Δίκη «Ελ Τσάπο»: Ο βαρώνος ναρκωτικών νάρκωνε και βίαζε έφηβες σύμφωνα με μάρτυρα

Φρίκη προκαλούν οι νέες αποκαλύψεις για τον βίο και την πολιτεία του μεξικανού λαθρεμπόρου ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, ο οποίος δικάζεται στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν χθες και επικαλούνται μάρτυρα στη δίκη, ο Ελ Τσάπο νάρκωνε και βίαζε έφηβα κορίτσια ηλικίας μερικές φορές μόλις 13 ετών.

Ο Άλεξ Σιφουέντες, παλιός συνεργάτης του Ελ Τσάπο, διαβεβαίωσε τις αρχές πως μια γυναίκα έστελνε φωτογραφίες νεαρών κοριτσιών στο αφεντικό του καρτέλ της Σιναλόα για να μπορέσει να διαλέξει το θύμα του, πληρώνοντας για την υπηρεσία αυτή μέχρι και 5.000 δολάρια ανά κορίτσι.

Ο Σιφουέντες, αναφέρουν τα έγγραφα, κατέφυγε επίσης τρεις ή τέσσερις φορές στο σύστημα με κορίτσια ηλικίας σε μερικές περιπτώσεις μόλις 15 ετών.

Ο Ελ Τσάπο έκανε το ίδιο «επανειλημμένα με κορίτσια που μπορεί να ήταν μόνο 13 ετών», πρόσθεσε ο Σιφουέντες διαβεβαιώνοντας πως υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας. Σύμφωνα με τη μαρτυρία, ο βαρώνος νάρκωνε μερικές φορές τα κορίτσια «με μια ουσία σε μορφή πούδρας» και με τη βοήθεια του Σιφουέντες, πριν τα βιάσει.

Ο Ελ Τσάπο διαψεύδει τους ισχυρισμούς

Πάντως ο Σιφουέντες, που έζησε με τον Γκουσμάν το 2007 και το 2008, δεν ανέφερε τα γεγονότα αυτά στη διάρκεια της δίκης, η οποία ολοκληρώθηκε την Τρίτη έπειτα από ακροαματικές συνεδριάσεις τριών μηνών.

«Ο Χοακίν Γκουσμάν διαψεύδει αυτούς τους ισχυρισμούς, που στερούνται οποιασδήποτε επιβεβαίωσης και θεωρήθηκαν λίγο αξιόπιστοι για να εξετασθούν στη δίκη», σύμφωνα με ανακοίνωση του συνηγόρου του Ελ Τσάπο, του Εντουάρντο Μπαλαρέσο, που διαβιβάσθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

«Δυστυχώς τέτοια έγγραφα δημοσιοποιήθηκαν ακριβώς πριν αρχίσει η διάσκεψη των ενόρκων», πρόσθεσε.

Διαμαρτυρίες για τη μυστικότητα που περιβάλλει τη δίκη

Τα έγγραφα αυτά αποκαλύφθηκαν αφού τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης διαμαρτυρήθηκαν στη δικαιοσύνη για τη μυστικότητα που περιβάλλει τη δίκη του πρώην λαθρέμπορου ναρκωτικών.

Ο Σιφουέντες, 50 ετών, συνελήφθη το 2013 στο Μεξικό και στη συνέχεια οδηγήθηκε στις ΗΠΑ. Εκεί φυλακίσθηκε και συνεργάζεται με την αμερικανική δικαιοσύνη για να ελαφρύνει τη θέση του.

Ο Ελ Τσάπο, ο οποίος αντιμετωπίζει δέκα κατηγορίες για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, κατοχή όπλων και ξέπλυμα χρήματος, κινδυνεύει με ποινή ισοβίων, αν καταδικασθεί.

Κατηγορείται ότι από το 1989 έως το 2014 επέβλεψε την εξαγωγή στις ΗΠΑ ποσότητας κοκαΐνης μεγαλύτερης των 155 τόνων.

 

Πηγή: protothema.gr