Ερώτηση ΚΚΕ στη Βουλή για το 5ο Λύκειο Θεσσαλονίκης

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τα προβλήματα της στέγασης που αντιμετωπίζει το 5ο Λύκειο του Δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται στην παραλία δίπλα στο ΜΜΘ.

Διαβάστε την ερώτηση:

Το χρονίζον πρόβλημα της στέγης του 5ου Λυκείου του Δήμου Θεσσαλονίκης, οξύνεται ολοένα και περισσότερο, ενώ η «προσωρινή» του στέγαση (από το 2013) σε λυόμενες αίθουσες σε οικόπεδο της Νέας Παραλίας, όχι μόνο δεν έχει τέλος, αλλά και δημιουργεί επιπλέον προβλήματα.

Από τα τρία σχολεία που είχαν μετακινηθεί προσωρινά στο οικόπεδο της Νέας Παραλίας, στην οδό Μ. Κάλλας, το 12ο Δημοτικό σχολείο έπαψε να λειτουργεί έπειτα από απόφαση της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Θεσσαλονίκης, το 5ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης επέστρεψε στο κτίριο της οδού Κριεζώτου, όπου ολοκληρώθηκε το νέο κτίριο και το 5ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, παρέμεινε στο οικόπεδο της Νέας παραλίας, καθώς κατά τη διάρκεια της κατασκευής της επέκτασης διαπιστώθηκε ότι το διατηρητέο κτίριο της οδού Κριεζώτου έχει προβλήματα στατικότητας.

Οι μαθητές του 5ου Λυκείου Θεσσαλονίκης, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που είχαν και τις προηγούμενες χρονιές με χαρακτηριστικά αυτά της μη ύπαρξης αιθουσών γυμναστηρίου, εργαστηρίων, εκδηλώσεων, μη ύπαρξη κυλικείου κ.α.

Επιπλέον φέτος αντιμετωπίζουν και νέα προβλήματα καθώς για ακόμα μια φορά είδαν τη Δημοτική Αρχή και το αρμόδιο Υπουργείο να δίνουν μόνο υποσχέσεις.

Σύμφωνα με έγγραφο με το αρ. πρωτ. 5706/13.10.2017 του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης, προβλεπόταν η κατεδάφιση μέρους λυόμενου κτιρίου που βρισκόταν στην πλευρά που στεγάζεται το 5ο Λύκειο, καθώς έχει κριθεί ακατάλληλο, ώστε να προστεθούν 2-3 προκατασκευασμένοι οικίσκοι και να διαμορφωθεί προσωρινά ο αύλειος χώρος του σχολείου καλύτερα, με εκτιμώμενο χρόνο υλοποίησης τον Αύγουστο του 2018. Η κατεδάφιση πραγματοποιήθηκε, με καθυστέρηση φυσικά, όμως ποτέ δεν προστέθηκαν οι προκατασκευασμένοι οικίσκοι, δεν διαμορφώθηκε ο αύλειος χώρος.

Το αποτέλεσμα είναι οι μαθητές να στοιβάζονται σήμερα σε 4 κοντέινερ, τα οποία δεν αρκούν ούτε και για τα μαθήματα κατεύθυνσης, ενώ πλέον δεν υπάρχει κανένα στέγαστρο ώστε να προφυλάσσονται όταν βρέχει. Οι μαθητές αγανακτισμένοι με αυτή την κατάσταση, προχώρησαν σε νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Η πολιτική της υποχρηματοδότησης της δημόσιας παιδείας που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και την οποία συνεχίζει η σημερινή κυβέρνηση ΝΔ, έχει σαν αποτέλεσμα την ελλιπή συντήρηση των δημόσιων σχολείων, αλλά και τη μη ανέγερση σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτηρίων. Ευθύνες όμως έχει και η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, που δεν διεκδικεί τους αναγκαίους πόρους, από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη συντήρηση των υφιστάμενων σχολείων.

Επειδή όμως οι ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών για σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτήρια δεν μπορούν να περιμένουν, Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:

• Να προχωρήσουν οι απαραίτητες εργασίες για τη διαμόρφωση του χώρου που προσωρινά στεγάζεται το 5ο Λύκειο Θεσσαλονίκης, στην οδό Μ. Κάλλας ώστε να μπορεί να λειτουργεί με ασφάλεια και αξιοπρέπεια για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

• Να δοθεί η απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση ώστε να προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις οι εργασίες αποκατάστασης του διατηρητέου κτιρίου στην οδό Κριεζώτου, να ολοκληρωθούν εντός του χρονοδιαγράμματος.

• Να αντιμετωπίσει το σοβαρό κτηριακό πρόβλημα των σχολείων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης;