Γιώργος Αρβανιτίδης:”Οι ελληνικές επιχειρήσεις και η βιομηχανία έχουν ανάγκη από ένα νέο ενεργειακό πρότυπο”

Στο 3ο ετήσιο συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης για τα Οικονομικά της Ενέργειας με θέμα τις προκλήσεις και την προοπτική της ενεργειακής μετάβασης συμμετείχε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΔΗ.ΣΥ. Γιώργος Αρβανιτίδης μαζί με την πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ. καΦώφη Γεννηματά, το διήμερο 3-4 Μαΐου 2018.

Η κα Γεννηματά παρουσίασε τους 6 βασικούς στόχους ενός εθνικού μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού που έχει ανάγκη η χώρα:

  1. Την εξασφάλιση και θωράκιση της ενεργειακής μας επάρκειας και ασφάλειας.
  2. Την παροχή προσιτών και ποιοτικών ενεργειακών αγαθών στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, σε όλες τις περιοχές της χώρας με ουσιαστική αντιμετώπιση της «ενεργειακής φτώχειας»,
  3. Την ανάδειξη του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας μέσω των πλεονεκτημάτων που παρέχουν οι ενεργειακές οδεύσεις και πηγές για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια, χωρίς να παραβλέπουμε τις νέες παραγωγικές μας δυνατότητες από τα εντοπισμένα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
  4. Την προώθηση της αναπτυξιακής διάστασης της ενέργειας μέσω των επενδύσεων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την παραγωγή καινοτόμωνελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών.
  5. Την ενεργή συμμετοχή στις διεθνείς προσπάθειες για καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, που ενισχύθηκαν σημαντικά με την ιστορική συμφωνία στο Παρίσι.
  6. Την σταδιακή μετάβαση σε ένα ενεργειακό σύστημα μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών ως το 2050.
Ο κ. Αρβανιτίδης αναφέρθηκε από την πλευρά του στην ανάγκη να διαμορφωθεί ένα νέο ενεργειακό πρότυπο για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τη βιομηχανία, ορίζοντας τέσσερις προτεραιότητες:
  • Την εξοικονόμηση ενέργειας
  • Την προσιτή ενέργεια με χαμηλό κόστος και διαφοροποίηση των πηγών
  • Τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
  • Και τη τεχνολογική καινοτομία

Μπροστά στην πρόκληση της ενεργειακής μετάβασης η Ελλάδα, και μετά την πολύχρονη κρίση αναζητά ένα νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό πρότυπο.

Αυτό το νέο παραγωγικό πρότυπο μπορεί να αποβεί πετυχημένο – σε σχέση με το παρελθόν – και να μας οδηγήσει σε αειφόρο ανάπτυξη, μόνο αν υπάρξει ένα νέο ενεργειακό πρότυπο σε κάθε επίπεδο.

Παράλληλα, ο κ. Αρβανιτίδης αναφερόμενος στο ζήτημα της μεταλιγνιτικής εποχής στις περιοχές της Φλώρινας, της Κοζάνης και της Αρκαδίας, πρότεινε την εφαρμογή τριών τοπικών, ολοκληρωμένων, «πράσινων» σχεδίων Μάρσαλ.