Δήμος Θερμαϊκού: Ενεργειακή αναβάθμιση σε 3 σχολεία, π/υ 2.200.000,00 ευρώ

Την επιβράβευση μιας συστηματικής και εντατικής προσπάθειας της Διοίκησης Θερμαϊκού, καθ’ όλη τη διάρκεια της δημοτικής θητείας, με κατεύθυνση την αναδιαμόρφωση του ενεργειακού τοπίου του Δήμου, έφερε πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Βάσει αυτής προαναγγέλθηκε η δρομολόγηση προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων – δράση «Ηλέκτρα» –, με το πιλοτικό στάδιο υλοποίησή του να ξεκινάει εγκρίνοντας έργα δεκαέξι (16) φορέων και διαθέτοντας άμεσα χρηματοδότηση στους δέκα  εξ αυτών, μέσα στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο Δήμος Θερμαϊκού.

Εξέλιξη που βασίστηκε στην ωριμότητα του έργου, με τη μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησής του να την τεκμηριώνουν. Ως εκ τούτου, η ενεργειακή αναβάθμιση των τριών σχολικών κτιρίων του τόπου και συγκεκριμένα των: 1) 1ο Γυμνάσιο Ν. Μηχανιώνας  2) Γυμνάσιο Ν. Επιβατών 3) ΕΠΑΛ Επανομής – π/υ 2.200.000,00 ευρώ – δίνει την υπόσχεση να προσφέρει στον τόπο άλλη μία σημαντική και μακροπρόθεσμη ενεργειακή επένδυση.

Επένδυση με πολλαπλά οφέλη τόσο σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή και οικονομική εξοικονόμηση όσο και στη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, οικοδομώντας σταδιακά ένα πιο «πράσινο» μέλλον για τον τόπο και τους ανθρώπους του, το οποίο διαγράφεται ευοίωνο βάσει των ήδη υλοποιημένων παρεμβάσεων που έχουν φέρει το Δήμο ένα βήμα πιο κοντά στη διασφάλιση της ενεργειακής βιωσιμότητάς του και οι οποίες ενδεικτικά αφορούν:

  • Στον εκσυγχρονισμό του δημοτικού ηλεκτροφωτιστικού δικτύου με το εμβληματικό έργο εγκατάστασης 4.500 φωτιστικών σωμάτων τύπου LED και 10.000 λαμπτήρων απ’ άκρη σ’ άκρη, σε όλες τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες, π/υ 3.300.000 ευρώ.
  • Στην ενεργειακή αναβάθμιση  του 3ου Δημοτικού Σχολείου Περαίας και του 2ου Γυμνασίου Ν. Μηχανιώνας που ολοκληρώθηκε.
  • Στη βιοκλιματική αναβάθμιση της πλατείας Εθνικής Αντίστασης στη Ν. Μηχανιώνα, π/υ 635.000,00 ευρώ, που έλαβε έγκριση χρηματοδότησης.
  • Στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου Α.Τ. Νέων Επιβατών, π/υ 310.000,00 ευρώ, με τη μελέτη να έχει εκπονήσει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και με χρηματοδότηση να έχει εξασφαλισθεί μέσω του ΕΣΠΑ.
  • Στη δημιουργία «Πράσινου Σημείου», π/υ 532.000,00 ευρώ, αλλά και 10 Γωνιών Ανακύκλωσης και Κινητών Πράσινων Σημείων για την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών