Δώρο Πάσχα έως 30/6 -Θα το δώσουν οι εργοδότες & θα πάρουν τα χρήματα από το κράτος

Εκατομμύρια εργαζόμενοι που επιστρέφουν στις δουλειές τους υπό νέες συνθήκες δεν έχουν πάρει το Δώρο Πάσχα για το 2020, ενώ ταυτόχονα δεν γνωρίζουν πώς και και από πού θα πληρωθούν.

Όπως προβλέπει η σχετική ΠΝΠ έως τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να καταβάλουν το δώρο Πάσχα οι επιχειρήσεις-εργοδότες που τους περασμένους μήνες ανέστειλαν την λειτουργία της επιχείρησής τους,είτε με κρατική εντολή καθώς και οι επιχειρήσεις-εργοδότες που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενημέρωση για τη διαδικασία και το τρόπο με τον οποίο το κράτος θα πληρώσει το υπόλοιπο Δώρο Πάσχα.

Ένα σενάριο για το Δώρο Πάσχα από το κράτος θέλει η πληρωμή να γίνει μέσα από την Εργάνη, αφού τα στοιχεία των εργαζομένων που οι συμβάσεις εργασίας τους έχουν τεθεί σε αναστολή είναι καταχωρημένα στο σύστημα μέσω των υπεύθυνων δηλώσεων των εργοδοτών και των εργαζομένων. Έτσι θα υπολογιστεί το ποσό του δώρου που υπολείπεται και θα καταβληθεί απευθείας στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Ένα δεύτερο σενάριο, το οποίο δημοσιεύει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, είναι το Δώρο Πάσχα να πληρωθεί ολόκληρο από τους εργοδότες και στη συνέχεια το κράτος να πληρώσει το μερίδιό του στην επιχείρηση. Για να γίνει αυτό θα χρειαστεί νέα απόφαση από το υπουργείο Εργασίας, ενώ θα πρέπει να υπάρξει και ο μηχανισμός ώστε να υπολογιστεί το ποσό του κράτους και το ποσό του εργοδότη.