «Εκείνη» του Δεληβοριά κατά γενική ομολογία είναι το αντιπροσωπευτικότερο κομμάτι για τη συγκεκριμένη μέρα. Οι στίχοι του «μιλούν» για το πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη μιας γυναίκας στη ζωή ενός άνδρα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Είναι ένα ιδιαίτερα «κυνικό» τραγούδι το οποίο κρύβει πολλές αλήθειες. Το κομμάτι κυκλοφόρησε το 1998 μέσα από τον δίσκο «Χάλια».

 

 

  • Αφροδίτη Μάνου- Μια μέρα μιας Μαίρης

 

Το 1982, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης είχε κέφια και «περιέγραψε» σε ένα τραγούδι την καθημερινότητα μιας γυναίκας η οποία δεν διαφέρει ιδιαίτερα με τη σημερινή. Σε συνδυασμό με τη φωνή της Αφροδίτης Μάνου το «Μια μέρα μιας Μαίρης» είναι ένα «καυστικό» κομμάτι, το οποίο θεωρήθηκε το πρώτο φεμινιστικό ελληνικό τραγούδι.

 

 

  • Μια γυναίκα μπορεί- Ελένη Βιτάλη

 

«Μια γυναίκα μπορεί τη ζωή σου να αλλάξει μπορεί, μια γυναίκα μπορεί να χαράξει καινούρια αρχή», οι παραπάνω στίχοι τα λένε όλα. Το τραγούδι θα μπορούσε να το εκλάβει κανείς ως μία καλή συμβουλή μετά από μία δύσκολη περίοδο της ζωής μιας γυναίκας και όχι μόνο. Το κομμάτι υπογράφουν οι Βασίλης Παπαδόπουλος και Βαγγέλης Ξύδης και ερμηνεύτηκε μοναδικά από την Ελένη Βιτάλη.

 

 

  • Κωστής Μαραβέγιας- Που να βρω μια να σου μοιάζει

 

Ο Κωστής Μαραβέγιας, «περιπλανήθηκε» σε όλο τον κόσμο για να βρει μία γυναίκα που να μοιάζει στον προηγούμενο του δεσμό. Ξανθές, χαρούμενες «τρέντι», λαϊκές καμία δεν «συμπλήρωνε» το κενό του καλλιτέχνη. Ένα κομμάτι άκρως διαχρονικό με στοιχεία του χιούμορ, που κυκλοφόρησε το 2007 και συνοδεύεται από ένα απολαυστικό βίντεο κλιπ.

 

 

  • Cyndi Lauper- Girls just wanna have fun

 

Ένα τραγούδι επανάσταση. Το κομμάτι κυκλοφόρησε το 1983, αλλά η πρώτη του εκτέλεση έγινε από τον Robert Hazard. Η συγκεκριμένη «Version» είχε παρόμοιους στίχους, από την ανδρική πλευρά βέβαια. Η Lauper, του ζήτησε να το επανεκτελέσει και ο Hazard δέχτηκε με χαρά. Το αποτέλεσμα ήταν ένα κομμάτι που ήθελε να εστιάσει στην ίση αντιμετώπιση ανδρών- γυναικών. Η ίδια «φιλοσοφία» επικρατεί και στο βίντεο κλιπ το οποίο είχε ενθουσιάσει το κοινό. Το «Girls just wanna have fun», όπως ήταν αναμενόμενο ακούγεται μέχρι και σήμερα ανελλιπώς.

 

 

  • Alicia Keys- Girl on fire

 

To 2012 ακούγεται ασταμάτητα ένα τραγούδι, που αναφέρονταν στη δύναμη των γυναικών.  Η Alicia Keys, γράφει και ερμηνεύει ένα από τα πιο επιτυχημένα τραγούδια της τελευταίας δεκαετίας. Μέσα από τους στίχους της ήθελε να αναδείξει πόσα πράγματα μπορούν να κάνουν και πόση θέληση έχουν μέσα τους οι γυναίκες.

 

  • Meredith Brooks- Bitch

Το συγκεκριμένο κομμάτι «μιλά» για τους ρόλους και τις διαθέσεις που έχει μία γυναίκα.  Μέσα από τους στίχους της η Meredith Brooks «λέει», πως μπορεί να είναι μάνα, παιδί, παλιοθήλυκο και αγία. Ο τίτλος είχε σοκάρει εκείνη την περίοδο, με αποτέλεσμα να μην αναφέρεται. Παρ’ όλα αυτά έγινε επιτυχία και εξέφρασε πολλά κορίτσια.

 

 

  • Aretha Franklin- Respect

 

Η Aretha Franklin ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο ένα τραγούδι που τονίζει την ισότητα των δύο φύλων αλλά και των φυλών. Θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς σαν να ήταν ένας ύμνος για τους Αφρικοαμερικανούς , καθώς η δεκαετία του 60’ ήταν μια δύσκολη περίοδος για αυτούς. Όπως είναι προφανές, το «Respect» ακούγεται μέχρι σήμερα και εκφράζει όσους αισθάνονται επισκιασμένοι.