Ε.Σ.Α.μεΑ.: Στη Μαδρίτη για τη νέα στρατηγική του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος

Ως επικεφαλής αντιπροσωπείας του EDF, του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, στο οποίο είναι πρόεδρος, επισκέφτηκε τη Μαδρίτη την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης. Μαζί του ήταν η διευθύντρια του Φόρουμ Catherine Naughton και ο υπεύθυνος για θέματα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Alejandro Moledo.

Στη Μαδρίτη ο κ. Βαρδακαστάνης συναντήθηκε με την Ισπανική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (CERMI) και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο Luis Cayo Pérez Bueno , τον γεν. γραμματέα CERMI και αντιπρόεδρο ONCE Alberto Durán López, το μέλος της εκτελεστικής γραμματείας και μέλος του EDF Anna Pelaez, τη διευθύντρια CERMI Pilar Villarino Villarino, τον εκτελεστικό διευθυντή της ONCE Javier Güemes Pedraza, καθώς και με τα διευθυντική στελέχη της ONCE (Ομοσπονδία Τυφλών) και του ONCE Foundation. Η αποστολή στη Μαδρίτη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συναντήσεων με τις αντιπροσωπευτικότερες εθνικές ομοσπονδίες ατόμων με αναπηρία, στην έναρξη της θητείας του νέου Ευρωκοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στη Μαδρίτη η αντιπροσωπεία του EDF συζήτησε για τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν το ευρωπαϊκό αναπηρικό κίνημα αυτή την περίοδο: τις σχέσεις του αναπηρικού κινήματος με το Ευρωκοινοβούλιο, την ανασύσταση της Διακομματικής Ομάδας για την Αναπηρία του Ευρωκοινοβουλίου, το πρόγραμμα Δράσης της Κομισιόν, τη νέα Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία 2020- 2030 , την ενσωμάτωση νέων Οδηγιών στα εθνικά δίκαια, όπως είναι η ευρωπαϊκή Οδηγία για την Προσβασιμότητα, θέματα ισότητας, θέματα που αφορούν στις γυναίκες με αναπηρία, στους πρόσφυγες με αναπηρία κλπ.

Από τη Μαδρίτη ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης έδωσε συνέντευξη στον SERVIMEDIA του ομίλου κοινωνικών επιχειρήσεων της ONCE, στον οποίο εργάζονται δημοσιογράφοι με αναπηρία. Μεταξύ άλλων τόνισε: «Το ισπανικό αναπηρικό κίνημα, που εκπροσωπείται από τη CERMI, με τη στήριξη της της ONCE και του ONCE Foundation είναι ένα από τους στυλοβάτες του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος, με πλούσια δράση και πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του. Για αυτό το λόγο ξεκινήσαμε από την Ισπανία, πριν βρεθούμε με άλλες Συνομοσπονδίες, ώστε να καταλήξουμε σε μια κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική, στην έναρξη της θητείας αυτού του Ευρωκοινοβουλίου και λίγο πριν την έναρξη εργασιών της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής».