Εντυπώσεις και ουσία πίσω από την άγρια σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Μάχη εντυπώσεων αλλά και ουσίας, αφού μέσω αυτής αποκαλύπτονται οι “κωδικοί” των στρατηγικών σχεδίων που ετοιμάζουν με πυρετώδεις ρυθμούς τα επιτελεία τους, δίνουν τα τελευταία 24ωρα τα κόμματα εν ‘όψει της πολυεπίπεδης προεκλογικής περιόδου.

Οι “κωδικοί” παραπέμπουν σε σκληρή σύγκρουση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και στην επιχείρηση κατοχύρωσης του ισχυρού ρόλου της κεντροαριστεράς από το Κίνημα Αλλαγής, τη στιγμή που το Ποτάμι αναζητεί ισορροπίες ανάμεσα στην αυτόνομη κάθοδο και στην μετεκλογική συνεργασία με την Πειραιώς. Μέσα στο Νοέμβρη άλλωστε, κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα αρχίσουν να ακονίζουν τα μαχαίρια τους με αφορμή την αναθεώρηση του Συντάγματος και φόντο το ευρύτερο μετεκλογικό τοπίο, ενώ τα καυτά ζητήματα, όπως οι συντάξεις επανέρχονται στις προθήκες του εσωτερικού πολιτικού σκηνικού με νέες πολύπλοκες εξισώσεις. Στις 21 Νοέμβρη κατατίθεται ο προϋπολογισμός του 2019 στην βουλή. Δύο ημέρες νωρίτερα λέγεται ότι θα έχει ήδη κριθεί η “τύχη” των συντάξεων σχετικά με τις περικοπές σε μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup. Και μέσα στην ίδια περίοδο στην γειτονική χώρα η κυβέρνηση Ζάεφ σκοπεύει να διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης για τις συνταγματικές αλλαγές. Το παζλ με το ίδιο χρονοδιάγραμμα κρύβει προφανώς και άλλες πολλές “εκπλήξεις”, τις οποίες κάθε άλλο παρά μπορούν να αγνοήσουν κατά τον σχεδιασμό τους τα αρμόδια επιτελεία.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη για την επίτευξη των στόχων και δηλώνει πανέτοιμη να κάνει πράξη την “δέσμευση” για την εξάντληση της τετραετίας, ενώ το σενάριο για εκλογές τον Μάιο μαζί με τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές έχει ξεκινήσει το ροκάνισμα του χρόνου. Ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει και προωθεί -μέσα στο Νοέμβρη πάντα- την κατάθεση νομοσχεδίων στην βουλή για την κατοχύρωση των αντιμέτρων κοινωνικού χαρακτήρα και την διευκόλυνση της επενδυτικής προοπτικής. Το οικονομικό επιτελείο ποντάρει την θετική ανταπόκριση της Κομισιόν για την μη περικοπή των συντάξεων φορτώνοντας στους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων την εξέλιξη με τα αναδρομικά- είναι διαφορετική η περίπτωση με τους ενστόλους, τους δικαστικούς και τους γιατρούς οι οποίοι όπως αναμένεται θα λάβουν με νόμο τα αναδρομικά. Σχετικές εξηγήσεις για το τι συμβαίνει ή θα συμβεί δίνουν σε καθημερινή βάση τα κυβερνητικά στελέχη, εντούτοις τα ερωτήματα που προστίθενται είναι πλέον πολλά και αφορούν ευθέως χιλιάδες συνταξιούχους που σπεύδουν να καταθέσουν αιτήσεις για την διεκδίκηση των αναδρομικών μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Όσον αφορά στο μεγάλο κάδρο και την μάχη των εκλογών, η κυβερνητική πλειοψηφία ετοιμάζει σφοδρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση και στο σενάριο περί αυτοδυναμίας. Μπορεί τα δημοσκοπικά ευρήματα να δίνουν πρωτιά στη Νέα Δημοκρατία αλλά η κυβέρνηση επιχειρεί να ακυρώσει το κλίμα γύρω από το ασφαλές προβάδισμα που καταγράφει η Πειραιώς. Δεν είναι τυχαία η αναφορά της Κουμουνδούρου με αφορμή την χθεσινή συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Πρώτο Θέμα. “Μέχρι χθες ο κ. Μητσοτάκης έταζε Υπουργεία και ΔΕΚΟ σε πολιτευτές της ΝΔ. Σήμερα ονειρεύεται αυτοδυναμίες και μετεκλογικές συνεργασίες, νομίζοντας ότι κυβερνήσεις εκλέγουν τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ και οι διαρκώς ψευδόμενες δημοσκοπήσεις”, σχολιάζει η Κουμουνδούρου αμφισβητώντας ευθέως τις δημοσκοπήσεις και κραδαίνοντας το σενάριο της πλήρους διάψευσής τους. “Ο κ. Μητσοτάκης λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Για κακή του τύχη τις κυβερνήσεις τις εκλεγεί ο λαός και ο ίδιος θα μείνει με την όρεξη”, είναι το καταληκτικό σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ που παραπέμπει σε ανατροπή των δημοσκοπικών δεδομένων που δίνουν στον κ. Μητσοτάκη ενισχυμένη πρωτιά και ισχυρό προβάδισμα στην παράσταση νίκης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε δε, η χθεσινή επίσης συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπου ασκεί σκληρή κριτική στον κ. Μητσοτάκη υποστηρίζοντας ότι «ουδείς έχει ακόμη κατανοήσει τι ακριβώς θέλει και τι ακριβώς προτείνει ο κ. Μητσοτάκης σε σχέση με την αναθεώρηση του Συντάγματος» και πως «ο κ. Μητσοτάκης έχει αρχίσει να θυμίζει επικίνδυνα τον πρόεδρο του Εδεσσαϊκού». Ο κ. Τζανακόπουλος δηλώνει πως ο λόγος αυτής της «πολιτικής σύγχυσης» που του καταλογίζει, «σχετίζεται άμεσα με την αδυναμία του κ. Μητσοτάκη να εξηγήσει για ποιο λόγο δεν συμφωνεί με την τροποποίηση της διάταξης για την ευθύνη των Υπουργών». «Διότι αν το κάνει θα πρέπει να ομολογήσει ότι κάτι φοβάται», ισχυρίζεται ο κ. Τζανακόπουλος αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποίησης διατάξεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

«Η πρόταση που καταθέσαμε εξάλλου είναι πρόταση εργασίας και όχι τελεσίγραφο», προσθέτει”, λέει επί του ζητήματος και θέτει δε το ερώτημα για το πώς θα τοποθετηθεί το Κίνημα Αλλαγής -«ένα κόμμα που αυτοπροσδιορίζεται ως κεντροαριστερό»- σε σχέση με τις διατάξεις που ενισχύουν την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Η Νέα Δημοκρατία πάντως δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει να κάνει λόγο για αυτοδυναμία και για την πρόθεση να συμβάλει στην συγκρότηση συνεργασιών για την μεγαλύτερη δυναμική του εγχειρήματος μετεκλογικά. Αύριο εν τω μεταξύ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παρουσιάσει στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας την πρόταση του κόμματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ένα από τα πρώτα μηνύματα θα είναι η πρότασή του για την αλλαγή του άρθρου 16 για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων που απορρίπτει η Κουμουνδούρου.

Πηγή: thecaller.gr
Πηγή φωτογραφίας: thecaller.gr