«Γιατροί του κόσμου»: Ουσιαστική βοήθεια σε χιλιάδες ανθρώπους καθημερινά

Της Βιβής Κοτσαπουϊκίδου

Με βασικό πυλώνα τον εθελοντισμό, οι «Γιατροί του Κόσμου» λειτουργούν σε παγκόσμια βάση από την ίδρυση τους το 1980, στη Γαλλία.

Στη Θεσσαλονίκη, το πολυατρείο της οργάνωσης λειτουργεί από το 2001, προσφέροντας ιατρική βοήθεια σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, χωρίς διακρίσεις, με 70 ειδικούς ιατρούς όλων των ειδικοτήτων! Η Διευθύντρια του πολυιατρείου στην πόλη μας, Σοφία Γκαρανέ, μας μιλά για την λειτουργία του, τις ανάγκες του και την αύξηση των ασθενών στα χρόνια της κρίσης και του προσφυγικού.

Ίδρυση και στόχος της Οργάνωσης

«Είμαστε μια μη κυβερνητική οργάνωση μη κερδοσκοπική, η οποία ανήκει στο διεθνές δίκτυο των «Γιατρών του Κόσμου» με 15 αντιπροσωπίες διεθνώς. Εδώ στην  Ελλάδα ιδρυθήκαμε το 1990, με αποστολές και προγράμματα τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό.

Στόχος μας είναι, ως ιατρική οργάνωση, η ιατρική αρωγή, παροχή δηλαδή ιατρικής βοήθειας, και κάθε είδους ανθρωπιστικής βοήθειας, σε πληθυσμούς που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, εμπόλεμες συρράξεις, λοιμούς κλπ.

Ένα από τα πιο σημαντικά και τα πιο παλαιά προγράμματα είναι το πολυιατρείο, είναι τα ανοιχτά πολυιατρεία ανά την Ελλάδα, ένα εκ των οποίων λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη από το 2001, με σκοπό την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, φαρμακευτικής περίθαλψης, εμβολιαστικής κάλυψης και ψυχό κοινωνικής στήριξης σε όλους όσους το έχουν ανάγκη (ανασφάλιστους, απόρους ανέργους, μειονότητες)», αναφέρει η Σοφία Γκαρανέ.

Η σημασία του εθελοντισμού και της συνεργασίας για τους «Γιατρούς του Κόσμου»

«Όλα τα προγράμματά μας στηρίζονται στην εθελοντική εργασία. Σε ανθρώπους δηλαδή, οι οποίοι προσφέρουν τον χρόνο τους, προσφέρουν πολύ περισσότερο την ίδια τους την ψυχή, προκειμένου να διαθέσουν, όσο έχουν την δυνατότητα, σε ανθρώπους οι οποίοι έρχονται να ζητήσουν τις υπηρεσίες μας. Λειτουργεί μια κλινική, όπου οι ασθενείς έρχονται για να δουν διάφορες ειδικότητες γιατρών, να κάνουν εξετάσεις στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας, να πάρουν τα φάρμακά τους, τα οποία λαμβάνουμε από προσφορές του κόσμου.

Ένας απλός πολίτης, μπορεί να φέρει φάρμακα τις ώρες που είναι ανοιχτό το πολυιατρείο μας. Φάρμακα, τα οποία είναι τα λεγόμενα «οικιακά» φάρμακα, είναι αυτά που μπορεί να έχουμε όλοι στο σπίτι μας, τα οποία δεν μας χρειάζονται πια και προκειμένου να λήξουν, πολλοί άνθρωποι έχουν την ευαισθησία από το να τα πετάξουν, να τα προσφέρουν σε έναν οργανισμό, όπως οι «Γιατροί του κόσμου».

Έχουμε κάθε Τρίτη στις 16:00 ενημερώσεις νέων εθελοντών, που καλούνται όσοι ενδιαφέρονται να παραβρεθούν και να ενημερωθούν. Ο υποψήφιος εθελοντής, ενημερώνεται για τον τρόπο τον οποίο λειτουργούν οι «Γιατροί του κόσμου» συμπληρώνει μια φόρμα εθελοντισμού και ενεργοποιείται με βάση την δική του διαθεσιμότητα και τις δικές μας ανάγκες.

Συνεργαζόμαστε με όλα τα κοινωνικά φαρμακεία και από τις δύο πλευρές. Δηλαδή, η δικτύωση γίνεται και από αυτούς, όταν υπάρχει πλεόνασμα για να μας διαθέσουν φάρμακα ή όταν αντίστοιχα έχουν κάποια ανάγκη να μας ζητήσουν και από εμάς επίσης το ίδιο», συμπληρώνει η κυρία Γκαρανέ.

Οι αλλαγές των τελευταίων χρόνων

«Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, λόγω της αύξησης των προσφυγικών ροών, δόθηκε έμφαση στα προγράμματα στην Ελλάδα, διότι λόγω της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και πολύ περισσότερο τα τελευταία 3 χρόνια, αυξήθηκαν ραγδαία οι επισκέψεις των ανθρώπων στα πολυιατρεία, στις δομές τις μόνιμες της οργάνωσης μέσα στην χώρα. Ενδεικτικά μπορώ να σας πω ότι οι μηνιαίες επισκέψεις ασθενών τα τελευταία 2 χρόνια ξεπερνούν τις 2000 μόνο στη Θεσσαλονίκη.

Τα τελευταία χρόνια η οργάνωση έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της και έχει δώσει έμφαση στα προγράμματά της, τα οποία υλοποιούσαν ανέκαθεν μέσα στην ελληνική επικράτεια, προγράμματα τα οποία επίσης αφορούν σε πληθυσμιακές ομάδες, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα ιατρικά, κοινωνικά και όχι μόνο. Σε ανθρώπους δηλαδή που δεν έχουν την καλύτερη δυνατή πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», προσθέτει η Διευθύντρια του πολυιατρείου.

Κινητές μονάδες

«Υπάρχουν προγράμματα, τα οποία είναι ιατρικές κινητές μονάδες, τα οποία είναι αυτοκινούμενα, εξοπλισμένα με βασικό εξοπλισμό και υποδομή. Οι κινητές μονάδες επισκέπτονται νησιά, απομακρυσμένες περιοχές, χωριά στην παραμεθόριο, σε περιοχές που δεν έχουν κοντά κέντρα υγείας ή αγροτικά ιατρεία ή μεγάλα νοσοκομεία», αναφέρει η Σοφία Γκαρανέ.