Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων στην Περαία.

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων,

Με την ελληνική Βουλή να έχει ορίσει την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και με σκοπό να τιμηθεί η μνήμη των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, αυτών που στερήθηκαν τα υπάρχοντά τους και όλων εκείνων που βιαίως ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες, εκδηλώσεις τιμής και μνήμης πραγματοποιεί ο Δήμος Θερμαϊκού, για τη θλιβερή επέτειο των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία.

Επέτειος που, μέσα στην τραγικότητά της, γεννά ευκαιρίες για σημαντικές συλλογικές πρωτοβουλίες με κατεύθυνση τη διεθνή αναγνώριση ενός ζητήματος, η σημασία του οποίου διευρύνεται πέρα της εθνικής και σε παγκόσμια κλίμακα, δημιουργώντας τις συνθήκες για αποτροπή αντίστοιχων κτηνωδιών στο μέλλον.

Στο πλαίσιο σεμνών και λιτών τελετών, πραγματοποιείται στην Περαία, την έδρα του Δήμου Θερμαϊκού, την Κυριακή 19 Μαΐου, εκτεταμένη αναφορά στα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από τον τουρκικό παράγοντα που διήρκησαν από το 1916 έως και το 1923. Συγχρόνως, ομιλίες και εκδηλώσεις έχουν προγραμματισθεί για την Παρασκευή 17 Μαΐου της σχολικές μονάδες του Δήμου.

 

Το πρόγραμμα της Κυριακής 19 Μαΐου προβλέπει:

Ώρα 09:45

  • Επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.
  • Ομιλία του Δημάρχου Θερμαϊκού, κ. Γιάννη Μαυρομάτη.

Ώρα 10:30

  • Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ιστορικής Μνήμης του Δήμου Θερμαϊκού από το Δήμαρχο και εκπροσώπους τοπικών φορέων και συλλόγων.
  • Τήρηση ενός λεπτού σιγής.
  • Ομιλία του πρώην Βουλευτή, κ. Λευτέρη Κωνσταντινίδη.
  • Εθνικός Ύμνος.

Την ίδια μέρα θα γίνει γενικός σημαιοστολισμός από τις 08:00 μέχρι και τη δύση του ηλίου, φωταγώγηση όλων των δημοσίων καταστημάτων, των καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. και των τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.

Με αφορμή τη θεσμοθετημένη από τη Διοίκησή του, πέντε χρόνια πριν, εκδήλωση και τη συμπλήρωση των 100 χρόνια από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, ο Δήμαρχος, κ. Μαυρομάτης, τόνισε: «Μόνον όταν αναληφθούν οι ευθύνες για τις θηριωδίες που έγιναν σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών θα αποκατασταθεί η αλήθεια. Μόνο όταν αναληφθούν οι ευθύνες οι πολιτικές και εθνικές των εμπνευστών της γενοκτονίας θα φοβηθούν αρρωστημένα μυαλά να επαναλάβουν στο μέλλον αφανισμούς λαών, όχι απαραίτητα με αποτροπιαία γενοκτονία αλλά με άλλους τρόπους και γνωρίζετε: Αυτοί οι τρόποι είναι τόσοι μα τόσοι πολλοί…Τότε μόνο η φιλία που θέλουμε να υπάρχει με τις γείτονες χώρες και που θα βασίζεται στην αποδοχή των ιστορικών γεγονότων, θα είναι πραγματική».