Δώστε χειμερινό vibe στο μπαλκόνι σας με 5+1 απλά βήματα

Του Κωνσταντίνου Τανιά

Οι καιρικές αλλαγές στέκονται εμπόδιο για να χαρείτε την ξεγνοιασιά του μπαλκονιού σας; Το Newn.gr συγκέντρωσε έξι απλούς τρόπους διακόσμησης για τη χειμερινή ανανέωση του αγαπημένου σας εξωτερικού χώρου, για να τον απολαύσετε και αυτήν την εποχή.

Διακόσμηση & Tips

Step 1: Φροντίστε το φωτισμό

Επιλέξτε φωτιστικά δαπέδου με θερμό φωτισμό, σειρές από λαμπάκια σε όποια μορφή προτιμάτε, κεριά και φανάρια. Στο εμπόριο θα βρείτε πληθώρα φωτιστικών, από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε το ιδανικό για τα γούστα και τις διαστάσεις του χώρου σας.

Step 2: Τοποθετήστε χαλιά

Θα δώσουν στο μπαλκόνι σας μια πιο cozy αισθητική, θα σας προστατέψουν περισσότερο από το κρύο και θα γεμίσουν με την πιο ενδιαφέρουσα παρέμβαση το γυμνό πάτωμα. Προτιμήστε χαλιά με λεπτή πλέξη, έτσι ώστε να αποφεύγεται η συσσώρευση ρύπων και το συχνό καθάρισμα.

Step 3: Προσθέστε φυτά εποχής

Φυτά εξωτερικού χώρου για τους χειμερινούς μήνες -μεταξύ των οποίων τα κυκλάμινα, τα χρυσάνθεμα, το κίτρινο γιασεμί και οι πανσέδες, που ξεχωρίζουν και προσφέρουν πολύχρωμα άνθη- αποτελούν ίσως την πιο εύκολη προσθήκη για να δώσετε στο μπαλκόνι σας χρώμα και τροπική διάθεση ακόμα και το χειμώνα. Ωστόσο, αν ήδη γνωρίζετε πως η περιποίησή τους θα είναι σπάνια έως και μηδαμινή από την πλευρά σας, επιλέξτε ψεύτικα φυτά. Στο εμπόριο θα βρείτε τεράστια ποικιλία σε χρώματα, είδη και μεγέθη, με πολλά από αυτά να παραπέμπουν σε αληθινά.

Step 4: Ενισχύστε τη χειμερινή αίσθηση με μαξιλάρια και οικολογικές γούνες

Αναβαθμίστε ακόμα περισσότερο τη ζεστασιά του χώρου σας και τοποθετήστε στους καναπέδες ή στις καρέκλες μαξιλάρια σε διάφορα χρώματα, υφές και μεγέθη. Γούνες-καλύμματα με οικολογική συνείδηση στην κατασκευή τους αποτελούν, επίσης, την τέλεια προσθήκη.

Step 5: Εντάξτε ξύλα ή λεπτομέρειες από ξύλο

Εάν οι εξωτερικοί αποθηκευτικοί χώροι σας είναι περιορισμένοι, τότε εκμεταλλευτείτε αυτό το γεγονός και αποθηκεύστε μερικά από τα ξύλα για το τζάκι σ’ ένα εμφανές σημείο του μπαλκονιού σας. Διαφορετικά, ξύλινες τραπεζαρίες, καρέκλες, αποθηκευτικά ράφια και diy κατασκευές με το ξύλο ως βασικό υλικό θα δώσουν το ιδανικό αποτέλεσμα.

Step 6: Χρησιμοποιήστε φρούτα και ξηρούς καρπούς εποχής

Για extra διακόσμηση, προμηθευτείτε φρούτα και ξηρούς καρπούς, βάζοντάς τα σε πιατέλες, μεταλλικούς δίσκους και διάφανα δοχεία αποθήκευσης.

Διατήρηση & Προστασία 

  • Δεδομένου ότι οι καιρικές συνθήκες το χειμώνα δεν ευνοούν πάντοτε μια εντυπωσιακή εικόνα στο μπαλκόνι μας, τα αντικείμενα και οι κατασκευές που θα τοποθετήσετε φροντίστε να αφαιρούνται άμεσα από τον εξωτερικό σας χώρο, έτσι ώστε να προστατεύονται σε περίπτωση βροχής ή έντονου αέρα. Διακοσμητικά όπως τα χαλιά, τα μαξιλάρια και σίγουρα αυτά που συνδέονται με το ρεύμα, καλό είναι να αφαιρούνται συχνότερα.

  • Όσον αφορά στη διατήρηση των φυτών, τοποθετήστε στο εσωτερικό του σπιτιού σας αυτά που είναι ευαίσθητα στις παγωνιές και στον πολύ αέρα. Ποτίστε τα όσο επιτρέπεται στο καθένα ξεχωριστά, παίρνοντας περισσότερες συμβουλές από τον ανθοπώλη της περιοχής σας.

  • Τέλος, είναι προτιμότερο να βάζετε στο εξωτερικό του σπιτιού σας αντικείμενα που ενδεχομένως «έχουν κάνει τον κύκλο τους» και δεν τα χρειάζεστε για μέσα στο σπίτι. Αν το μπαλκόνι σας είναι εκτεθειμένο στον καιρό και στις μεταβολές του, αποφύγετε διακοσμητικά μεγάλης αξίας, εφόσον εύκολα μπορούν να καταστραφούν ή να αλλοιωθούν.