Δραγασάκης: Σε φάση λελογισμένης και στοχευμένης δημοσιονομικής επέκτασης εισέρχεται πλέον η χώρα

Σε φάση λελογισμένης και στοχευμένης δημοσιονομικής επέκτασης εισέρχεται πλέον η χώρα υπό τον όρο ότι δεν θα τίθενται σε αμφισβήτηση οι συμφωνημένοι δημοσιονομικοί στόχοι σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Ιωάννης Δραγασάκης στη διάρκεια της ομιλίας του στο καθιερωμένο γεύμα εργασίας που παρέθεσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), μετά τη λήξη της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), που πραγματοποιήθηκε και φέτος στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της ΔΕΘ.

Απευθυνόμενος στα μέλη της γενικής συνέλευσης της ΚΕΕΕ, διατύπωσε την στήριξη του στο θεσμό των Επιμελητηρίων και ζήτησε την συνεργασία τους. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη με κοινωνικό περιεχόμενο για να κερδίσει η χώρα το χαμένος έδαφος.

“Τώρα είναι που μπορούμε να κάνουμε βαθιές αλλαγές για να αντιμετωπίσουμε παθογένειες του παρελθόντος” είπε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι πρώτη φορά ως χώρα έχουμε δική μας ολιστική αναπτυξιακή στρατηγική.

Όσον αφορά στην υπερφορολόγηση, επισήμανε πως υπάρχει φορολαϊκισμός που δεν βοηθάει να συνειδητοποιήσουμε το πραγματικό πρόβλημα, το οποίο είναι η άνιση κατανομή των φόρων λόγω φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής και αντιμετωπίζεται μόνο με ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συναίνεση.

Ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης στάθηκε σε μία σειρά από μεταρρυθμίσεις, που προωθούνται όπως:

– Δημιουργία δομής για μόνιμη διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς και πριν από όλα με τα Επιμελητήρια

– Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία

– Μέτρα για απλούστευση διαδικασιών

– Νέος νόμος για στρατηγικές επενδύσεις, που θα περιλαμβάνει και τις βιομηχανικές και θα λειτουργεί σαν ένα πραγματικό fast track

– Εξυγίανση των βιομηχανικών συγκεντρώσεων αρχικά στα Οινόφυτα και μετά και στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης

– Νέα γενιά μέτρων για το ιδιωτικό χρέος

– Σε φάση προετοιμασίας βρίσκεται χρηματοδοτικό εργαλείο (ταμείο συμμετοχών), που θα επενδύει σε επιχειρήσεις, που έχουν βγει από την υπερχρέωση και έχουν ανάγκη αναδιάρθρωσης ή που είναι στο στάδιο της αναδιάρθρωσης.

Επιπλέον, σημείωσε ότι θα αξιοποιηθεί υπέρ της κοινωνίας και της ανάπτυξης ο δημοσιονομικός χώρος και στο πλαίσιο αυτό δεν τίθεται κανένα θέμα παροχολογίας.

Καταλήγοντας είπε ότι εάν θέλουμε όχι απλά ανάκαμψη, αλλά βιώσιμη και σταθερή ανάπτυξη, πρέπει να συμφωνήσουμε ότι κάθε βήμα προόδου θα αποτυπώνεται και στην ζωή των πολιτών, καθώς αυτός είναι όρος και προϋπόθεση για να αποκτήσει η ανάπτυξη δίκαια χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Γιάννης Μασούτης, τόνισε ότι η χώρα απαιτείται να αρχίσει να παράγει ξανά.

«Ελκυστική όμως για επενδύσεις δεν γίνεται με τη μείωση των μισθών, αλλά με τη συρρίκνωση των ασφαλιστικών και λοιπών επιβαρύνσεων για τις επιχειρήσεις, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την πάταξη της διαφθοράς. Χρειάζεται λοιπόν ένα νέο επιχειρηματικό περιβάλλον φιλικό στο επιχειρείν και συγκεκριμένα: ξεκάθαρο νομοθετικό και χωροταξικό πλαίσιο, γρήγορες αδειοδοτήσεις, ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, σταθερό φορολογικό καθεστώς με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και κίνητρα για επενδύσεις κάθε είδους».

Ο κ. Μασούτης επισήμανε πως στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η αποκατάσταση της ρευστότητας, η οποία προϋποθέτει να επιταχυνθεί η επιστροφή των οφειλών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα, να λειτουργήσει η ρύθμιση των κόκκινων δανείων, να επιταχυνθεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός των επιχειρήσεων με την αξιοποίηση των επιμελητηριακών δομών και να γίνει πράξη η άρση των capital controls

«Ο στόχος της επανεκκίνησης της οικονομίας είναι εθνικός και η ανάγκη για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι επιτακτική. Δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια και δεν υπάρχουν και δικαιολογίες για καθυστερήσεις. Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις και άμεσες ενέργειες για την υλοποίησή τους», είπε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΘ.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Κωνσταντίνος Μίχαλος.