Εγκαινιάστηκε το ΚΕΠ Υγείας στο Δήμο Παύλου Μελά

Ο Δήμος Παύλου Μελά μέλος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ.) έχει πλέον και ΚΕΠ Υγείας μετά τα εγκαίνια της νέας αυτής κοινωνικής δομής την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018, στο δημοτικό κτίριο που βρίσκεται επί της οδού Αγίας Μαρίνας 4 στη Δημοτική Ενότητα Πολίχνης, έδρα του Κοινωνικού Ιατρείου – Φυσικοθεραπευτηρίου και του Κοινωνικού Φαρμακείου.

Βασικός στόχος του ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση, η κινητοποίηση όλων των πολιτών μέσω της διοργάνωσης προληπτικών εξετάσεων για 8 κύρια νοσήματα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει αλλά και στα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Τα 8 νοσήματα είναι: Καρκίνος του παχέος εντέρου, Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, Καρκίνος του μαστού, Καρδιαγγειακός κίνδυνος, Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, Καρκίνος του προστάτη, Μελάνωμα και κατάθλιψη.

Ο Πρόεδρος του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ και της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου απεύθυνε χαιρετισμό μέσω skype και μίλησε για τον ρόλο των ΚΕΠ Υγείας στην Πρόληψη και την Προαγωγή της Υγείας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «τα Δημοτικά Κέντρα Πρόληψης Υγείας (ΚΕΠ Υγείας) είναι το όραμα πολλών χρόνων. Σήμερα το δίκτυο των ΚΕΠ Υγείας, αποτελείται από 90 δήμους μέλη του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, ενώ βούλησή μας είναι όχι μόνο οι Δήμοι του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ. αλλά όλοι οι Δήμοι της χώρας να αποκτήσουν το δικό τους ΚΕΠ Υγείας. Τα ΚΕΠ Υγείας είναι ένα βασικό εργαλείο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πλήρως εναρμονισμένο με τα πρωτόκολλα του Π.Ο.Υ, που έχει σαν σκοπό τη δημιουργία θεσμικού φορέα για όλες τις δράσεις πρόληψης και προαγωγής υγείας. Ο Δήμος Παύλου Μελά δημιουργώντας ΚΕΠ Υγείας προσφέρει, μεταξύ άλλων, στους δημότες του τη δυνατότητα του προσυμπτωματικού ελέγχου των νοσημάτων πριν αυτά φτάσουν στην ανάγκη θεραπείας.»

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης απευθυνόμενος στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τους πολίτες και τα υπηρεσιακά στελέχη της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Προνοιακών θεμάτων που διοργάνωσαν μια άψογη τελετή, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το ΚΕΠ Υγείας είναι ένας καινοτόμος θεσμός υγείας, μια νέα δημοτική δομή που δημιουργήθηκε με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, με σκοπό την ανάδειξη του δίπτυχου της προαγωγής υγείας και της σημασίας της προληπτικής ιατρικής.

Μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια του νέου θεσμού είναι ότι απευθύνεται σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτου ασφαλιστικής ικανότητας, καθιστώντας την πρόσβαση σε αυτά προνόμιο όλης της κοινωνίας των πολιτών.

Το ΚΕΠ Υγείας είναι μια ριζοσπαστική δομή της τοπικής αυτοδιοίκησης που παρέχεται μέσω του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας και δείχνει στην πράξη ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να σταθεί στην πρώτη γραμμή στο νευραλγικό κομμάτι της υγείας. Επιπλέον, προστίθεται εμφατικά ως νέος κρίκος στην αλυσίδα της κοινωνικής μας πολιτικής και δίνει την πιο χειροπιαστή απάντηση στο βασικό ζητούμενο, που δεν είναι άλλο από τη μέριμνα που μπορεί να δείχνει ένας δήμος σε καθημερινή βάση για την υγεία των δημοτών του.

Στόχος μας είναι η συγκεκριμένη και κυρίως η αποτελεσματική συμμετοχή του κοινού. Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να μένει απροστάτευτος, κανείς δεν περισσεύει όταν έχουμε να κάνουμε με την υγεία και στο Δήμο Παύλου Μελά αγωνιζόμαστε γι’ αυτό με προεξάρχουσες τις κοινωνικές μας υπηρεσίες από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διοίκηση. »

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Προνοιακών θεμάτων, Χαρά Αμανατίδου, έδωσε έμφαση στα παρατεινόμενα προβλήματα και τις αυξημένες ανάγκες για πρόληψη στην υγεία, την ανταπόκριση της Κοινωνικής Υπηρεσίας στο Δήμο Παύλου Μελά με τις δομές που συνεχώς ενισχύονται και στηρίζουν καθημερινά τους συμπολίτες μας στην πράξη, προάγοντας τις αξίες του ανθρωπισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Ο ρόλος των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας, αναλύθηκε από την υπεύθυνη του ΚΕΠ Υγείας Παύλου Μελά Γεωργία Τσεγνεσίδου, η οποία μετά την άρτια ενημέρωση κάλεσε τους συμπολίτες μας να υιοθετήσουν συμπεριφορές που θωρακίζουν την υγεία τους.

Να σημειωθεί ότι το Τμήμα Υγείας, Κοινωνικών και Προνοιακών Θεμάτων του Δήμου Παύλου Μελά, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και το «Όραμα Ελπίδας» διοργάνωσε στον ίδιο χώρο παράλληλη δράση ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης για την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών, με την παρουσία του συμπολίτη μας Απόστολου Χαριτωνίδη, αθλητή παγκόσμιου βεληνεκούς ο οποίος με τις υπερβάσεις του προωθεί την ιδέα της εθελοντικής προσφοράς Μυελού των Οστών και αποτελεί πηγή έμπνευσης και αισιοδοξίας στον τόπο μας.

Ο Απόστολος τόνισε στο χαιρετισμό του ότι η ιδέα της εθελοντικής προσφοράς Μυελού των Οστών, αποτελεί το κορύφωμα της δωρεάς του ανθρώπου προς τον συνάνθρωπό του, χαρίζοντας ζωή!

Η Έφη Καλλέργη, συντονίστρια μεταμοσχεύσεων του παραρτήματος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε στο βασικό στόχο του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», τη λειτουργία Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, για να καλύψει τις ανάγκες ασθενών, παιδιών και ενηλίκων, που χρειάζονται μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

Τα εγκαίνια της νέας δομής υγείας και πρόληψης «ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ» στήριξαν, με τη παρουσία τους ο Γενικός Γραμματέας Κίμων Σαραφίδης, οι Αντιδήμαρχοι Κωνσταντίνος Πάντσης, Ιωσήφ Αράπογλου, Νικόλαος Σίβης, οι Εντεταλμένοι Στάθης Σαββίδης, Δημήτρης Αθάνατος, Στέφανος Βάρφης, Αθανάσιος Λαζαρίδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Αναστάσιος Παυλίδης, η Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης ΙΡΙΣ Μαρία Πεζιρκιανίδου, Τοπικοί Σύμβουλοι και ο Γιώργος Μακαβός από την ΠΡΟΤΕΚΤΑ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΚΕΠ Υγείας Δήμου Παύλου Μελά

Ημέρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή

Ώρες: 09.00-13.00

Επικοινωνία: 2310 609380

Fax:2310 644093

e-mail: kepygeias@pavlosmelas.gr

Αγίας Μαρίνας 4, Δημοτική Ενότητα Πολίχνης