Δήμος Θερμαϊκού: Ολοκληρώθηκε η προμήθεια φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων LED

Με το μεγαλόπνοο έργο, π/υ  3.300.000,00 ευρώ να έχει επιφέρει ήδη θεαματική βελτίωση στην ποιότητα φωτισμού του Δήμου, μεταμορφώνοντας τη νυχτερινή όψη στις γειτονιές και αναβαθμίζοντας την καθημερινότητα των πολιτών, ανακοινώνεται η ολοκλήρωση της προμήθειας για τα 4.500 φωτιστικά σώματα και τους 10.000 λαμπτήρες τύπου LED.

Ολοκλήρωση που επισφραγίστηκε και επίσημα με συνάντηση, την Πέμπτη 23 Μαΐου, του Δημάρχου Θερμαϊκού, κ. Γιάννη Μαυρομάτη και του αρμόδιου για την υλοποίηση του έργου, Αντιδημάρχου Καθημερινότητας, κ. Γιώργου Φεστερίδη, με τους εκπροσώπους της ανάδοχης εταιρείας. Εταιρεία η οποία, υπενθυμίζεται, φέρει υποχρέωση για συντήρηση όλων των φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων, καθ’ όλη την περίοδο της δεκαετούς διάρκειας υπογραφείσας σύμβασης.

Επισημαίνεται δε, ότι όντας πλέον στο τελικό στάδιο υλοποίησής του, με την ολοκλήρωση να υπολογίζεται εντός της επόμενης εβδομάδας, το τεράστιο αυτό έργο εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης, έχει φωτίσει δρόμους, κοινόχρηστους χώρους και δημοτικά κτίρια και στις οκτώ (8) Δημοτικές και Τοπικές κοινότητες, μεταξύ μάλιστα των οποίων – και ιδιαίτερης σημασίας – μία προς μία όλες οι σχολικές μονάδες του τόπου.

Διεκδικώντας, ως εκ τούτου, επάξια τον τίτλο της μεγαλύτερης και σημαντικότερης παρέμβασης αναβάθμισης φωτισμού κι εξοικονόμησης ενέργειας στην ιστορία του Δήμου. Παρέμβαση που η σημερινή Διοίκηση Θερμαϊκού, με τις απτόητες προσπάθειές της, κατάφερε να παραδώσει στον τόπο, εξασφαλίζοντας τεράστια οφέλη με υψηλό αντίκτυπο στο κοινωνικό αίσθημα ασφαλείας, το οποίο επανέρχεται, στο περιβάλλον, υπέρ του οποίου ορθώνεται ισχυρή ασπίδα προστασίας ευθυγραμμισμένη με τις παραινέσεις τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στα οικονομικά Δήμου και πολιτών.

Οι αριθμοί, εξάλλου, μιλάνε από μόνοι τους και βάσει της μελέτης της Υπηρεσίας Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, η ετήσια δαπάνη κατανάλωσης ρεύματος με τη συμβατική τεχνολογία Λαμπτήρα / Φωτιστικού Σώματος άγγιζε τα 654.717,47 ευρώ, ενώ με τη σύγχρονη τύπου LED το ποσό αυτό υπολογίζεται στα 240.694,90 ευρώ. Μείωση, δηλαδή, 414.022,57 ευρώ/χρόνο, που συνεπάγεται εξοικονόμηση της τάξης των 4.140.220,00 ευρώ στο πέρασμα της δεκαετούς σύμβασης.

Ποσό που προκύπτει αποκλειστικά από τη διαφορά στην κατανάλωση ρεύματος, δίχως να συνυπολογίζονται, για παράδειγμα, οι πάγιες δαπάνες συντήρησης των συμβατικών (παλαιών) φωτιστικών, το συνολικό κόστος των οποίων υπολογίζεται να ξεπερνά τις 203.399,00 ευρώ ετησίως, που προκύπτει από τα ενδεικτικά και κατά προσέγγιση εξής:

  • 60.000,00 ευρώ/έτος κόστος λαμπτήρων (Διάρκεια ζωή 8.000-10.000 ώρες/λαμπτήρα Νατρίου, Υδραργύρου & οικονομίας – 6.000 τεμάχια).
  • 20.000,00 ευρώ/έτος κόστος starters-ντουί και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού.
  • 50.000,00 ευρώ/έτος κόστος αντικατάστασης φωτιστικού σώματος μέγιστης διάρκειας ζωής 15 ετών, λόγω ανάπτυξης υψηλών θερμοκρασιών κατά τη λειτουργία τους (250-350 βαθμούς Κελσίου) (αρ. πρωτ. 46/7094/30.03.2011 Απόφαση Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας).
  • 73.399,00 ευρώ/έτος κόστος αντικατάστασης υλικών και συντήρησης δικτύου.
  • Κόστος τήρησης αποθήκης αναλωσίμων υλικών από το Δήμο, καθώς και απαίτηση ρευστότητας για την αγορά αυτών σε ετήσια βάση.
  • Εργατικό κόστος, καθώς για τα συγκεκριμένα φωτιστικά δεν θα χρησιμοποιούνται υπάλληλοι του Δήμου.