Διαβούλευση για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στο Λαγκαδά

bty

Πραγματοποιήθηκε χθες 16/4/2019 στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαγκαδά, η Δημόσια Διαβούλευση για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας της πόλης του Λαγκαδά.

Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.) είναι ένα στρατηγικό σχέδιο, το οποίο βασίζεται σε υφιστάμενες πρακτικές σχεδιασμού, λαμβάνοντας υπόψη αρχές όπως είναι η συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες αποφάσεων, η ολιστική προσέγγιση στην άσκηση πολιτικής καθώς και η συνεχής αξιολόγηση των παρεμβάσεων. Βασικό κριτήριο για την εκπόνηση του σχεδίου είναι η ικανοποίηση των υφιστάμενων και των μελλοντικών αναγκών μετακίνησης προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής στα αστικά κέντρα.

Στην περίπτωση του Δήμου Λαγκαδά με συντονισμένες προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής, η εκπόνηση του ΣΒΑΚ χρηματοδοτήθηκε από Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου και από τα τέλη του 2018, ξεκίνησε η εκπόνησή του από τον Ανάδοχο, ο οποίος προέκυψε από ανοικτή διαγωνιστική διαδικασία.

Στη σύσκεψη της Διαβούλευσης, παρουσία του Δημάρχου Λαγκαδά Γιάννη Καραγιάννη, συμμετείχαν υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου, ο Γενικός Γραμματέας Θεοδόσης Χατζηιωαννίδης, στελέχη του Αναδόχου, ο Υποδιοικητής της Τροχαίας Λητής Ευάγγελος Σιώπης, οι Συγκοινωνιολόγοι Γιάννης Σαββίδης και Σίμος Παπαδόπουλος ως εκπρόσωποι του ΟΑΣΘ, ο Πρόεδρος Σταύρος Μπάσιας και ο Ταμίας Παναγιώτης Καλαϊτζίδης του Εμπορικού Συλλόγου Λαγκαδά και ο Μάκης Ταχματζίδης ως εκπρόσωπος των φορέων μεταφορών της περιοχής.

«Για την πόλη του Λαγκαδά, το εμπορικό και διοικητικό κέντρο του Δήμου αλλά και μιας ευρύτερης περιοχής, η αναγκαιότητα ανάπτυξης του ΣΒΑΚ προέκυψε από την ανάγκη επίλυσης ενός μεγάλου αριθμού προβλημάτων, άμεσα συνυφασμένων με την κινητικότητα ανθρώπων και αγαθών, με την κυκλοφοριακή οργάνωση, την ασφάλεια και την εύκολη πρόσβαση στα εμπορικά καταστήματα», δήλωσε ο Δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης. «Δουλεύουμε για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την εμπορική ανάπτυξη της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό ήταν πολύ σημαντικό να καταγραφούν οι απόψεις όλων αυτών των φορέων. Σε συνδυασμό με το Κέντρο Ανοικτού Εμπορίου (Open Mall) που σχεδιάσαμε, ολοκληρώνουμε τις κινήσεις μας, ώστε ο Λαγκαδάς την επόμενη πενταετία να μετασχηματιστεί σε μία έξυπνη πόλη, ασφαλή και εύκολα προσβάσιμη.  Σχεδιάζουμε με συγκεκριμένα έργα την τοπική ανάπτυξη» συμπλήρωσε ο Δήμαρχος Λαγκαδά.