“Είναι ο σεξισμός, ηλίθιε.”

Σχόλιο γνώμης της Βάσιας Μαδέση

Είναι η κουλτούρα του βιασμού που απαντάται διάχυτη στην ελληνική κοινωνία. Είναι η γιαγιά που σου λέει “Μαζέψου και κλείσε τα πόδια σου, σε βλέπει ο θείος”, είναι η γειτόνισσα και ο γείτονας που σε κριτικάρουν, γιατί “πώς κυκλοφορείς έτσι με τα κοντά και τα ανοιχτά;”, είναι τα “το ήθελε”, το “γύρευε”, ” ε, τι έκανε κι αυτή με δύο άντρες”, τα “μην κυκλοφορείς μόνη σου τα βράδια” που μας φαίνονται φυσιολογικά, τα αστειάκια στο γραφείο, στο δρόμο, στα καφέ, τα “πότε θα γυρίσει ο άντρας της” στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και η λίστα είναι ατελείωτη.
Είναι που πέσαμε από τα σύννεφα. Τέτοιες δηλώσεις είναι καταδικαστέες, αλλά μήπως εκτός από τα προφανή περί Big Brother και ΣΚΑΙ να ασχοληθούμε λίγο με την κουλτούρα του βιασμού, τη συναίνεση και τον σεξισμό στην ελληνική κοινωνία; Μήπως αντί να πέφτουμε από σύννεφα και να ζητάμε παρέμβαση του ΕΣΡ να ζητούσαμε για αλλαγή σχετικό μάθημα στα σχολεία;
Μην μάθεις μόνο στην κόρη σου να προστατεύεται, μάθε στο γιο σου τον σεβασμό και μάθε σε όλους τι εστι σεξ και επιθυμία χωρίς τα ταμπού της ελληνικής κοινωνίας που μας έχουν δώσει μόνο σειρά από γυναικοκτονίες, βιασμούς, ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες που τελειώνουν στα κρυφά. Δεν υπάρχει ίχνος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, χρήσης μεθόδων προφύλαξης, ενημέρωση για ΣΜΝ, σεβασμός.
Ας ορίσουμε αυτό το περιστατικό (όχι πως δεν υπήρχαν κι άλλα πολύ σημαντικά), που ευτυχώς πήρε τις διαστάσεις που του έπρεπε με τη δύναμη των social media, ως εναρκτήριο λάκτισμα για αλλαγή συμπεριφορών και κουλτούρας.