Δωρεάν εμβόλιο για όλους σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη

Μητσοτάκης: Αρχές του 2021 οι πρώτες δόσεις του εμβολίου και δωρεάν για όλους #newn #covid19 #εμβολιο

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για την στρατηγική εμβολιασμού κατά του Covid-19, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η Ελλάδα θα λάβει πάνω από 25 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέσω των συμβάσεων προαγοράς, και πως μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 θα υπάρξει επαρκές επίπεδο εμβολιασμού.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός: «Θα διαπράτταμε τεράστιο λάθος αν αυτή η μεγάλη επιτυχία της επιστήμης με την ανακάλυψη του εμβολίου, μας οδηγούσε σε πρόσθετο εφησυχασμό. Πρέπει να γίνει ακριβώς το ανάποδο. Τώρα που γνωρίζουμε ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, τώρα που είμαστε περίπου βέβαιοι ότι, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, θα έχουμε πετύχει ένα επαρκές επίπεδο εμβολιασμού ώστε να αφήσουμε πίσω μας αυτή την κρίση, αυτή ακριβώς η πληροφορία πρέπει να μας κάνει πιο δυνατούς και πιο προσηλωμένους να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας»

Επισήμανε επίσης ότι το εμβόλιο θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες: «Επιμένω στην ελεύθερη πρόσβαση όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων στο εμβόλιο, γιατί αυτή η κυβέρνηση από την αρχή αντιμετώπισε το εμβόλιο ως δημόσιο αγαθό. Γι’ αυτό και θα το διαθέτει δωρεάν σε όλους χωρίς καμία εξαίρεση. Είναι υποχρέωσή μας, αλλά ταυτόχρονα, με αυτό τον τρόπο, δηλώνεται και η προσήλωσή μας στην προστασία της δημόσιας υγείας»

Σύμφωνα με δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη οι δόσεις εμβολίου που θα λάβει η Ελλάδα, θα δοθούν μέσω των συμβάσεων προαγοράς που έχει υπογράψει η Ε.Ε με φαρμακευτικές εταιρίες, ενώ οι πρώτες δόσεις αναμένονται στις αρχές του 2021.

Σχετικά με το σχέδιο εμβολιασμού τόνισε ότι: «θα αναπτυχθούν σε όλη την Επικράτεια ειδικές δομές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτόν τον μαζικό εμβολιασμό. Και βέβαια θα υπάρχουν και κινητά συνεργεία τα οποία θα εμβολιάζουν υγειονομικούς οίκους ευγηρίας ή άλλους συμπολίτες μας, οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν μπορούν να μετακινηθούν».

Τέλος ο πρωθυπουργός κάλεσε όλα τα κόμματα της Βουλής να στείλουν εκπρόσωπο στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, η οποία θα καταρτίσει το πρόγραμμα των εμβολιασμών, και δήλωσε ότι: «Είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι το εμβόλιο δεν θα είναι απλά αποτελεσματικό, αλλά και ασφαλές»