Ευκαρπία – Κορονοϊός: Παιδιά κάνουν μαθήματα σε Kibo και υπόγεια!

Οι απαράδεκτες συνθήκες και όλα όσα λένε οι αρμόδιοι

Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν στην Ευκαρπία.

Σε Kibo και υπόγεια γίνεται η διδασκαλία για τους μαθητές στο 1ο Γυμνάσιο που συστεγάζεται με το Λύκειο στην Ευκαρπία, όπως αναφέρει το Thes.gr.

Μία κατάσταση που τείνει να παγιωθεί, καθώς αυτές είναι οι συνθήκες τα τελευταία 10 χρόνια στο σχολείο στην Ευκαρπία. Παράλληλα, υπάρχει ανησυχία λόγω των νέων συνθηκών που έχει διαμορφώσει στην κοινωνία ο κορονοϊός.

Ο συνωστισμός σε χώρους που δεν ενδείκνυνται, κάτω από τη γη και χωρίς εξαερισμό, μπορεί να γίνει η αιτία να διασπαρεί γρηγορότερα ο ιός, ειδικά όταν οι αίθουσες απαρτίζονται από μεγάλο πλήθος μαθητών, αναφέρει η πρόεδρος της Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Γιάννα Λαθήρα.

Χαρακτηρίζει την κατάσταση «εκρηκτική» όσον αφορά το συγκεκριμένο σχολείο, σε ένα συγκρότημα που ξεπερνά «τους 500 μαθητές, με πάνω από 50 εκπαιδευτικούς. Με πολυπληθή τμήματα σε μικρές αίθουσες, οι οποίες είτε είναι σε υπόγειο, είτε σε κοντέινερ, όπου δεν υπάρχει καλός, ή και καθόλου εξαερισμός».

Η πρόεδρος της Γ’ ΕΛΜΕ σημειώνει ακόμη ότι μπορεί το πρόβλημα να είναι «παλιό», οι συνθήκες, ωστόσο είναι «καινούργιες». Εκφράζει ακόμη την άποψη πως κυβέρνηση και δημοτική αρχή είχαν τον χρόνο, εδώ και τρεις μήνες, «να προετοιμάσουν χώρους, να βρουν άλλους χώρους ή να προτείνουν άλλες λύσεις για να αντιμετωπιστούν τέτοια οξυμένα προβλήματα».

Παράλληλα, αναφέρει ότι δεν επαρκούν οι υπηρεσίες καθαριότητας, και προσθέτει πως δεν προβλέπονται τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς, με αποτέλεσμα η λειτουργία των σχολικών δομών να μην είναι ασφαλής.

Τι αναφέρει ο αρμόδιος του Δήμου Παύλου Μελά

Ο αρμόδιος για την εποπτεία και τον έλεγχο των θεμάτων αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, μελετών έργων και σχολικής στέγης του Δήμου Παύλου Μελά, Δημήτριο Λαλέ. Οπως σημείωσε ο ίδιος:

«Εδώ και χρόνια το λύκειο κάνει μάθημα σε υπόγειο, σε μία αίθουσα. Πριν ακόμη από τον Καλλικράτη, χτίστηκε ένα κτήριο πίσω από τον Σκλαβενίτη και στεγάστηκε εκεί το 2ο Γυμνάσιο. Βρήκαμε την κατάσταση έτσι από το 2014. Η ανέγερση του Λυκείου καθυστερεί και γίνεται μία προσπάθεια από το ΣΔΙΤ και την Πολιτεία».

Τους υπόγειους χώρους χρησιμοποιούν, εκτός από τα παιδιά του Λυκείου και οι μαθητές του Γυμνασίου, οι οποίοι πραγματοποιούν εκεί τα βοηθητικά τους μαθήματα, όπως αυτό της πληροφορικής.

Οι αίθουσες του κτηρίου, δηλαδή, δεν επαρκούν ούτε για τα παιδιά του 1ου Γυμνασίου Ευκαρπίας!

Σύμφωνα με τον αρμόδιο για την εποπτεία και τον έλεγχο των θεμάτων αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, μελετών έργων και σχολικής στέγης: «Το Λύκειο κάνει μάθημα σε 7 αίθουσες, από τότε που δημιουργήθηκε. Η μία βρίσκεται στον υπόγειο, και οι 6 στον αύλειο χώρο. Οι 4 από τις έξι αίθουσες που βρίσκονται στην αυλή είναι Kibo βαριάς κατασκευής».

Οι συγκεκριμένες κατασκευές διαθέτουν παράθυρα, αλλά και θέρμανση. Τα Kibo αυτά βρίσκονται στον χώρο πριν από το 2010, όπου φιλοξενούσαν τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου.

Το 1ο Λύκειο δημιουργήθηκε μετά το Γυμνάσιο. Μέχρι να γίνει η συστέγαση, οι μαθητές από την Ευκαρπία αναγκαζόντουσαν να διασχίζουν την Περιφερειακή και να πηγαίνουν στην Πολίχνη.

«Εχουν δίκιο όσοι φωνάζουν»

«Λόγω των προβλημάτων στέγασης, τέτοιες καταστάσεις συμβαίνουν εδώ και χρόνια, και δεν έχει γίνει ούτε ένα σχολείο. Αυτή είναι μία αναγκαστική λύση», σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Λαλές, ενώ συμμερίστηκε την ανησυχία όσων εκφράζουν έντονα τα παράπονά τους, λέγοντας ότι: «Εχουν δίκιο όσοι φωνάζουν! Κι εγώ δεν ήθελα να βρω αίθουσες σε υπόγεια», παραδεχόμενος, παράλληλα, πως η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί με τον ιό. «Κοιτάζουμε αν μπορούμε να βρούμε τρόπο για να βρεθεί καλύτερος εξαερισμός στο χώρο».

«Να τελειώσουν πιο γρήγορα τα σχολεία που χτίζονται»

Ο κ. Λαλές, παράλληλα, ζήτησε να τελειώσουν πιο γρήγορα τα σχολεία που χτίζονται.

«Εχει ανακοινωθεί ότι θα χτιστεί σχολείο από τα ΣΔΙΤ. Οσον αφορά το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, αναμένεται να χτιστούν 17 σχολεία. Τα 4 από αυτά θα ανεγερθούν στον Δήμο Παύλου Μελά. Δεν έχουν κατασκευαστεί άλλα σχολεία εδώ και χρόνια. Ωστόσο, μέχρι το 2023 θα έχουν τελειώσει όσα χτίζονται, όπως πληροφορούμαστε», αναφέρει.

Παράλληλα, ο αρμόδιος του Δήμου Παύλου Μελά για τα έργα σχολικής στέγης, τόνισε χαρακτηριστικά πως ο Δήμος ζητά εδώ και χρόνια την κατασκευή σχολείων. Μάλιστα γνωστοποίησε ότι έχει επισκεφθεί τους αρμόδιους φορείς πέντε φορές, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία.

«Ελπίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο», σημειώνοντας παράλληλα ότι, προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή νέων σχολείων, έπρεπε να διευθετηθούν οικοπεδικά ζητήματα.

Τέλος, όπως μας κοινοποίησε ο κ. Λαλές, την ερχόμενη Δευτέρα (21/9) θα επισκεφθεί το 1ο Γυμνάσιο – Λύκειο Ευκαρπίας, προκειμένου να επιθεωρήσει την κατάσταση.

*Κεντρική φωτογραφία Αρχείου

Πηγή: Thes.gr