Δώσε «Αγάπη» σε ένα πλασματάκι που το έχει ανάγκη

Της Βιβής Κοτσαπουϊκίδου

Για κάποιους τα ζώα είναι συνοδοιπόροι στο ταξίδι που λέγετε ζωή. Για κάποιους άλλους είναι απλά ένα παιχνίδι ή ένα βάρος, το οποίο όταν βαρεθούν θα «πετάξουν» ή θα  παρατήσουν στον δρόμο.

Τυχερά μέσα στην ατυχία τους είναι τα σκυλάκια ή τα γατάκια που θα βρεθούν στο καταφύγιο «Αγάπη» υπό την προστασία της Ιζαμπέλας Μποτονάκη, το οποίο παρέχει βοήθεια, στέγη, τροφή και ιατρική περίθαλψη καθημερινά σε πάνω από ογδόντα ζωάκια.

Το καταφύγιο είναι ιδιωτική πρωτοβουλία και συντηρείται από δωρεές και φυσικά από τον εθελοντισμό. Ωστόσο, οι ανάγκες είναι τεράστιες και τα έξοδα πολλά. Επίσης, οι εγκαταστάσεις έχουν πολλά προβλήματα δυσχεραίνοντας την μετακίνηση για παράδειγμα των άρρωστων ζώων ή των τροφών.

Τα περιστατικά εγκατάλειψης είναι καθημερινό φαινόμενο για το καταφύγιο. «Μας τα πετάνε μέσα, από τον φράχτη» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μποτονάκη. Οι ιδιοκτήτες δεν διστάζουν να εγκαταλείψουν τα ζωάκια τους ακόμα και αν τα έχουν χρόνια δίπλα τους, όταν αυτά έχουν πολλά έξοδα ή γεράσουν. Επίσης, συχνά εγκαταλείπονται ζωάκια που έχουν κάποια αναπηρία ή είναι άρρωστα. Παρόλο που ο νόμος προβλέπει ποινές είτε χρηματικές, είτε ακόμα και φυλάκισης, δεν φαίνεται να πτοείται ο κόσμος όσον αφορά την εγκατάλειψη ή την κακοποίηση.

Ο αγώνας διατήρησης ζωντανού του καταφυγίου είναι πολύ δύσκολος και με αρκετά εμπόδια. «Ο νόμος λέει ότι δεν πρέπει να συγκεντρώνουμε ζώα, πρέπει να τα αφήνουμε ελεύθερα, είμαι λίγο στην «μπούκα του κανονιού» και μου λένε βγάλε τα έξω, μην τα κρατάς. Μα αυτά που κρατώ, είναι κάποια ζώα με προβλήματα, όπως αυτό το τρίποδο, δυο-τρία άρρωστα, τα οποία παίρνουν φάρμακα και τα κουτάβια που μας αφήνουν στην περίφραξη, τα οποία πρέπει να τα μεγαλώσουμε, να κάνουν κάποια εμβόλια και να τα στειρώσουμε πριν τα βγάλουμε έξω» εξηγεί η κα Μποτονάκη.

Ο εθελοντισμός είναι μεγάλο κομμάτι του καταφυγίου, ωστόσο χρειάζεται παραπάνω προσπάθεια. Υπάρχει ανάγκη για εθελοντές, οι οποίοι θα φροντίζουν τα ζώα, θα τα βγάζουν βόλτες, θα τα εκπαιδεύουν και θα συμβάλλουν στην καθαριότητα του χώρου και των κλουβιών. Επίσης, σημαντική είναι η συμβολή οργανώσεων, Αρχών και του κόσμου στην αγορά τροφών και στην κάλυψη εξόδων του καταφυγίου.

Η υιοθεσία δεν είναι μια απλή υπόθεση για το καταφύγιο. Οι υποψήφιοι ιδιοκτήτες περνούν κάποια στάδια πριν πάρουν το ζωάκι στο σπίτι τους, μεταξύ των οποίων η υπογραφή σχετικών εγγράφων για την προστασία του και την κάλυψη των αναγκών του. Αν δεν μπορεί κάποιος να πάρει ένα ζωάκι στο σπίτι του, υπάρχει και η μέθοδος της εικονικής υιοθεσίας, όπου κάποιος μπορεί να το υιοθετήσει δίνοντας ένα χρηματικό ποσό τον μήνα για τις ανάγκες του, ενώ αυτό παραμένει στο καταφύγιο.

Η δουλειά της κυρίας Μποτονάκη και του καταφυγίου, είναι εξαιρετική και αξιοθαύμαστη, κόντρα σε όσους επιλέγουν να κακοποιήσουν ή να παρατήσουν μια αθώα ψυχή στον δρόμο.