Είναι ώρα για… εθελοντισμό

Άρθρο γνώμης της Αλίκης Βασιλείου

 

5 Δεκεμβρίου λοιπόν. Πέρασε και αυτή η ημερομηνία.

Για τους περισσότερους ήταν άλλη μία Τετάρτη, όχι συγκεκριμένα ιδιαίτερη, με μόνο χαρακτηριστικό της τη θέση της μέσα στην εβδομάδα, δύο βήματα πιο κοντά στο σαββατοκύριακο που όλοι περιμένουν. Βέβαια για κάποιους άλλους, τους λάτρεις των εορτών ή απλά τους εργαζόμενους που περιμένουν πως και πως την άδεια τους, θα μπορούσε να σημαίνει και 20 μέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Ωστόσο 34 σχεδόν χρόνια πριν, το 1985, η 5η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών(Ο.Η.Ε.) ως παγκόσμια ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη.

Ο εθελοντισμός είναι στα αλήθεια μία αρκετά ευρεία έννοια, σε γενικές όμως γραμμές θα μπορούσαμε να τον ορίσουμε ως μία “ηθελημένη παροχή υπηρεσιών χωρίς το κίνητρο της υλικής ανταμοιβής, προς όφελος της κοινωνίας”. Φυσικά εθελοντισμός δεν σημαίνει πάντα μια οργανωμένη προσπάθεια συντονισμένη από έναν κεντρικό φορέα, όπως η πλειοψηφία των ανθρώπων έχει σαν ιδέα στο μυαλό της. Συγκεκριμένα, παγκοσμίως το 70% των εθελοντών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, εργάζονται ανεπίσημα, συχνά σε τοπικό επίπεδο με στόχο την βοήθεια των συμπολιτών τους και την αντιμετώπιση τοπικών προβλημάτων. Μόνο το υπόλοιπο 30% δρά μέσω επίσημων οργανώσεων. Στα παραπάνω στατιστικά στοιχεία ας προσθέσουμε πως το 57% των εθελοντών σε παγκόσμιο επίπεδο απαρτίζεται από γυναίκες.

Γιατί όμως όλοι μιλούν για τον εθελοντισμό και τονίζουν συνεχώς την σημασία του; Μια απλή ματιά στο παγκόσμιο σήμερα θα μπορούσε να δώσει την απάντηση. Η σημερινή κοινωνία κατακλύζεται ημέρα με την ημέρα με νέες κρίσεις, καινούργια προβλήματα. Οι μικρές εθελοντικές ομάδες ωστόσο είναι εκεί για να δώσουν νέα πνοή στην εκάστοτε πόλη ή περιοχή όπου αυτές δραστηριοποιούνται. Φυσικά οι μεγάλες συντονισμένες δράσεις που συχνά διοργανώνονται από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.),αλλά και όχι μόνο, είναι απολύτως απαραίτητες, οι ίδιες όμως έχουν άλλου είδους εμβέλεια και διαφορετικό αντίκτυπο. Οι εθελοντές ,από την άλλη μεριά, σε τοπικές δράσεις-συχνά ομάδες νέων, εκτός από το πολύ σημαντικό έργο που παράγουν λειτουργούν και ως κοινωνοί ιδεών. Ενημερώνουν το ευρύ τοπικό κοινό για καταστάσεις και γεγονότα που ίσως δεν είναι τόσο γνωστά και ευαισθητοποιούν τον κόσμο για φλέγοντα ζητήματα και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, δημιουργώντας έτσι συνοχή στην κοινωνία και μία ευκαιρία για ένα καλύτερο αύριο. Παρόλα αυτά ο εθελοντισμός δεν είναι κάποια “άγια” έννοια που δεν θα έπρεπε σε ορισμένες περιπτώσεις να σκεφτόμαστε διπλά. Αρκετές φορές ακούγονται κατηγορίες σε κρατικές ή και διεθνείς δομές αλλά και σε ανεξάρτητες οργανώσεις πως εκμεταλλεύονται την εθελοντική προσφορά κάποιων ατόμων ως δωρεάν εργατικά χέρια. Ένα αρκετά γνωστό διεθνούς εμβέλειας παράδειγμα είναι και οι Ολυμπιακοί Αγώνες καθώς έχουν προκαλέσει διάφορες αντιδράσεις στις διοργανώσεις τους. Φυσικά, η εκμετάλλευση έρχεται ενάντια στις αρχές του εθελοντισμού και δράσεις που λειτουργούν βάση αυτής δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προάγονται. Εθελοντισμός σημαίνει προσφορά, σημαίνει αγάπη και ενδιαφέρον για την κοινωνία και τον συνάνθρωπο.

Πηγές: Wikipedia.gr – United Nations Volunteers Programme.org (UNV)