Ζάεφ: «Ναι» σε γεωγραφικό προσδιορισμό – Άλλαξε όνομα το αεροδρόμιο των Σκοπίων

Το αεροδρόμιο μετονομάστηκε από «Μέγας Αλέξανδρος» σε «Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων».
Στη λογική του γρήγορου αποτελέσματος για το ονοματολογικό κινείται όπως φαίνεται η κυβέρνηση των Σκοπίων δεδομένoυ ότι «τρέχουν» τις εξελίξεις. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ άνοιξε περισσότερο το βήμα για την επίτευξη του απώτερου στόχου του (ΝΑΤΟ, ΕΕ) δηλώνοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αποδεχτεί γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία της.

Πρόσθεσε ότι το υπουργικό συμβούλιο της ΠΓΔΜ αποφάσισε σήμερα τη μετονομασία του αεροδρομίου από «διεθνές αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος» σε «διεθνές αεροδρόμιο Σκοπίων» και τη μετονομασία της εθνικής οδού της ΠΓΔΜ, που οδηγεί στα σύνορα με την Ελλάδα, από «εθνική οδός Αλέξανδρος ο Μακεδών» σε «εθνική οδός Φιλία».

Την εξέλιξη χαιρέτισε με σχετική ανακοίνωση του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζοντάς τη σημαντική εξέλιξη.

“Χαιρετίζουμε την σημερινή απόφαση της κυβέρνησης της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας να μετονομάσει το αεροδρόμιο των Σκοπίων σε «Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων» καθώς και τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τα Σκόπια με τα ελληνικά σύνορα σε «Αυτοκινητόδρομο Φιλία».

Η σημερινή απόφαση είναι ένα θετικό βήμα για την αντιστροφή των όσων έγιναν την τελευταία δεκαετία και επιβάρυναν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Είναι μια σημαντική εξέλιξη προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του αλυτρωτισμού και ευελπιστούμε ότι θα σημάνει το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις σχέσεις των δύο χωρών και λαών μας”.