Δ. Βίτσας: Δεν κάνουμε ούτε ένα εκατοστό πίσω. Η αλληλεγγύη είναι αρχή αδιαπραγμάτευτη

«Δεν θα κάνουμε διαπραγμάτευση επί της αλληλεγγύης, όποιος νομίζει ότι θα πετύχει κάτι φωνάζοντας πολύ, θα πρέπει να ξέρει ότι εμείς μπορούμε να φωνάξουμε ακόμα περισσότερο και η φωνή μας να γίνει θύελλα», είπε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο», στην εκπομπή του Νίκου Σβέρκου.

«Τα προγράμματα που κάνουμε μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, τα Υπουργεία Παιδείας, Εργασίας, κτλ. θα γίνουν και θα συνεχίσουν να γίνονται, πρέπει να το καταλάβουν όλοι, δεν θα κάνουμε ούτε ένα εκατοστό πίσω», ξεκαθάρισε.

Η αύξηση των αντιδράσεων για την παρουσία προσφύγων σε περιοχές της χώρας το τελευταίο διάστημα είναι «είτε αποτέλεσμα διαδικασίας μιμητισμού, όπου διάφοροι ξενοφοβικοί, ρατσιστές, φασίστες παίρνουν ένα παράδειγμα που έγινε αλλού και το επαναλαμβάνουν στην δική τους περιοχή, είτε πρόκειται για κάποιου είδους οργανωμένο σχέδιο από σκοτεινές δυνάμεις», είπε ο Δ. Βίτσας.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε όσα έγιναν στα Βίλια και είπε, «να το ξεκαθαρίσω – και να το ξεκαθαρίσω και στη Δήμαρχο: όποιος νομίζει ότι θα πετύχει κάτι φωνάζοντας πολύ, θα πρέπει να ξέρει ότι εμείς μπορούμε να φωνάξουμε ακόμα πιο πολύ και η φωνή μας να γίνει θύελλα, γιατί η φωνή μας έχει δίκιο».

«Θα βρουν αντίσταση και κοινωνική και κυβερνητική, δεν πρόκειται να τους περάσει. Τα προγράμματά μας θα προχωρήσουν και θα ολοκληρωθούν, γιατί έχουμε δίκιο, γιατί πρέπει να δείχνουμε αλληλεγγύη. Το κοινό καθήκον του ελληνικού λαού είναι να απαιτήσουμε από την Ευρώπη έναν δίκαιο καταμερισμό αυτής της αλληλεγγύης και της συνευθύνης», σημείωσε ο ΥΜΕΠΟ.

Υπογράμμισε ακόμη ότι πέρα από τις θεσμικές αντιδράσεις της Δικαιοσύνης και των Αρχών, «μεγάλη σημασία έχει η αντίδραση της ίδιας της κοινωνίας και πρώτα και κύρια των οργανώσεων του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να υπάρχει ισχυρή αντίδραση», ανέφερε.
Για την Σάμο, ο Δ. Βίτσας τόνισε ότι στην πράξη οι γονείς που εμποδίζουν τα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο «τιμωρούν τα ίδια τα παιδιά τους», ενώ πρόσθεσε ότι «θα λύσουμε και το ζήτημα της Σάμου, το έχω πει στη Βουλή, θα την εκκενώσουμε και θα χτίσουμε καινούργιο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης».

Αυτή την στιγμή, σε 54 ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα υλοποιούμε πρόγραμμα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ένα άλλο πρόγραμμα σε 6.000 κατοικίες με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, είπε ο Δ. Βίτσας, προσθέτοντας ότι «στα Γρεβενά και στη Βόλβη μένουν σε διαμερίσματα 1.700 άτομα και δεν έχει δημιουργηθεί πουθενά κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα.

Ο Υπουργός ξεκαθάρισε επίσης ότι «δεν θα κάνουμε διαπραγμάτευση της αλληλεγγύης». Δεν μπορεί να βγαίνει κάθε υποψήφιος δήμαρχος σε όλη την Ελλάδα και να κουνάει την παντιέρα ότι «εγώ δεν θα δεχτώ κανέναν».

Για την στάση της Νέας Δημοκρατίας και του Προέδρου της που έκανε λόγο για λογική αφύλακτων συνόρων, ο ΥΜΕΠΟ σχολίασε ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει κάνει καμία πρόταση τόσα χρόνια». Το ζήτημα που υπάρχει είναι η διαχείριση των συνόρων σε σχέση με το προσφυγικό και υπέρτατος νόμος πάνω σε αυτό είναι η Συνθήκη της Γενεύης. Άνθρωπος που κάνει αίτημα διεθνούς προστασίας εξετάζεται ατομικά. Όλα τα άλλα που λέει, αφήνουν μία «ορμπανική» αντίληψη που αντιμετωπίζει αυτούς τους ανθρώπους, ως εισβολείς που με κάποιο τρόπο πρέπει να τους απωθήσουμε. Δηλαδή τι να κάνουμε, να τους πνίξουμε; Δεν θα τους πνίξουμε. Τα παιδιά του Λιμενικού, της Αστυνομίας, του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, διακινδυνεύουν και την ζωή τους για να σώσουν ανθρώπους και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, κατέληξε ο Δ. Βίτσας.