Η ανασκόπηση του 2018 – Τι ξεχώρισε

Της Δώρας Καραλή

Το 2018 μπορεί να έφυγε  όμως ποια ήταν η αίσθηση που μας άφησε; Μια ανασκόπηση των σημαντικότερων ειδήσεων του έτους, στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο θα μας κάνει να αποφασίσουμε αν θα πρέπει να ευχηθούμε ο καινούργιος χρόνος να είναι λίγο πιο επιεικείς μαζί μας.

Η συμφωνία των Πρεσπών και το μακεδονικό ζήτημα μια είδηση που απασχόλησε  όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, με αρκετές διαμάχες ανάμεσα στους πολιτικούς της χώρας μας αλλά και συνεχόμενες διαδηλώσεις των πολιτών. Η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια και οι εκλογές που θα έρθουν εντός του 2019, δυο επίσης πολυσυζητημένα θέματα που απασχόλησαν ΜΜΕ και κοινή γνώμη καθ’ όλη την διάρκεια του 2018 και θα συνεχίζει να απασχολεί μέχρι οι κάλπες να δείξουν το αποτέλεσμα τους.

Η φωτιά στο Μάτι που ξεγύμνωσε την προχειρότητα των ελληνικών αρχών σε ένα συμβάν απρόσμενο για όλους και κυρίως για τους ανθρώπους που είδαν τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη σε μια βραδιά και παράλληλα στην άλλη άκρη του κόσμου μια παρόμοια κατάσταση με την πυρκαγιά της Καλιφόρνια με φυσικές  καταστροφές τεραστίων εκτάσεων και χιλιάδων υλικών ζημιών.

Το έτος του έφυγε πήρε μαζί του και ανθρώπους του πνεύματος, των τεχνών, του αθλητισμού και της πολιτικής όπως ο Στίβεν Χόκινγκ, ο άνθρωπος που εκλογίκευσε το σύμπαν, ο Σταν Λι, ο άνθρωπος που δημιούργησε μερικούς από τους πιο διάσημους σούπερ ήρωες του κόσμου, ο  Avicii, ένας από τους πιο γνωστούς dj και παραγωγούς του κόσμου, ο Τζορτζ και η Μπάρμπαρα Μπους, ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και η γυναίκα του, ο οποίος ηγήθηκε της χώρας στο τέλος του ψυχρού πολέμου, η βασίλισσα της σόουλ μουσικής, Αρίθα Φράνκλιν σε ηλικία 76 ετών και πολλούς άλλους τα ονόματα των όποιον θα μείνουν γραμμένα στην ιστορία, για την όποια προσφορά τους στον κόσμο με τον δικούς τους μοναδικό τρόπο ο καθένας.

Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο αγαπημένα κανάλια της χώρας, μετά από τεράστιες επιτυχίες σε ψυχαγωγία και ενημέρωση, έριξε μαύρο τους δέκτες μας μετά από συνεχείς προσπάθειες και προσωπικό αγώνα των εργαζομένων. Το αποτέλεσμα όμως, ήταν σπουδαίοι επαγγελματίες του χώρου να μείνουν χωρίς δουλειά.

Τρεις ευχάριστες ειδήσεις που έχουν άρωμα Ελλάδας, καθώς οι επιστήμονες μας και το ερευνητικό τους έργο έκαναν τον γύρω του κόσμου καθώς βρήκαν  το «παράθυρο» στον μηχανισμό εξάπλωσης των όγκων. Φως στην άγνωστη περιοχή του εγκεφάλου έδωσε ο διεθνούς φήμης Έλληνας καθηγητής Γιώργος Παξινός , με σπουδαία ανακάλυψη, το υπό δοκιμή εμβόλιο κατά της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Το πάρτι γενεθλίων που πήρε άσχημη τροπή απασχόλησε όλη την υφήλιο, ο λόγος για τον 17χρονο Ταϊλανδό που εγκλωβίστηκε με τους συμπαίκτες του και τον προπονητή τους στο μήκους 10χλμ. σπήλαιο που χωρίζει την Ταϊλάνδη από την Μιανμάρ. Τα άτυχα παιδιά και ο προπονητής τους γλίτωσαν σαν από θαύμα από τα σωστικά συνεργεία από όλο τον κόσμο καθώς 10.000 άνθρωποι ενεπλάκησαν στην διάσωση τους και ένας διασώστης έχασε την ζωή του στην προσπάθεια του να απεγκλωβίσει τα ανήλικα παιδιά.

Όλα αυτά είναι λίγα μόνο από τα γεγονότα που μας συνεπήραν κατά την διάρκεια του 2018 που σίγουρα θα μας μείνει αξέχαστο και το μόνο σίγουρο που θα ευχόταν κάνεις για  το 2019 είναι να  μια διαφορετική χρόνια που όλα τα μέσα να μεταφέρουν μόνο ευχάριστες ειδήσεις σε όλο τον κόσμο. Μια χρονιά δημιουργική και παραγωγική σε όλους τους τομείς, μια χρονιά με υγεία και ευτυχία σε όλους.