Διαδοχικές συναντήσεις Τσακαλώτου – Λαγκάρντ στο Μπαλί – Στο τραπέζι οι συντάξεις

Σήμερα (12/10) θα συναντηθεί ο Υπουργός Οικονομικών με την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν, στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Με φόντο τις οικονομικές αναταραχές σε διεθνές επίπεδο καθώς και το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση τους στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ.

Κύριο θέμα της συζήτησης τους θα αποτελέσει η επιδίωξη της κυβέρνησης να ακυρώσει τις προνομοθετημένες μειώσεις στις συντάξεις από το 2019, θέμα για το οποίο το ΔΝΤ δεν έχει μεταβάλλει τη θέση του, επιμένοντας στον διαρθρωτικό χαρακτήρα των περικοπών συνδέοντας μάλιστα τις αλλαγές στο ασφαλιστικό με τη γήρανση του πληθυσμού.

Παράλληλα θα συζητηθεί και το θέμα των τραπεζών με το ΔΝΤ να έχει θέσει εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο επιτακτικά το θέμα της νέας ανακεφαλαιοποίησης, ενώ ήταν αυτό που ζήτησε την επίσπευση των stress tests ώστε να έχουν ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 3ου μνημονίου.

Ένα επίσης φλέγον θέμα προς συζήτησης είναι η πρόωρη αποπληρωμή μέρους της οφειλής της Ελλάδας προς το ΔΝΤ προκειμένου αφενός να μειωθούν οι τόκοι που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, αφετέρου να μην υπάρξει πλήρης αποπληρωμή ώστε το ΔΝΤ να παραμείνει εντός του ελληνικού προγράμματος μέχρι και το 2022.

Καταληκτικά, κύρια επιδίωξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου θα είναι κι η κατάργηση των μέτρων και των αντίμετρων με σκοπό να εφαρμοστεί το πρόγραμμα που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Πηγή: dikaiologitika.gr
Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi