Ερώτηση βουλευτών του ΚΙΝΑΛ για την ναυτιλιακή πολιτική

Με πρωτοβουλία του Υπευθύνου Ναυτιλίας, Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού του Κινήματος Αλλαγής, κ. Δημήτρη Μπιάγκη, οι Βουλευτές: κ. Μιχάλης Κατρίνης, κ. Κώστας Σκανδαλίδης, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου κατέθεσαν την υπ’ αριθμόν Α.Π.: 1626/1.11.2019 Ερώτηση για την «αναγκαιότητα χάραξης μιας οργανωμένης ναυπηγικής πολιτικής για το μέλλον των ναυπηγείων και των εργαζομένων τους» προς τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης, κ. Σπυρίδωνα-Άδωνι Γεωργιάδη, Άμυνας, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο.

Ειδικότερα, στην Ερώτησή τους, οι Βουλευτές υποστηρίζουν ότι: «Με τις διατάξεις των άρθρων 215 και 216 του ν.4635/2019 προβλέφθηκε ότι θα διατεθεί: α. Το ποσό των 21,5 εκ. € για την ολοκλήρωση πρόσθετων εργασιών για την πλήρη επιχειρησιακή απόδοση των υποβρυχίων «ΠΙΠΙΝΟΣ», «ΜΑΤΡΩΖΟΣ», «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» και «ΩΚΕΑΝΟΣ», που έχει ανατεθεί στο Πολεμικό Ναυτικό βάσει των διατάξεων του άρθρου 26 του ν.4258/2014. β. Το ποσό των 7,65 εκ. € για την απαραίτητη προμήθεια υλικών και υπηρεσιών και  παρατείνεται έως τη 31η Μαρτίου 2020 η κάλυψη της μισθοδοσίας των εργαζομένων στα ναυπηγεία Ελευσίνας στο πλαίσιο της τριμερούς συμφωνίας Πολεμικού Ναυτικού, της εταιρίας «Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Ελευσίνας Α.Ε.» και των εργαζομένων στα Ναυπηγία για την ολοκλήρωση των τορπιλακάτων 6 και 7, που κυρώθηκε με το άρθρο 32 του ν.4361/2016. Επιπλέον, εδώ και αρκετούς μήνες, υπάρχουν δημοσιεύματα για το ενδιαφέρον από εταιρία, με έδρα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερική η οποία ήδη δραστηριοποιείται στα Ναυπηγεία Σύρου, σε συμφωνία με τους νυν μετόχους για την απόκτηση μέρους του ενεργητικού και του παθητικού των ναυπηγείων Ελευσίνας, κατόπιν επικύρωσης του σχετικού Σχεδίου Εξυγίανσης από το αρμόδιο Πολυμελές Πρωτοδικείο, δυνάμει του άρθρου 106β και 106δ του Πτωχευτικού Κώδικα».

Επιπροσθέτως, στην Ερώτηση αναφέρεται ότι: «Έχει διατυπωθεί και από τον Υπουργό Ανάπτυξης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ως στόχος «τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά να βγουν σε διαγωνισμό στις αρχές του 2020» ενώ βάσει της υπ’ αριθμόν 725/08.03.2018 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε.» έχει τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης η ολοκλήρωση της οποίας, βάσει συγκεκριμένων προϋποθέσεων, αποσκοπεί στην οριστική υλοποίηση την αριθμ. Ε(2008)3118 απόφασή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί παράνομων και ασυμβίβαστων ενισχύσεων καθώς και να απαλλάξει το ελληνικό δημόσιο από το εξαμηνιαίο πρόστιμο που επιβλήθηκε στην Ελληνική Δημοκρατία από την από  14.11.2018 σχετική απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, πέραν του εφάπαξ προστίμου που έχει ήδη καταβληθεί από το Ελληνικό Δημόσιο».

Εν όψει, λοιπόν, της ολοκλήρωσης του ναυπηγικού προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού, της ενδεχόμενης αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και την εν εξελίξει εκκαθάρισης της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε. οι Βουλευτές ζητούν από τους αρμόδιους Υπουργούς να τους ενημερώσουν εάν υπάρχει  ολοκληρωμένο σχέδιο ναυπηγικής πολιτικής, σε συνεργασία και με τον κλάδο της ναυτιλίας της χώρας, το οποίο θα συμβάλει στην αναζωογόνηση του εμπορικού τμήματος των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Ελευσίνας και Νεωρίου Σύρου καθώς και άλλων μικρότερων ναυπηγείων της χώρας κάτι που είναι απαραίτητο για τη μεσομακροπρόθεσμη ανάπτυξη τους, ώστε να δοθεί και η απαραίτητη ώθηση της απασχόλησης των επιστημόνων και τεχνιτών του κλάδου. Επίσης, οι Βουλευτές αιτούνται να ενημερωθούν εάν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο ναυπηγικής πολιτικής, ώστε στο πλαίσιο του ναυπηγικού σκέλους του Πολεμικού Ναυτικού, τα ελληνικά ναυπηγεία να συμβάλλουν μεσομακροπρόθεσμα στην ετοιμότητα, την αυτάρκεια και το αξιόμαχο του Πολεμικού Ναυτικού.

Επιπροσθέτως, ένα ακόμα ερώτημα αφορά τις πρωτοβουλίες στις οποίες  έχουν προβεί οι αρμόδιοι Υπουργοί προκειμένου να γίνει με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και διαφάνεια η μετάβαση των ναυπηγιών Ελευσίνας στο νέο καθεστώς λειτουργίας.  Επίσης, οι Βουλευτές ρωτούν για τις εγγυήσεις που έχουν εξασφαλίσει οι Υπουργοί προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και το επίπεδο αμοιβών των εργαζόμενων καθώς πέραν της καταβολής των τρεχόντων μισθών θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα παλαιότερων ετών που οφείλονται στους εργαζόμενους των ναυπηγιών Ελευσίνας από την εταιρεία. Τέλος, οι Βουλευτές αιτούνται να ενημερωθούν για τις πρωτοβουλίες που έχουν προβεί οι Υπουργοί προκειμένου να επισπευσθεί η ειδική εκκαθάριση της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε. αλλά και να διασφαλιστεί ότι εν τέλει τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα μετατραπούν σε ένα αναπτυξιακό πυλώνα της ναυπηγικής πολιτικής της χώρας, όπως επίσης και για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας και του επιπέδου των αμοιβών των εργαζομένων, καθώς και για τους εργαζομένους των ναυπηγείων Σκαραμαγκά οφείλουν να καταβληθούν τα δεδουλευμένα παλιότερων ετών.

*Ακολουθεί η ερώτηση 

ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα Χρήστο
Τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη Σπυρίδωνα – ΆδωνιΤον Υπουργό Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλο Νικόλαο
Τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκη Ιωάννη
ΘΕΜΑ: Αναγκαιότητα για τη χάραξη μιας οργανωμένης ναυπηγικής πολιτικής για το μέλλον των ναυπηγείων και των εργαζομένων τους.
Με τις διατάξεις των άρθρων 215 και 216 του ν.4635/2019 προβλέφθηκε ότι θα διατεθεί:
α. Το ποσό των 21,5 εκ. € για την ολοκλήρωση πρόσθετων εργασιών για την πλήρη επιχειρησιακή απόδοση των υποβρυχίων «ΠΙΠΙΝΟΣ», «ΜΑΤΡΩΖΟΣ», «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» και «ΩΚΕΑΝΟΣ», που έχει ανατεθεί στο Πολεμικό Ναυτικό βάσει των διατάξεων του άρθρου 26 του ν.4258/2014.
β. Το ποσό των 7,65 εκ. € για την απαραίτητη προμήθεια υλικών και υπηρεσιών και  παρατείνεται έως τη 31η Μαρτίου 2020 η κάλυψη της μισθοδοσίας των εργαζομένων στα ναυπηγεία Ελευσίνας στο πλαίσιο της τριμερούς συμφωνίας Πολεμικού Ναυτικού, της εταιρίας «Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Ελευσίνας Α.Ε.» και των εργαζομένων στα Ναυπηγία για την ολοκλήρωση των τορπιλακάτων 6 και 7, που κυρώθηκε με το άρθρο 32 του ν.4361/2016.
Επιπλέον, εδώ και αρκετούς μήνες, υπάρχουν δημοσιεύματα για το ενδιαφέρον από εταιρία, με έδρα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερική η οποία ήδη δραστηριοποιείται στα Ναυπηγεία Σύρου, σε συμφωνία με τους νυν μετόχους για την απόκτηση μέρους του ενεργητικού και του παθητικού των ναυπηγείων Ελευσίνας, κατόπιν επικύρωσης του σχετικού Σχεδίου Εξυγίανσης από το αρμόδιο Πολυμελές Πρωτοδικείο, δυνάμει του άρθρου 106β και 106δ του Πτωχευτικού Κώδικα.
Παράλληλα έχει διατυπωθεί από τον Υπουργό Ανάπτυξης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ως στόχος «τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά να βγουν σε διαγωνισμό στις αρχές του 2020» ενώ βάσει της υπ’ αριθμόν 725/08.03.2018 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε.» έχει τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης η ολοκλήρωση της οποίας, βάσει συγκεκριμένων προϋποθέσεων, αποσκοπεί στην οριστική υλοποίηση την αριθμ. Ε(2008)3118 απόφασή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί παράνομων και ασυμβίβαστων ενισχύσεων καθώς και να απαλλάξει το ελληνικό δημόσιο από το εξαμηνιαίο πρόστιμο που επιβλήθηκε στην Ελληνική Δημοκρατία από την από  14.11.2018 σχετική απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, πέραν του εφάπαξ προστίμου που έχει ήδη καταβληθεί από το Ελληνικό Δημόσιο.
Εν όψει της ολοκλήρωσης του ναυπηγικού προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού, της ενδεχόμενης αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και την εν εξελίξει εκκαθάρισης της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε. ερωτάστε:
1. Υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο ναυπηγικής πολιτικής, σε συνεργασία και με τον κλάδο της ναυτιλίας της χώρας, το οποίο θα συμβάλει στην αναζωογόνηση του εμπορικού τμήματος των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Ελευσίνας και Νεωρίου Σύρου καθώς και άλλων μικρότερων ναυπηγείων της χώρας κάτι που είναι απαραίτητο για τη μεσομακροπρόθεσμη ανάπτυξη τους, ώστε να δοθεί και η απαραίτητη ώθηση της απασχόλησης των επιστημόνων και τεχνιτών του κλάδου;
2. Υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο ναυπηγικής πολιτικής, ώστε στο πλαίσιο του ναυπηγικού σκέλους του Πολεμικού Ναυτικού, τα ελληνικά ναυπηγεία να συμβάλλουν μεσομακροπρόθεσμα στην ετοιμότητα, την αυτάρκεια και το αξιόμαχο του Πολεμικού Ναυτικού;
3. Σε ποιες πρωτοβουλίες έχετε προβεί ή προτίθεστε να προβείτε ώστε να γίνει με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και διαφάνεια η μετάβαση των ναυπηγιών Ελευσίνας στο νέο καθεστώς λειτουργίας; Ποιες εγγυήσεις έχετε εξασφαλίσει ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και το επίπεδο αμοιβών των εργαζόμενων καθώς και ότι πέραν της καταβολής των τρεχόντων μισθών θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα παλαιότερων ετών που οφείλονται στους εργαζόμενους των ναυπηγιών Ελευσίνας από την εταιρεία;
4. Σε ποιες πρωτοβουλίες έχετε προβεί ή προτίθεστε να προβείτε ώστε να επισπευσθεί η ειδική εκκαθάριση της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε. αλλά και να διασφαλιστεί ότι εν τέλει τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα μετατραπούν σε ένα αναπτυξιακό πυλώνα της ναυπηγικής πολιτικής της χώρας; Ποιες εγγυήσεις έχετε εξασφαλίσει ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και το επίπεδο αμοιβών των εργαζόμενων καθώς και ότι πέραν της καταβολής των τρεχόντων μισθών θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα παλαιότερων ετών που οφείλονται στους εργαζόμενους των ναυπηγιών Σκαραμαγκά από την εταιρεία;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Δημήτρης Μπιάγκης
Κώστας Σκανδαλίδης
Μιχάλης Κατρίνης
Βασίλης Κεγκέρογλου