Δεκαπενταύγουστος στην Ελλάδα: Οι προορισμοί & τα έθιμά τους

Επιμέλεια Κωνσταντίνος Τανιάς

Η Κοίμηση της Θεοτόκου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες γιορτές μέσα στο χρόνο και γιορτάζεται με ξεχωριστά έθιμα και παραδόσεις ανά περιοχή, που κουβαλούν πολλά χρόνια ιστορίας. Το Newn.gr βρήκε για εσάς δέκα καλοκαιρινούς προορισμούς, όπου ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου έχει ένα ιδιαίτερο χρώμα. 

Δεκαπενταύγουστος στην Ελλάδα, λοιπόν, και…ετοιμαστείτε για αναχώρηση!

#1 Πάτμος

Στο νησί της Αποκάλυψης η ατμόσφαιρα που επικρατεί είναι εντυπωσιακή και άκρως καλοκαιρινή. Στην πιο καυτή εποχή του χρόνου και κατά τον εορτασμό της μεγάλης γιορτής, το νησί τηρεί ένα έθιμο που μετράει χρόνια ιστορίας: Η περιφορά του επιταφίου έχει επιρροές από το Βυζάντιο, κάτι το οποίο την ξεχωρίζει και της προσδίδει αυτήν τη μοναδικότητα που τόσο αναζητούν Έλληνες και ξένοι. Κατά τη διάρκεια της περιφοράς, οι μοναχοί από το ιστορικό μοναστήρι περιφέρουν τον επιτάφιο στα σοκάκια του νησιού και οι πιστοί ακολουθούν την πομπή, δημιουργώντας ένα επιβλητικό και θρησκευτικό θέαμα. 

 

#2 Πάρος

Το νησί της Πάρου το καλοκαίρι σφύζει από ζωή. Αν βρεθείτε Δεκαπενταύγουστο στην Πάρο, μπορείτε να συμμετέχετε στους εορτασμούς του νησιού, είτε στην περιοχή της Παροικιάς είτε στη Νάουσα. Στην Παροικιά, οι πιστοί συγκεντρώνονται στον παλαιοχριστιανικό ναό της Εκατονταπυλιανής και προσκυνούν την εικόνα του 17ου αιώνα, με συνοδεία μουσικής, ντόπιου κρασιού και λιχουδιών. Στη Νάουσα, οι εορτασμοί είναι πιο θαλασσινοί: Τα καΐκια καταφθάνουν στο λιμάνι και η νύχτα γίνεται μέρα, καθώς οι πιστοί κρατούν αναμμένα δαδιά. Το πανηγύρι κρατά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, με τους νησιώτικους χορούς να έχουν την τιμητική τους.

#3 Κουφονήσια 

Τα Κουφονήσια έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό ταξιδιωτών. Ο Δεκαπενταύγουστος εκεί γιορτάζεται με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο…εν πλω! Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες μπαίνουν στα καΐκια με προορισμό το εκκλησάκι της Παναγιάς στο Κάτω Κουφονήσι, ενώ η επιστροφή χαρακτηρίζεται από έναν ιδιότυπο «αγώνα», με τα καραβάκια να συναγωνίζονται για να δουν ποιος θα καταφέρει να φτάσει πρώτα στο Πάνω Κουφονήσι. Ακολουθεί γλέντι με μουσικές, χορούς και θαλασσινούς μεζέδες.

#4 Πυργί Χίου

Το Πυργί, στα περίφημα Μαστιχοχώρια της Χίου, γιορτάζει κάθε χρόνο τέτοια ημέρα μ’ ένα ξεχωριστό πανηγύρι. Διοργανώνονται εκδηλώσεις, λαμβάνουν χώραν μουσικά δρώμενα, ετοιμάζονται πλούσια σε γεύση εδέσματα και η χαρά κορυφώνεται στη διάρκεια του ντόπιου χορού. Ο γρήγορος ρυθμός του «Πυργούσικου» χορού, παρασέρνει τους κατοίκους και τους επισκέπτες άλλων περιοχών και τους οδηγεί σ’ ένα ξέφρενο γλέντι που διαρκεί μέχρι πρωίας.

#5 Κάρπαθος

Αναμφισβήτητα, η Κάρπαθος αποτελεί «στολίδι» για το όμορφα Δωδεκάνησα κάθε εποχή του χρόνου, με αποκορύφωμα την περίοδο του καλοκαιριού. Η λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου στην εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Όλυμπο της Καρπάθου και οι εκδηλώσεις της ημέρας χαρακτηρίζονται από κλίμα κατάνυξης και πένθους, ενώ αναβιώνει το έθιμο του Κάτω Χορού, προσδίδοντας μοναδικότητα στα ήθη και τις παραδόσεις: Οι γυναίκες με τις παραδοσιακές τους φορεσιές ξεκινούν τον αργόσυρτο χορό υπό τη μουσική υπόκρουση του λαούτου και της λύρας, τη στιγμή που οι άντρες έχουν ένα κομμάτι βασιλικού στο πέτο τους και τραγουδούν με κατανυκτική διάθεση.

#6 Νίσυρος

Η Νίσυρος, τιμά την Παναγία μοναδικά με το λεγόμενο «Νιάμερο», που γιορτάζεται από τις 6 Αυγούστου κι έχει να μας διηγηθεί τη δική του ιστορία: Μαυροντυμένες γυναίκες -οι Εννιαμερίτισσες- πηγαίνουν στο μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιανής και παραμένουν εκεί για 9 ημέρες ακολουθώντας αυστηρή νηστεία και κάνοντας 300 μετάνοιες τη μέρα. Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου γίνεται η λιτάνευση της εικόνας, η οποία οδηγείται στο χωριό και το πανηγύρι ξεκινά με τον τοπικό χορό της «κούπας».

#7 Τήνος

Την Παναγία της Τήνου επισκέπτονται και προσκυνούν κάθε Δεκαπενταύγουστο χιλιάδες άνθρωποι από την Ελλάδα και τον κόσμο. Κάθε χρόνο, οι πιστοί που βρίσκονται στο νησί τηρούν ευλαβικά τα έθιμα και τις συνήθειες των Τηνιακών, με γνωστότερη παράδοση την εκπλήρωση του τάματος των πιστών, ανεβαίνοντας γονατιστοί τα σκαλιά της Εκκλησίας της Μεγαλόχαρης.

#8 Κεφαλλονιά

Ο Δεκαπενταύγουστος στην Κεφαλλονιά έχει ένα τελείως διαφορετικό άρωμα. Η μακροχρόνια παράδοση του νησιού θέλει τα φιδάκια, που εμφανίζονται κάθε χρόνο την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγιά Φιδούσα στο Μαρκόπουλο της Κεφαλλονιάς, να φέρνουν πολλή τύχη στο νησί, στους κατοίκους, αλλά και σε όσους δε διστάζουν να τα αγγίξουν. Ένα παράξενο έθιμο, που αντίστοιχο δεν έχουμε συναντήσει σε καμία περιοχή της Ελλάδας, «ντύνει» την Κεφαλλονιά με ιδιαιτερότητα και καλοτυχία.

#9 Ικαρία

Τα πανηγύρια της Ικαρίας είναι ξακουστά σε όλη την Ελλάδα και, φυσικά, ο Δεκαπενταύγουστος δε θα μπορούσε να μη γιορταστεί με…ακόμη ένα! Τις ημέρες αυτές, στο Γιαλισκάρι το γλέντι παίρνει φωτιά και όλοι μαζί χορεύουν τον περίφημο Ικαριώτικο χορό, συνοδεία παραδοσιακών ήχων. Μουσική στο τέρμα, γέλια, τήρηση παραδόσεων και η καλοκαιρινή διάθεση δίνει και παίρνει στην εντυπωσιακά όμορφη Ικαρία.

#10 Ρόδος

Από τη λίστα μας δε θα μπορούσε να λείπει ένα από τα δημοφιλέστερα και μεγαλύτερα νησιά της χώρας. Ο λόγος για τη Ρόδο, με την επιβλητική ομορφιά, τα παραμυθένια σοκάκια και τις καταγάλανες παραλίες. Κάθε καλοκαίρι, η Ρόδος φιλοξενεί πανηγύρια βάσει των εορτών που κυριαρχούν τη μεγαλύτερη περίοδο του καλοκαιριού. Μετά το πανηγύρι του Αγίου Σίλα (28, 29 & 30 Ιουλίου), σειρά έχει αυτό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (13, 14 & 15 Αυγούστου), που γιορτάζεται στην Ιαλυσό και στην Κρεμαστή. Αξίζει να σημειωθεί, πως το τέλος του καλοκαιριού σημαίνεται στο τελευταίο πανηγύρι για τη Ρόδο (7 & 8 Σεπτεμβρίου), για τη γιορτή της Γεννήσεως της Θεοτόκου, στην Παναγία Τσαμπίκα του Αρχαγγέλου. 

 

 

Με πληροφορίες από skyscanner.com