Ζάεφ: Διαχωρίζονται οι Μακεδόνες της Ελλάδας, από τους Μακεδονές της ΠΓΔΜ

Τι είπε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων για τη συμφωνία των Πρεσπών, τις αντιδράσεις των αντιπολιτεύσεων σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, αλλά και για το αν υπάρχει σκέψη για «Μεγάλη Μακεδονία».
Με τη συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα διασφάλισε όνομα erga omnes – δηλαδή απανταχού χρήση της ονομασίας «Νέα Μακεδονία» – όμως από την πλευρά τους τα Σκόπια έλαβαν «erga omnes ταυτότητα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στο BBC.

Σημείωσε πως η συμφωνία διασφαλίζει τον διαχωρισμό των «Μακεδόνων της Ελλάδας» από τους Μακεδόνες της ΠΓΔΜ, που έχουν ξεχωριστή ιστορία και πολιτισμό, ενώ ταυτόχρονα εγγυάται μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα.

Τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης τόσο στην Ελλάδα, όσο και στα Σκόπια τις χαρακτήρισε “copy paste” και κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη να δώσει μία ευκαιρία στα όσα συμφωνήθηκαν στις Πρέσπες.

Πάντως ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει στο εάν οι μελλοντικές κυβερνήσεις των Σκοπίων διεκδικήσουν μία “Μεγάλη Μακεδονία”, με τον Ζάεφ να απαντάει ότι κάτι τέτοιο πέτυχε μόνο ο Μέγας Αλέξανδρος, ενώ τα Σκόπια έχουν τη δική τους “Μακεδονία” και σέβονται τα σύνορα που υπάρχουν.