Ευτυχία Ψωμά: «Έχουμε ξεχάσει να βλέπουμε τον άλλον στα μάτια»

Με αφορμή τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην παράσταση του Βαγγέλη Δουκουτσέλη «Faux Dario», η Ευτυχία Ψωμά σε μία άκρως εξομολογητική συνέντευξη, μας μιλά για το έργο και τους προβληματισμούς της

Συνέντευξη στην Χριστίνα Βρούβα

Η Ευτυχία Ψωμά ανήκει στο νέο αίμα των ηθοποιών που ζουν και δραστηριοποιούνται στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Από μικρή ηλικία έτρεφε αισθήματα για το θέατρο, μεγαλώνοντας όμως έγινε το πάθος της, η ανάσα της, όπως χαρακτηριστικά λέει η ίδια. Μέσα από την τέχνη της υποκριτικής, η Ευτυχία δημιουργεί, προβληματίζεται και ανακαλύπτει. Είναι απόφοιτη δραματικής σχολής, έχει συμμετάσχει σε αρκετές παραστάσεις και είναι ένας πολλά υποσχόμενος καλλιτέχνης. 

Από την Παρασκευή 11 Οκτώβριου και κάθε Παρασκευή- Σάββατο- Κυριακή αυτού του μήνα θα τη συναντήσει κανείς στο Θέατρο Άρατος, όπου μας συστήνετε ως Μάρα, μαζί με τον συμπρωταγωνιστή της Γιάννη Λαζαρίδη, μέσα από την κωμωδία του Βαγγέλη Δουκουτσέλη, «Faux Dario», σε σκηνοθεσία Βασίλη Τσικάρα. 

Πιο συγκεκριμένα, το θεατρικό έργο «Faux Dario» διαδραματίζετε ανάμεσα σε ένα θεατρόφιλο ζευγάρι που έχει μία διαφωνία για την παράσταση που μόλις παρακολούθησε. Αυτή η ασήμαντη αντιπαράθεση γίνεται αιτία μεγάλων αποκαλύψεων για τη μυστική ζωή του ζευγαριού, με το φινάλε του έργου να χαρακτηρίζεται άκρως ανατρεπτικό. 

  • Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο και τον ρόλο σας.

Το «Faux Dario» έχει να κάνει με ένα ζευγάρι, το οποίο επιστρέφει από τη βραδινή του έξοδο στο θέατρο, όπου παρακολούθησαν το «Ελεύθερο ζευγάρι» του Dario Faux. Στο σπίτι αρχίζουν να συζητάνε για όλα όσα συνέβησαν μέσα στην παράσταση και ο καθένας λέει τις απόψεις του. Ο άνδρας, ο Δημήτρης είναι σκηνοθέτης, έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του, είναι λίγο κουλτουριάρης και η κοπέλα που υποδύομαι η Μάρα, είναι λαϊκός τύπος, ευχαριστιέται με τα πάντα, ενώ το αγόρι όχι. Η συζήτηση για το έργο καταλήγει σε καβγά και μέσα από αυτόν βγαίνουν σιγά-σιγά στη φόρα «οι αλήθειες» που έκρυβε ο ένας για τον άλλον και εκτυλίσσονται περίεργες σκηνές. Ουσιαστικά το ζευγάρι δεν γνωρίζονταν καλά μεταξύ του και το τέλος είναι φοβερά ανατρεπτικό.

  • Άρα, αντιλαμβανόμαστε μέσα από την παράσταση, πως το ζευγάρι έχει μυστικά μεταξύ του, αυτό κατά γενική ομολογία είναι ένα συχνό φαινόμενο στις σχέσεις, τι ευθύνεται;

Νομίζω ευθύνεται η αύξηση της τεχνολογίας. Δεν επικοινωνούμε πλέον, προτιμάμε να είμαστε με το κινητό ή με ένα tablet.Έχουμε ξεχάσει να βλέπουμε τον άλλον στα μάτια και να μιλάμε πραγματικά. Η τεχνολογία μας έχει λύσει τα χέρια αλλά τη χρησιμοποιούμε παραπάνω από όσο πρέπει. Ήρθε η ώρα να επικοινωνήσουμε ξανά, να μην φοβόμαστε να πούμε αυτό που είμαστε στον εαυτό μας. Να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να μας αποδεχτούμε.

  • Ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει η παράσταση στους θεατές;

Η παράσταση είναι κωμωδία και μέσα από αυτήν θέλει να περάσει την επικοινωνία. Επιπλέον το έργο αποκαλύπτει περίτρανα, πως ό, τι  λάμπει δεν είναι χρυσός. Δηλαδή δεν είναι όλα όπως φαίνονται.

  • Πως είναι η συνεργασία σας με τον συμπρωταγωνιστή Γιάννη Λαζαρίδη και τον σκηνοθέτη Βασίλη Τσικάρα;

Η συνεργασία μας είναι άψογη, περνάω πάρα πολύ καλά μαζί τους, γελάμε πολύ σε κάθε πρόβα. Έχουμε ένα κλίμα πολύ ήρεμο και άνετο, πηγαίνουμε, παίζουμε, δεν θα πω κάνουμε τη δουλεία μας, γιατί το θέατρο είναι ένα παιχνίδι, επικοινωνούμε εντός και εκτός. Αυτή η χημεία που έχουμε πιστεύω θα βγει προς τα έξω. Έχουμε μία ωραία τρέλα και πάνω από όλα συνεννοούμαστε. Για όλα πρέπει να υπάρχει σεβασμός και επικοινωνία.

  • Πως αντέδρασε ο περίγυρος σας όταν τους ανακοινώσατε ότι θα ασχοληθείτε με την υποκριτική;

Όταν το πήρα απόφαση και το ανακοίνωσα στους γονείς μου, ήταν ένα σοκ για αυτούς αν και το είχαν στο πίσω μέρος του μυαλού τους. Μου είπαν «Καν’ το», αλλά πάρε ένα ακόμα πτυχίο γιατί είναι ένα επάγγελμα που δεν ξέρεις αν θα έχεις δουλειά κάθε μέρα. Οι φίλοι μου, με ρώτησαν «Είσαι σίγουρη;», αλλά ευτυχώς ήταν δίπλα μου και θεωρώ πως σε αυτό το κομμάτι είμαι από τους τυχερούς.

 

  • Πως συνδυάζετε το θέατρο με την κοινωνική ζωή;

Μεγαλώνοντας όλοι μας αρχίζουμε να κάνουμε ένα ξεκαθάρισμα και δεν κρατάμε πολλούς ανθρώπους κοντά μας. Οπότε όταν έχεις άτομα δίπλα σου που σε καταλαβαίνουν και θέλουν να είναι μέρος της ζωής σου, κάνουν υποχωρήσεις όπως αντίστοιχα πρέπει να κάνω και εγώ. Είναι δύσκολο γιατί ζούμε σε άλλους ρυθμούς και δεν μπορούν να το καταλάβουν όλοι όσοι δεν ασχολούνται με το θέατρο, αλλά όσοι θέλουν να είναι στο πλάι σου σε καταλαβαίνουν.

  • Ποιες συνθήκες επικρατούν στη Θεσσαλονίκη για το επάγγελμα του ηθοποιού;

Καλές συνθήκες μπορώ να πω, είμαστε ένας χώρος που γνωριζόμαστε μεταξύ μας και έχουμε καλή επαφή δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι. Υπάρχει βέβαια ανεργία γιατί είμαστε αρκετοί και είναι λογικό να μην υπάρχουν δουλειές για όλους.

  • Ποια είναι η τροφή του καλλιτέχνη, το χειροκρότημα και η αποδοχή ή τα χρήματα;

Για εμένα κανένα από τα δύο. Εντάξει τα λεφτά χρειάζονται, κάπως πρέπει να φάμε. Από την άλλη η αποδοχή και το χειροκρότημα σε κάνει να νιώθεις μία έξαψη, αλλά το σημαντικότερο κατ’ εμέ είναι να τελειώνεις μια παράσταση, μία συνεργασία και να λες ότι η τροφή της ψυχής που πήρα από αυτή τη δουλειά ή από αυτή την παράσταση σήμερα ήταν το κάτι άλλο. Η τροφή της ψυχής είναι για εμένα το σημαντικότερο. Εννοείται και η ενέργεια που λαμβάνεις από το κοινό είναι απίστευτη. Όταν ολοκληρωθεί η παράσταση και πηγαίνεις πίσω στα παρασκήνια και παίρνεις ένα λεπτό να σκεφτείς, να επανέλθεις και να αδειάσεις από όλη την ενέργεια είναι συγκλονιστικό συναίσθημα, είναι μία δύναμη απίστευτη. Αλλά είναι και το τι παίρνεις ως άνθρωπος κάτω από τη σκηνή. Τι κερδίζεις ως άνθρωπος κάθε μέρα, αυτό είναι για εμένα τροφή.

  • Τι θα συμβουλεύατε σε ένα νέο παιδί που αρχίζει τώρα την υποκριτική;

Τα πόδια καλά στη γη, τα μάτια να κοιτάνε ψηλά, αλλά με μέτρο και να μην σταματήσει να παλεύει για αυτό που θέλει.  

  • Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Καταρχάς να μην σταματήσω να κάνω αυτό που αγαπάω, να συνεχίσω και όσο προχωράω να ανεβαίνω ένα σκαλοπατάκι. Έχω κάποια σχέδια μετά το «Faux Dario» και κάνω πρόβες για μία παιδική παράσταση. Ελπίζω για το καλύτερο.

(Το «Faux Dario» κάνει πρεμιέρα 11 Οκτωβρίου στις 9:30μμ., στο Θέατρο Άρατος για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.)