Δήμος Θερμαϊκού: Παρουσίαση μαθητικών εργασιών του Τοπικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Δρω για τον τόπο μου»

Η ίδρυση και λειτουργία του Τοπικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τίτλο «Δρω για τον τόπο μου», του οποίου συντονιστικός φορέας – ιδρυτής είναι η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, προσέφερε την ευκαιρία σε σχολικές μονάδες του Δήμου Θερμαϊκού να συμμετέχουν ενεργά σε προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με την οργάνωση και υλοποίηση μίας ή περισσότερων δράσεων ανάδειξης του τόπου του σχολείου τους (Περαία, Επανομή, Ν. Μηχανιώνα, Ν. Επιβάτες).

Αποτέλεσμα, η εμπλοκή σχολείων του Δήμου Θερμαϊκού, με τους μαθητές να ενεργοποιούνται, δημιουργώντας ομάδες εργασίας και συμμετέχοντας έμπρακτα στη βελτίωση του τόπου τους, με φρέσκιες και φιλόδοξες ιδέες, που μπορούν να σχετίζονται με την ήπια τουριστική αξιοποίηση των περιοχών του Δήμου, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, την αισθητική αναβάθμιση κτλ. Συγχρόνως, επιτυγχάνεται η ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας και επικοινωνιακού πλαισίου μεταξύ των μελών του δικτύου, για ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών.

Η προσπάθεια που κατεβλήθη από τους μαθητές, αλλά και τους συμμετέχοντες καθηγητές, κατά το διάστημα που προηγήθηκε, οδεύει προς την τελική ευθεία, με τις υλοποιημένες εργασίες να παρουσιάζονται σε μία εκδήλωση, που τελείται την Τετάρτη 9 Μαΐου 2018 και ώρα 9.00 – 13.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Γυμνασίου της Περαίας (Ανθέων 24, 23920 20800).

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης χωρίζεται σε δύο μέρη, με το πρώτο (9.00 – 10.30) να περιλαμβάνει την παρουσίαση των εργασιών των ενταγμένων στο Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Δήμου Θερμαϊκού, «Δρω για τον τόπο μου», μαθητικών ομάδων και το δεύτερο (10.30 – 13.00) να αποτελεί μια κοινή επιτόπια δράση των μαθητών. Στο πλαίσιο αυτής, οι ομάδες εργασίας των μαθητών αναλαμβάνουν να αναπλάσουν και να εξωραΐσουν την παιδική χαρά, πλησίον του Γυμνασίου, αφήνοντας το στίγμα και τη δημιουργικότητά τους στην περιοχή.

Τη δράση έχουν προγραμματισθεί να συνοδεύσουν χορευτικά και μουσικά δρώμενα από τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου Περαίας, Bazaar αντικειμένων και κοσμημάτων από επαναχρησιμοποιημένα και ανακυκλώσιμα υλικά, έκθεση με έργα και φωτογραφίες των μαθητών και face painting.

Για τη δράση, ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Μαυρομάτης, δήλωσε : «Με δεδομένη την αλλαγή, στην οποία ο κάθε ένας μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά, προσθέτοντας το δικό του λιθαράκι, η μεγάλη απήχηση από πλευράς των μαθητών στο Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, μας γεννά μια αίσθηση αισιοδοξίας, ότι η νέα γενιά είναι μια γενιά μαχόμενη, μια γενιά με ιδέες, τόλμη και όραμα. Πάνω σε αυτή τη γενιά, έχω πίστη, ότι ο τόπος μας μπορεί να βασιστεί και να αντικρίσει το μέλλον πιο ελπιδοφόρα».