Δήμος Παύλου Μελά: Διηγήματα του Αλ.Παπαδιαμάντη από την θεατρική ομάδα «ΘΙΑΣΟΣ»

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Ιωσήφ Αράπογλου και το τμήμα Πολιτισμού σας καλούν τη Δευτέρα 13/11/2017 και ώρα 20.00, στο Κέντρο Πολιτισμού ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ (Λαγκαδά 221, Σταυρούπολη, T: 2313 302833) για να παρακολουθήσετε την παράσταση «Εξομολογήσεις», τρία δραματοποιημένα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και συγκεκριμένα «Της Κοκκώνας το σπίτι», «Ο Αλιβάνιστος», «Ο Αμερικάνος», από τη Θεατρική Ομάδα «ΘΙΑΣΟΣ» και το Δημήτρη  Σακατζή και σας ενημερώνουν ότι η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Μια εκπληκτική ευκαιρία κυρίως για τη σχολική κοινότητα, μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, να παρακολουθήσουν, μια θεατρική δουλειά γεμάτη έμπνευση και ταλέντο.

Οι ήρωες του Παπαδιαμάντη, μην μπορώντας να απαρνηθούν τα συναισθήματά τους, καταθέτουν την αλήθεια που κρύβουν μέσα τους μέσα από αθώες εξομολογήσεις. Στην παράσταση, αποδίδεται ο λόγος και το ύφος του Παπαδιαμάντη μέσω της τεχνικής του βιωματικού θεάτρου, της μεταμόρφωσης, της παντομίμας, της αφήγησης του λόγου και της εικονοποίησής του.

Τέσσερις ταλαντούχοι ηθοποιοί από την ομάδα «ΘΙΑΣΟΣ», οι Αλέξανδρος Καλτζίδης, Δημήτρης Κουστολίδης, Περικλής Σταύρου, Κώστας Χατζηγεωργίου, καταφέρνουν να ζωντανέψουν τις εικόνες του λόγου του Παπαδιαμάντη με σεβασμό στην λογοτεχνική του αξία. Παράλληλα, η μουσικός Έλσα Μουρατίδου επί σκηνής συνοδεύει με ηχητικά περιβάλλοντα τις κινήσεις των ηθοποιών και ντύνει μουσικά την παράσταση με λαϊκούς και παραδοσιακούς ήχους που αποδίδονται με έναν ιδιαίτερο, δυναμικό και αυτοσχεδιαστικό χαρακτήρα.

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ 13/11/2017 ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ

Σκηνοθεσία – Δραματουργική Επεξεργασία: Δημήτρης Σακατζής

Επιμέλεια Μουσικής – Τραγούδι: Έλσα Μουρατίδου

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΑΚΑΤΖΗ

Εορταστικός και πανηγυριστής, θρησκευόμενος και ταυτόχρονα βαθύτατα λαϊκός, ο Παπαδιαμάντης, αναζητεί παντού τον άνθρωπο: στις παραλίες και στα σοκάκια της Σκιάθου, στη μανία της θάλασσας και στα γραφικά ξωκλήσια. Μέσα από το χιούμορ, τη νοσταλγία και τον έρωτα, ο λόγος του κοσμοκαλόγερου γίνεται θέατρο και ρίχνει φως στ’ «ασήμαντα» περιστατικά της ζωής, σ΄ ένα μοναδικό διάλογο με το χρόνο και τη μνήμη. Κρατήσαμε ακέραιη την ιδιαιτερότητα της γλώσσας του με τον χαρακτηριστικό της πλούτο για να κάνουμε τους θεατές κοινωνούς της θεατρικότητας του λόγου του. Ακουμπήσαμε στα διαχρονικά στοιχεία του έργου του, την αίσθηση της τελετουργίας και τη λαϊκότητα της καθημερινής ζωής, για να φωτιστούν ανάγλυφα στη σκηνή οι απλοί και καθημερινοί ήρωές του. Γεννήματα μιας Ελλάδας έναν αιώνα πριν, και ταυτόχρονα σημερινοί και επίκαιροι, εμείς οι ίδιοι. Εξάλλου, αυτή είναι η μεγαλύτερη αρετή του Παπαδιαμάντη: η διαχρονικότητά του. «Τα πράγματα μπορεί να εξακολουθούν να παλιώνουν», έγραψε γι’ αυτόν ο Ελύτης, «αλλά στο έργο του παραμένει πάντα καινούργιος ο Θεός, και φυσικά οι λέξεις που τον εκφράζουν».