«Δεν κάνει πίσω» ο Αναστασιάδης για το Κυπριακό

Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν προχώρησε σε καμιά υποχώρηση με την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, εκκαθαρίστηκε από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Τόνισε ότι, από τον Απρίλιο του 2010, είχε υποβάλει γραπτό υπόμνημα στο Εθνικό Συμβούλιο με το οποίο πρότεινε την ενίσχυση των πολιτειών σε μια ομόσπονδη περιοχή της Κύπρου «εάν θέλουμε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση».

Στην κεντρική κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, να διατηρήσουν τις εξουσίες που θα διασφαλίσουν μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και τις άλλες εξουσίες που απορρέουν από τις υποχρεώσεις της Κύπρου, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απορρίφθηκε η κριτική των κομμάτων και διερωτήθηκε σχετικά με την εσωτερική πτυχή, με την διεθνή πτυχή και τα θέματα ασφάλειας.

«Δεν θα πρέπει να παύσουμε να αξιώνουμε ότι επιτύχαμε τόσα χρόνια, δηλαδή αυτό που αναγνωρίζει και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, για την κατάργηση των αναδρομικών θεσμών και την απαλλαγή από εξαρτήσεις», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Αναστασιάδης απέρριψε επίσης τις επικρίσεις για την αμερικανική βάση στην Κύπρο, για τις οποίες, όπως επισήμανε, ούτε το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών γνώριζε. Επίσης, διερωτήθηκε γιατί πρέπει να επικριθεί η Κύπρος, όταν προσφέρει διευκολύνσεις για ανθρωπιστικούς λόγους. Ανάλογες διευκολύνσεις, αναφέρθηκαν, δίδονται σε πολλές χώρες.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΔΙΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε σε δηλώσεις στο κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι «κινδύνευσε με διαχωρισμό» και τόνισε ότι δεν μπορούν να γίνουν δεκτές ιδέες για δύο κράτη.

«Αν αυτός ο λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, αποφασίσει ότι θα θέλει δύο κράτη, πρέπει να ζητήσει από τον ξενοδοχείο που είναι η Ευρώπη. Και δεν υπάρχει περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση να δεχθεί δύο κυρίαρχα κράτη στην Κύπρο », δήλωσε ο κ. Νεοφύτου.

Επίσης, απέρριψε τις κατηγορίες, που διατυπώνονται υπέρ του Προέδρου Αναστασιάδη, ότι κάνει τέτοιες σκέψεις, υπενθυμίζοντας τις θέσεις που είχε εκφράσει στη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Συμπληρώστε, ακόμα, πως δεν υπάρχουν διαστάσεις απόψεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αναφέρθηκε ότι ο ίδιος δεν δέχεται τον όρο χαλαρή ομοσπονδία, ενώ τόνισε ότι αν λύσει το θέμα της λειτουργικότητας του κράτους και βρει ένα πλαίσιο για την ασφάλεια, τότε ανοίγει ο δρόμος για την επίλυση του Κυπριακού.

Όταν μιλήσαμε για το ομοσπονδιακό μοντέλο, είπαμε να μιλάμε για μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια και πρόσθεσε ότι μέσα από την λύση πρέπει να έχουμε ένα ισχυρό κράτος που δεν θα σπάσει στο μέλλον.

Χαρακτήρισε επίσης σωστά την κίνηση του Προέδρου Αναστασιάδη να καλέσει τον Μουστάφα Ακιντζί για συνάντηση.

Ερωτημένος για την μυστική βάση των ελικοπτέρων των Αμερικανών στην Κύπρο, Ο κ. Νεοφύτου παραπέμπει στο κυβερνητικό εκπρόσωπο για απαντήσεις.Δεν είναι, όμως, γιατί προκαλείται τόσο μεγάλη αντίδραση όταν πρόκειται για Αμερικανοί, ενώ υπάρχουν και Βρετανικές βάσεις στην Κύπρο.

Πηγή: dikaiologitika.gr
Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi